Trans Bir Bedende Transandantal Bir Deneyim: Hedwig

admin

Meltem Arıoğlu
www.safitiyatro.com

İlk defa bir Broadway müzikali izlemenin heyecanıyla Hedwig‘i Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’ndeki gala gecesinde izleme fırsatım oldu. Kazan Dairesi’nin sahneye koyduğu Glam Rock müzikali türündeki performansın yazarı John Cameron Mitchell, yönetmeni ise Barış Arman.

hedwig-ve-angry-inch-7

Broadway müzikali deyince ilk aklıma gelen laf “görkemli” olurdu. Hedwig‘in İstanbul versiyonu da tam olarak görkemliydi. Hedwig’i canlandıran Yılmaz Sütçü’nün sahneye girişinden sahneden inişine kadar gözlerimi bir an olsun alamadığım bir performanstı.

Bu muhteşem performansın övgüsüne nereden başlasam bilemiyorum. Bir kere arkasında çok büyük ve güçlü bir ekip var. Dekorundan kostümüne, ışığından sesine, dramaturjisinden koreografisine ince elenip sık dokunmuş bir performansın ekibi var karşımızda.

Hedwig, orkestrası Angry Inch’le birlikte bize diğer yarısını arayan trans bir kadın ve rock şarkıcısı olarak Doğu Berlin’den Amerika’ya uzanan var olma mücadelesini anlatıyor. Oldukça trajik anları olan öyküyü tatlı bir vurdumduymazlıkla anlatması oyunu daha da vurucu kılıyor. Doğu Berlin’de katı Hristiyan bir anneyle, asker bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Hansel’in Hedwig’e dönüşürken nasıl devleştiğini an be an Yılmaz Sütçü’nün bedeninde görüyoruz.

Yılmaz Sütçü tam olarak olağanüstü bir performansla karşımızda oyun boyunca. Oyunculuğu baştan sona ikna edici ve bir an olsun oyundan kopmanıza izin vermiyor. Güçlü sesiyle şarkıların hakkını veriyor. Oyuncu ve müzisyen olduğu için buraya kadarı şaşırtmamalı belki. Ama beden hakimiyeti, bedenini ustaca kullanması ve danslardaki başarısı kesinlikle çok emek vermiş olduğunu gösteriyor ki ne kadar takdir etsem az.hedwig-ve-angry-inch-2

Bu harika performansını katmerleyen kuaför ve makyözü, kostüm tasarımcısı, başarılı müzisyenleriyle orkestrası, koreografı, dekor ve ışık tasarımcısı, dramaturgu, yönetmeniyle tüm ekip belli ki müthiş bir uyum içinde çalışmış, hem de çok çalışmış ve kusursuz bir performans çıkarmış ortaya. Tüm bunların üstüne, Yılmaz Sütçü, oyunun çevirmenliğini de yapmış ve çok zor bir iş olan şarkıların çevirisini de yine mükemmel bir şekilde gerçekleştirmiş. Yitzhak karakterini canlandıran Ayşe Günyüz, erkek karakteri içinde biraz rahatsız görünse de sesi ve son sahnedeki dansıyla başarılıydı. Yılmaz Sütçü’nün yüksek performansının yanında rol arkadaşı olarak parlamanın zor olduğunu da belirtmek gerek.

hedwig-ve-angry-inch-4

Bir Broadway müzikali olan oyunun, Türkiye’ye, İstanbul’a, hatta ve hatta gala gecesine ve mekanına özel uyarlamalar içermesi de müthişti. Eşcinselliğin bu memlekette çok ciddi bir tabu olmasına dair dokundurmalar, güncel siyasete gönderme yapan iğnelemeler ve çeşitli sosyal duyarlılıklarla dalga geçen repliklerle Türkiyeli seyirciyi de akıllıca içine alıyor Hedwig.

Hazır Broadway ayağınıza gelmişken, Yılmaz Sütçü’nün sağlam çevirisi ve müthiş performansıyla buradayken mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Sonrasında, eminim ki benim gibi bu ekibi takip etmeye karar vereceksiniz.

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku