Kemal Aydoğan, Mustafa Kara’nın “Anlat Biraz” Programına Konuk Oldu

Mustafa Kara
Mustafa Kara’nın  hazırlayıp sunduğu ve Dokuz8haber’de yayımlanan “Anlat Biraz” programının  konuğu Moda Sahnesi’nin kurucularından yönetmen Kemal Aydoğan idi.

Son dönemlerde yüksek gelen elektrik faturalarına karşı #Ödemiyoruz diyen Moda Sahnesi’nden Kemal Aydoğan süreci, iktidarın ve yerel yönetimlerin tutumlarını ve özel tiyatrolarının “ticarethane” hâline gelişini değerlendirdi, suskunluğu eleştirdi.

Moda Sahnesi’den yönetmen Kemal Aydoğan, tiyatronun sürdürdüğü  #Ödemiyoruz direnişinin nasıl başladığını ve bundan sonra ne yapacaklarını #dokuz8’e anlattı. Anlat Biraz’da Mustafa Kara’nın sorularını yanıtlayan Kemal Aydoğan, eleştirisini şöyle özetledi: “3 aydır birileri bağırıyor. Bununla ilgilenmemek, vurdumduymazlıkta bir tuhaflık var. Genelde Türkiye’de doğru yapanlar yalnız kalıyor. Yanlış yapmadığımızı biliyorum.”

“BİRAZ ŞAŞKINIM”

Tiyatro dünyasından destekler olduğunu, ama yoğun olmadığını söyleyen Kemal Aydoğan, “Tiyatroyla ilgilenmenin temel sebeplerinden biri duyarlılığa sahip olmak. Her desteğe ihtiyaç duyanın yanındayız. Ben tiyatroyu bunun için yapıyorum.” dedi. “Biraz şaşkın olduğunu” belirten Aydoğan, destek olmayanlara yönelik olarak “Ben olsam böyle mi yapardım?” ifadelerini kullandı. Türkiye’de özel tiyatroların tanımının doğru yapılması gerektiğini söyleyen Kemal Aydoğan, “ticarethane” tanımının kendilerini ifade etmediğini, kamusal özellik taşıyan tiyatro kurumu olduklarını vurguladı.

“İNSAN OLMA ONURU İLE İLGİLİ”

“Herkes kendi tek başına ayakta kalsın”cı bir anlayış olduğunu ve bundan hesap soran olmadığını ifade eden Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu anlayışa da tepki duymak gerekiyor. Bunun herhangi bir politik angajmana sahip olmakla ilgisi yok. Bu insan olma onuru ile ilgili bir şey. Tiyatrocunun itirazı bir yerinde durmalıydı. Bunu bile beceremeyince sahnedeki sözün anlamı kalmıyor. Sanatın sözü, Sait Faik’in sözü, yapmayacaksan olmayacak bir sözdür.”

ENERJİ İŞÇİLERİ MODA SAHNESİ’NDE

Kemal Aydoğan, bu akşam enerji işçilerine oynayacaklarını aktardı: “Enerji Sen bu akşam oyun izlemeye geliyor, talep kendilerinden geldi. TİP’li kadınlar, TKP’liler, HDP’liler toplu oyun izlediler. Ankara’da işten atılan EnerjiSA çalışanları İstanbul’a geliyorlar ve ‘Babamı Kim Öldürdü’yü izleyecekler. Çok da güzel olacak. Akşam o sahnede olacakları heyecanla bekliyorum.”

MODA SAHNESİ PRÖMİYERE HAZIRLANIYOR

Kemal Aydoğan, hem direnişin, hem de tiyatro faaliyetlerinin bundan sonraki adımları konusunda bilgi verdi. “Eşgal” adlı bir oyununun prömiyerini 6 Mayıs’ta yapacaklarını duyurdu. Aydoğan, cezaevindeki şair İlhan Çomak’ın hayatıyla ilgili oyun hazırlıklarının da sürdüğünü anlattı.

Mustafa Kara’nın Kemal Aydoğan ile söyleşisini izlemek için tıklayın:

Kaynak: https://www.dokuz8haber.net/video/tiyatroda-sivil-itaatsizlik-ozel-tiyatrolar-ticarethane-midir

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku