Kadıköy Atölye’den “Eğitim Süreçlerinde Amaç ve Araç Olarak Beden” Atölyesi

editor

Kadıköy Atölye, Prof.Dr. Tülin Sağlam ve Yasin Yürekli tarafından düzenlenecek “Eğitim Süreçlerinde Amaç ve Araç Olarak Beden” atölyesine ev sahipliği yapıyor. 

Kadıköy Atölye’den konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

Atölye Hakkında:

Tülin Sağlam ve Yasin Yürekli’nin beraber yürüteceği, “Öğrenme Süreçlerinde Beden,” odaklı atölyelerimiz üç modülden oluşmaktadır. Atölyelerde online platformların olanaklarından yararlanılacaktır. İlk modülümüz 12 saattir ve 23 Haziran saat: 20.00’ de başlayacaktır. Atölyelerimiz öğrenme ve eğitim süreçlerinde bedeninin olanaklarını keşfetmek isteyen herkese açıktır. 

  1. Modül: Öğrenen ve Aktaran Beden

Bu modülde katılımcılarla, eğitim süreçlerinde bedenin işlevi ve olanakları üzerine, giriş niteliğinde araştırmalar yapılacaktır. Fiziksel farkındalık, bedenin olanakları ve çeşitli fiziksel tekniklere dair temel düzeyde çalışmalar yapılıp, eğitimde bedenin amaç ve araç olarak kullanımı üzerine uygulamalı ve kuramsal olarak araştırmalar yürütülecektir.

İlk aşamada aşamada çalışılacak başlıklar:

• Kartezyen zihin-beden düalizmine karşı beden olarak insan düşüncesi üzerine kavramsal bir tartışma 

• İnsanın dünyayı algılama, deneyimleme, öğrenme, bilgi edinme, bilgiyi taşıma, aktarma, değerlendirme, sonuç çıkarma ve dönüştürme süreçlerinde beden olarak duruşu.

• Fiziksel farkındalık çalışmaları ve bilginin taşıyıcısı, eğitim performansının öznesi olarak beden! 

• Beden izolasyonu, beden parçalarının tanınması ve birbirinden bağımsız hareket olanaklarını araştırıp, kontrol becerisi geliştirmek,

• Modern mim çalışmaları, bilgiyi performe edilebilecek fiziksel araçlara ve tekniklere giriş.

2. Modül: Beden Odaklı Öğrenme Süreçleri (Toplam 16 Saat)

Farklı eğitim süreçlerinde bilgi paylaşırken kullanılabilecek fiziksel teknikler çalışılacaktır. Eğitimde bedenin işlevinden ve olanaklarından yararlanarak kullanılabilecek birçok tekniğin çalışılacağı bu bölümde; drama, dramatizasyon, hikâye anlatıcılığı, doğaçlama gibi birçok formun bedeni merkeze alarak yapılandırılması ve eğitim süreçlerinde beden odaklı teknikler üzerine durulacaktır. 

İkinci aşamada çalışılacak başlıklar:

• Eğitimde drama yaklaşımı: deneyimleyerek, hareket ederek ve yaparak gerçekleştirilen eğitim süreçlerinin merkezi bir konuma koyduğu beden üzerine farklı drama yaklaşımlarından örneklerle tartışma,

• Fiziksel olanaklar, teknikler kullanarak bilginin hikayelendirilmesi! Bir anlatıcı olarak eğitmen için; hikaye anlatıcılığı formunu, “anlatan özne olarak beden” bağlamında, yeniden araştırmak. Gündelik bilgilerin anlatılmasından, ders içeriklerinin hikayelendirilmesine kadar yararlanılabilecek farklı dramatik formlar.

• -Dramatik kurgu ve dramatizasyon: bedenin eğitim süreçlerinde merkezi bir rol üstlendiği eğitimde süreçlerinde drama yaklaşımının kendini üzerine inşa ettiği temel yapı olarak dramatik kurgu.

3. Modül: Eğitim Performasında Özne ve Nesne olarak Beden (Toplam 16 Saat)

Bu modülde, ilk iki modülde çalıştığımız teknikler ve teorik araştırmaları somutlaştıracağız. Daha önce deneyimlenen ve yapılan araştırmalardan, katılımcıların edindikleri bilgi ve becerileri, paylaşım sürecine dönüştürdükleri, beden odaklı eğitim performansları üretilen çalışmalar yapacağız. 

Üçüncü aşamada çalışılacak başlıklar:

• Bilgiyi taşıyan bedenin; bilgi/temsil ilişkisi içinde araçsallaştırılması ve ifade olanakları. Bedende; doğadaki hareketin, tüm canlıların, elementlerin temsiliyeti ve performans aracı olmaya giden olanakları araştırmak,

• Doğaçlamayı bedenle kurmak; rolü taşıyan, dramatik durumu araştıran özne olarak beden,

• Ders içindeki aktarıcı ve alımlayıcıların fizikselliği ve tüm bedenlerin özneleşmesi, 

• Eğitimde bilginin aktarım süreci olarak performans üzerine tartışma

Eğitmenlerimiz

Prof. Dr. Tülin Sağlam

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunu olan Sağlam, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını da aynı bölümde tamamladı. Manchester Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde eğitimde drama konusunda doktora araştırması yaptı. Doktora tezini dramanın ritüel nitelikli oyunlarda kullanım olanakları konusunda yaptı. 1988 yılında aynı bölümde çalışmaya başladı ve tiyatro tarihi ve teorisi, eleştiri, çocuk tiyatrosu, eğitimde drama ve tiyatro antropolojisi konularında dersler verdi. 2017 yılında KHK ile işinden çıkarıldıktan sonra emekli oldu. Halen tiyatro ve eğitimde drama konularında eğitimler vermekte, oyun yönetmekte ve tiyatro ile ilgili derneklerde gönüllü çalışmalarına devam etmektedir. Assitej ve Kuksader üyesidir.

Alana ilişkin yazdığı çeşitli makalelerin yanı sıra Kendi Oyununu Kendin Yap ve Liseler İçin Drama adlı kitapları bulunmaktadır. Şimdiye kadar yönettiği oyunlar: Sen Gara Değilsin, Eşek Arıları, Bir Evladın Terbiye Hadisesi, Bukalemunlar, Üç Kuruşluk Opera, Dünyadaki En Güzel Şey, Bahçe ve Dünyanın En Küçük Hikayesi.

Yasin Yürekli

Ank. Ünv. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun olduktan sonra Danimarka’da Lecoq ekolü okullarından olan Commedia School’da fiziksel tiyatro ve oyunculuk okudu. İtalya’da Antonio Fava’yla; Commedia Dell-Arte, çalıştı. Birçok tiyatro ve kurumda; oyunculuk, drama, kukla, dans, clown ve hareket üzerine çalıştı. Oyunculuk, Drama eğitmenliği, dansçılık ve kuklacılık yaptı. Çeşitli kurumlarda dersler verdi. Ulusal ve Uluslararası birçok festival ve organizasyonda atölye yürütücülüğü yaptı. Devlet Tiyatroları, Dof Theater ve Yol Atölye gibi kurumlarda oyunculuk yaptı, çeşitli oyunlar yazdı ve yönetti. Akrobasi, mim, dans biçimleri ve farklı oyunculuk teknikleri üzerine araştırmalar yaptı ve bu konuda farklı ustaların yanında çalıştı. Zaman zaman onların asistanlıklarını yaptı. 2014 yılından beri yaşadığı Kopenhag’dan, Türkiye’ye kesin dönüş yaparak 2020 yılında İstanbul’a yerleşti ve çalışmalarına burada devam etmeye başladı. Aynı zamanda Danimarka’da birçok farklı ülkeden oyuncunun bir araya geldiği uluslararası bir toplulukla beraber, fiziksel tiyatro ve oyunculuk üzerine araştırmalar yürütmektedir.

Eğitmenler: Prof. Dr. Tülin Sağlam ve Yasin Yürekli

Başlangıç Tarihi: 23 Haziran 2021

Saat: 20:00 – 23:00

1. Modül Eğitim Tarihleri

23 Haziran Çarşamba, Saat: 20.00-23.00

27 Haziran Pazar, Saat: 14.00-17.00

30 Haziran Çarşamba, Saat: 20.00-23.00

4 Temmuz Pazar, Saat: 14.00-17.00

(Toplam 4 oturum, 12 saat)

Detaylı bilgi ve rezervasyon için aşağıdaki telefon numaralarından ulaşabilirsiniz.

Tel: 0554 168 0 168- 0216 338 0 338

E-mail: bilgi@kadikoyatolye.com

 

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku