Bahar Çuhadar’dan Şehir Tiyatroları’na açık çağrı:
”Lefkoşa Belediye Tiyatrosu turneye gelsin!
”

editor

Tiyatro eleştirmeni ve Hürriyet Kitap Sanat editörü Bahar Çuhadar,  Şehir Tiyatroları’na açık çağrıda bulunarak Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun turneye gelmesini istedi. Çuhadar’ın çağrısını okurlarımızla paylaşıyoruz:

 

Şehir Tiyatroları’na açık çağrı:
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu turneye gelsin!

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun ‘Hayalet Kumpanya’sı; tiyatronun özünü, ensemble ruhunu, kumpanya tadını anımsatan bir oyun. Bu eğlenceli oyunu, Şehir Tiyatroları sahnelerinde görmek isteriz! 

İçten. Komik. Zekice. Kalpten. Akılda tatlı bir gülümsemeyle kalacak; Çehov denince zihne düşecek olan. ‘Ensemble’ oyunculuk ve kumpanya ruhunun nasıl bir şey olduğunu anımsatan. “Oh be, tiyatro iyi ki var!” dedirten…   

Bazı oyunlardan çıkınca tuhaf bir coşku doluyor insanın içine, paylaşmak istiyorsun. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun ‘Hayalet Kumpanya’sına duyduğum heyecanı; oyunu, Nilüfer Tiyatro Festivali’nde izlerken, daha onuncu dakikada, yan koltuğumdaki tiyatro profesörü Tülin Sağlam’a dönüp, “Hocam, ne tatlı iş değil mi?” diye fısıldayarak paylaşmıştım. Oyunun ardından düşündüğümü de buraya not edeyim: Lefkoşa’nın 40 senelik belediye tiyatrosunun bu eğlenceli; insana, tiyatronun özüyle buluştuğunu hissettiren oyunu neden Türkiye’ye, misal İstanbul Şehir Tiyatrosu sahnelerine gelmesin ki?

‘Hayalet Kumpanya’; Kıbrıslı bir kumpanyanın, 45 sene önce tiyatroya düşen bir bombayla yarım kalmış oyunlarının (kurmaca) öyküsü. Geriye kalan tek kişi olan suflör, her sene o günün yıldönümünde tiyatroya gidip oyunun genel provasını hayalinde yaşatıyor. Ve yaşlı kadının anımsadıklarıyla, kumpanya canlanıveriyor. Sahneyi kaplayan basamaklı dekorun üstünden, arkasından, içinden girip çıkıyor ‘hayaletler’. Orkestranın müzikleri eşliğinde; Çehov’un beş kısa oyununun bir kolajını sahneliyorlar. Yönetmenliğinde Yiğit Sertdemir’in, dramaturgisinde Aliye Ummanel’in imzası olan oyun; Çehov’un zamansız mizah dilini günümüze taşıyor.

Kumpanya ekibi; kısa Çehov oyunları ‘Tütünün Zararları’, ‘Bir Evlenme Teklifi’, ‘Ayı’, ‘Sayfiyede Yaz’ ve ‘Düğün’ü, bölümler arasında organik şekilde yerleştirilmiş şarkılarla bağlıyor birbirine. ‘Tütünün Zararları’, oyunun tamamına, zekice buluşlarla parça parça yerleştirilmiş. Oyuncuların yüksek enerjileri, akılda kalıcı performansları, ensemble oyunculuktaki başarıları, arada oyun dışına çıkarak kumpanya ekibi olarak şakalaşmaları ve dekor/aksesuar kullanımındaki parlak fikirler seyir zevkini iyice yukarı taşıyor. ‘Ayı’ parçasında; evdeki ‘canlı tablolar’ ya da ‘Sayfiyede Yaz’daki kutuların koreografik kullanımı gibi detaylar akıldan kolay çıkmayacak cinsten…

Oyunun tek ‘fazlası’ uzunluğu. 100 dakikalık süre, sondaki ‘Düğün’ bölümünden yahut suflörün vedalaşma sahnesinden (keza açılıştaki duygu ve söylemin tekrarlandığı bir bölüm burası) vazgeçilerek dengelenebilir. 

Yüzlerce sene önce yazılmış tiyatro metinlerini bugün neden hâlâ izleriz? Neden bazı yorumları izlerken, Peter Brook’un deyişiyle ‘ölümcül tiyatro’ hissine kapılırız da bazı klasiklerde yaşamla dolar içimiz? ‘Hayalet Kumpanya’ yanıtı veriyor. Klasiklerin ‘müzelik’ olmadığını da ispatlıyor, Çehov’un komik olduğunu da… Kıbrıs’ın yakın tarihine zarif bir selam yollamayı da ihmal etmiyor. ‘Hayalet Kumpanya’yı Türkiye’de, Şehir Tiyatroları sahnelerinde görebilmek dileğiyle…

YILDIZ: 4.5
HAYALET KUMPANYA

LEFKOŞA BELEDİYE TİYATROSU

Yazan: Anton Çehov
Yöneten: Yiğit Sertdemir
Oyuncular: Deniz Çakır, Barış Refikoğlu, Aytunç Şabanlı, Osman Ateş, Özgür Oktay, Döndü Özata, Hatice Tezcan, İzel Seylani, Asu Demircioğlu, Cem Aykut, Melihat Melis Beşe, Melek Erdil, Umut Ersoy, Havva Güleş
Orkestra: Hüseyin Kırmızı, Hüseyin Altan, Ali Suyolcu, Behiç Anibal

Süre: 100 dakika
Ne zaman, nerede:
17 Nisan Çarşamba, 20.00’da LBT Bandabuliya Sahnesi’nde.

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku