Beliz Güçbilmez ile “Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak” Atölyesi’nde Online Dersler Başlıyor!

editor
2,7K Okunma

Prof. Dr. Beliz Güçbilmez’in düzenlediği “Tersine Mühendislik: Yazmak İçin Okumak” atölyesinde dersler “online” olarak devam edecek. Salgın günlerinde internet ortamından yapılacak dersler, 2 Mayıs 2020 günü başlayacak.

Online derslerle ilgili Güçbilmez’in açıklaması şöyle:

“Hayat garip işte. Öngörülemezlikler, kestirilemezliklerle dolu. Üç yıldır yüz yüze yaptığımız onca atölye, şimdiden uzak bir anı gibi. Atölyelerin bu ilk ayağını “online” yapmak konusunda tereddütlerim vardı. Hem teknik anlamda hem de tanışmanın büyüsünü bozacak diye. O nedenle Mart ayının ikinci yarından geçen haftaya dek, ilk atölyelerde yüzyüze tanıştığımız, toleransına ve şefkatine sığınabileceğim tanıdıklarla devam atölyelerini yaptık, kalabalık devam sınıfı ve dar kontenjanlı yazarlık sınıflarıyla. Online buluşma konusunda deneyim kazandık, çalıştığına ikna olduk birlikte. Öyleyse şimdi, genelde atölyeleri yapageldiğimiz şehirlerden başka yerlerde yaşayanlar okuryazarlarla da tanışabiliriz. Vakti geldi.

2 Mayıs Cumartesi günü saat 11:00’de ilk buluşma, sonra üç cumartesi daha aynı saatte. Bilgi almak ve kayıt olmak için atölye numaramıza whatsapp mesajı atabilirsiniz.
0530 474 73 80

Beliz Güçbilmez’le Tersine Mühendislik

Ev ödevsiz, “dersin derste öğrenildiği” bir yöntemle çalıştığımız bu atölyelerde daha önce hiç okumadığımız gibi okumaya başlıyoruz. Atölyelere katılanların ortak refleksi daha önce bu okuma yöntemiyle karşılaşmadıkları için hayıflanmak oluyor. Ama şair öyle yazdığı için biliyoruz ki, “hiç bir şeye geç kalınmaz.” Bu atölye daha iyi bir okur/izleyici olmak ya da yazmaya başlamak isteyenlere, halihazırda yazanlara, senaristlere, oyun yazarlarına, sinema ve tiyatro yönetmenlerine, dramaturglara yöneliktir. Yani hem mesleği gereği okumak yazmak zorunda olanlara, hem de okumayı ya da yazmayı zevkten ölerek yapmak isteyenlere kapılarımız açık.

Atölye programını okuyup “atölyede ne yapıyoruz?” sorusunun yanıtını aldınız diyelim, hâlâ aklınıza takılan kimi sorular var, onların yanıtlarının bir kısmına da kavuştunuz.

İsterseniz bir de atölyelere  katılanlar ne demişler ona bakın.  Karar verir gibi olduysanız, burada bulamadığınız  bilgiler, aklınıza takılan sorular ve kayıt için  whatsapp numaramıza bir mesaj atın.

Tanıtım Videosu için tıklayınhttps://vimeo.com/283284734

Üç aşamalı atölye programının ilk aşaması olan (2. aşama “Hikâyeler Nereden Geliyor” başlığı altında bu kez sinemada, tiyatro oyunlarında ve romanlarda ilk atölyedeki teoriyi sınıyor ve çerçeveyi geliştiriyoruz, 3. aşama ise “Artık Yazıyoruz” tek tek katılımcıların projesi üzerinden çalıştığımız uygulama atölyesi)  bu atölyede her buluşmada birlikte bir öykü okuyor ve bir hikâyenin nasıl kurulduğunu anlıyoruz. Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak atölyelerinde yaptığımız iş yazılmış hikâyeleri, nasıl kurulduğunu görmek için sökmek. Hedef,  bu atölyede öğrendiğimiz tekniği kendi yazma deneyimimizde kullanmak.  Tıpkı bir radyo yapmak için, evdeki radyoyu söküp içine bakmak gibi. Böylece sevdiğimiz yazarların, sevdiğimiz kurmacalarından kendimize “yazarlık hocası” yaratmayı öğrenmiş oluyoruz. Ne yaptığımızı bilerek yazıyor, ilham denen mızmız periyi beklemekten kurtuluyor, kurmacaların muazzam yapısına hayran olmayı öğreniyoruz. Bu atölye sadece halihazırda yazanları değil, yazmak isteyenleri ve okurluğunu profesyonel düzeye çıkartmak isteyenleri de ilgilendirecek bir programa sahip. Yirmi yıllık yazarlık hocalığı deneyimiyle, yazmanın pedagojisi üzerine düşünülerek hazırlanmış bu atölyeye özgü okuma ve yazma tekniği ile tanışmak isteyenlerle bir araya geliyoruz.

Derslerde görüşmek üzere…”

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku