“Kim Var Orada? Muhsin Bey’in Son Hamlet”i 16 Eylül’de Moda Sahnesi’nde

editor
1,7K Okunma

Bgst Tiyatro’nun “Kim Var Orada? Muhsin Bey’in Son Hamlet’i”Cumhuriyet Dönemi’nde Türkiye Tiyatrosu’nu kuran Muhsin Ertuğrul’un tiyatroya başlama hikayesini ve  Cumhuriyet’in ilk yıllarında tiyatroları ülkeye yaymak için verdiği mücadeleyi güçlü bir dille anlatıyor. Oyun aynı zamanda Müslüman kadın tiyatrocuların sahneye çıkma mücadelesine de ışık tututyor. Bgst Tiyatro, oyunu 16 Eylül 2021’de canlı olarak Moda Sahnesi’nde sergileyecek. 

Oyun Hakkında:

Muhsin Ertuğrul. Rejisör, oyuncu, yönetici ve yapımcı. “Yarın kıyamet kopacağını bilsem yine de bugün bir sahne açardım” diyen bir sanatçı. Kimilerine göre ustasız usta, kimilerine göre ise otoriter bir tek adam, yahut batı taklitçisi… Bu yaşlı adam oturmuş, anılarını yazıyor. Belki de tiyatromuzun tarihini yazıyor. 

Ve yazarken ona iki hayalet eşlik ediyor. Eşlik etmekle kalmıyor, tarihin yazılmasına katkıda bulunuyorlar. Dahası bu işe Shakespeare’in Hamlet’ini de ortak ediyorlar. Türkiye’de ilk kez Hamlet’i oynayan ekip şimdi de birlikte son kez Hamlet’i oynayacaklar. Muhsin Bey’in son Hamlet’ini. 

Hayaletlerden biri Muhsin Bey’in ilk hocam dediği Ermeni aktör Vahram Papazyan. Onun sayesinde madalyonun diğer yüzüyle, Ermeni sanatkarların mirasıyla yüzleşiyoruz. 

Diğeri ise hayal ürünü bir kadın; Latife Hanım… Onun hikayesi ise önünde yürüyecek yol olmayan, yürüdükçe arkalarında yol bırakan ilk kadın oyuncularımızın sahneye çıkma serüvenlerini anlatıyor. Muhsin Bey ve eski dostlarının sohbetiyle ölülerin ve dirilerin zamanı buluşuyor. Geçmiş bugün için yeniden yaşanıyor. Tiyatromuzun Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan geçmişi spot ışıklarının önüne çıkıyor. 

Ve Muhsin Bey hatırladıkça yılların öğüttüğü belleğimiz tazeleniyor.

Oyunun Künyesi: 

Reji ve Metin: Ekip Çalışması

Metin Düzenleme: Cüneyt Yalaz, İlker Yasin Keskin

Oyuncular: Banu Açıkdeniz, Cüneyt Yalaz, İlker Yasin Keskin

Proje Danışmanı: Ömer F. Kurhan

Müzik: Aybars Gülümser

Dekor: Özgür Eren

Işık-Efekt: Levent Soy, Özgür Eren

Kostüm: Banu Açıkdeniz, Duygu Dalyanoğlu

Ödüller:

21. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri 2016 – Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Ödülü (Cüneyt Yalaz)

21. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri 2016 – Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Ödülü (İlker Yasin Keskin)

16. Direklerarası Seyirci Ödülleri 2016 – En İyi Erkek Oyuncu Ödülü  (Cüneyt Yalaz)

16. Direklerarası Seyirci Ödülleri 2016 – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü (İlker Yasin Keskin)

41. İsmet Küntay Ödülleri 2016 – En İyi Oyun Yazarı Ödülü

BGST TİYATRO

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) çatısı altında faaliyet gösteren BGST Tiyatro 1995 yılında, tiyatroya Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nda başlamış olan mezunlar tarafından kuruldu ve aynı sezon Galip Sokaklara Talip adlı dans-tiyatrosu gösterisi ile seyirci karşısına çıktı. Repertuarına William Shakespeare’in Fırtına adlı oyunuyla devam eden topluluk kurulduğu günden bugüne 21’i özgün metin olmak üzere 23 farklı oyunu seyircilerinin beğenisine sundu. Ayrıca BGST’nin dans, müzik birimleriyle ortak ürettiği çatı projeleriyle sahne ürünleri verdi. BGST Tiyatro, son yıllarda sahnelediği Karşılaşmalar, Kim Var Orada? Muhsin Bey’in Son Hamlet’i ve Zabel oyunları ile birçok farklı kategoride, pekçok ödülün sahibi oldu.

BGST Tiyatro, prodüksiyonlarında, yaşanılan dönemin toplumsal çelişkilerini ve çatışmalarını kültürel çoğulculuk anlayışına uygun olarak yorumlamaya özen göstermiştir; çalışmalarında kolektif üretime önem vermiş, sahneleme ve oyunculuk üslubunda da halka yakın bir dil tutturmaya ve bu bağlamda nitelikli, avangart sahne ürünleri vermeyi hedeflemiştir. BGST Tiyatro, sanatsal çalışmalarında elde ettiği kuramsal kazanımları yayıncılık yoluyla kamuoyuyla paylaşmayı da hedeflemiştir. Bu anlamda işleyişine öncülük ettiği Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi, Mimesis Sahne Sanatları Portali ve BGST Yayınları sadece kendi çalışmalarının değil Türkiye ve Dünya tiyatrosunda yapılan çalışmaların da yayınlandığı, herkesin katılımına açık birer yayın platformu niteliğindedir.

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku