21 Dernekten Kürtçe Yasaklarına Tepki: “Anadilimiz Kürtçe’yle Sanat İcra Edeceğiz”

editor
1,5K Okunma
Tatvan Kaymakamlığı’nın Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû tiyatro oyununu iptal etmesi üzerine 21 dernek ortak açıklama yaptı: “Bu saldırılar ancak Kürtçeyi koruma ve geliştirme azmimizi arttırabilir.”

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 31 Mayıs’ta Tiyatro Mencel tarafından sahnelenmesi beklenen “Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû“ adlı tiyatro oyununun Tatvan Kaymakamlığı tarafından iptal edilmesi üzerine 21 dernek, kültür merkezi ve enstitü açıklama yapıldı.

“Kürt dili ve kültürünün, Kürt halkının temel ortak paydası” olduğu belirtilen açıklamada, konser ve tiyatro oyunu gibi etkinliklerin iptallerine sunulan gerekçelerin “bahane” olduğu ifade edildi.

Her yerde Kürtçe şarkı söyleyip sanat icra ederek gerekli cevabın verileceği ifade edilen açıklamada, “Bu saldırılar ancak Kürtçeyi koruma ve geliştirme azmimizi arttırabilir. Kürt halkı yasaklama ve saldırılarla dilinden vazgeçmeyecektir” denildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Kürt diline yönelik yüzyıllardır devam eden sistematik düşmanlığın son dönemde tiyatro, konser ve etkinlik iptalleri şeklinde ivme kazandığını görmekteyiz. En son da dün, 27.05.2022 günü, Tatvan Kaymakamlığı tarafından Kürtçe bir tiyatro oyunu iptal edildi. İptallere yönelik öne sürülen gerekçelerin bahane olduğunun, asıl konunun Kürtlerin her yerde kendi diline ve kültürüne sahip çıkmasının yarattığı tedirginlik olduğunun farkındayız.

Kürtçe her ne kadar resmi dil statüsünden mahrum bırakılmış olsa da ve her fırsatta doğrudan veya dolaylı olarak yasaklansa da ve insanlığın en asgari değerleri ayaklar altına alınıp sürekli saldırıya uğrasa da, her gün zenginleşmekte ve hak ettiği konuma daha fazla yaklaşmaktadır.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramında da tekrar görüldüğü gibi, Kürt dili ve kültürü Kürt halkının temel ortak paydasıdır ve hangi siyasi görüşe bağlı olursa olsun her Kürt aynı kaygılarla diline ve kültürüne sahip çıkmaktadır. Bu nedenle demokrasi ve eşitlikten yana olan, çok dilli ve çok kültürlü bir toplumun demokrasi ve eşitliğin temel gerekliliği olduğuna inanan herkesin ve her siyasi partinin bu yasaklama ve engellere karşı tavrını net olarak ortaya koyması gerekmektedir. Kürtlerin diline ve kültürüne saldıranlara ve tekçi zihniyete karşı ses çıkarmayanlar da Kürt halkı nezdinde bu saldırılara ortaktırlar.

Dil ve kültürünü sahiplenme, Kürt halkının temel yasası ve en geniş paydasıdır. Devlet yıkıp devlet yaratan dünya savaşları dahi bu gerçekliği yok edememişken etkinlik iptaliyle Kürtçenin önüne set koymaya çalışmak müflis bir siyasetin son çırpınışlarıdır.

Tüm bu yasaklama ve saldırılara karşı dilimizi her yerde konuşarak, her yerde anadilimiz Kürtçeyle şarkı söyleyip sanat icra ederek gerekli cevabı vereceğiz. Bu saldırılar ancak Kürtçeyi koruma ve geliştirme azmimizi arttırabilir. Kürt halkı yasaklama ve saldırılarla dilinden vazgeçmeyecektir. Kürt dili ve kültürüne karşı yapılan bu yasaklamalara karşı hayatın her alanında dilimizi savunacağız.

İmzacı Kurumlar:

1. Kürt Dili ve Kültürü Ağı

2. Mezopotamya Kültür Merkezi

3. Mezopotamya Dilleri ve Kültürlerini Araştırma Derneği (MED-DER)

4. İstanbul Kürt Enstitüsü (Kürt Araştırmaları Derneği)

5. Amed Kürt Enstitüsü

6. ARSİSA Dil, Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi Derneği

7. Kürt Edebiyatçıları Derneği

8. ARİ-DER Dil be Kültür Araştırmaları Derneği

9. Birca Belek Derneği

10. AVESTA – Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği

11. Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (FERAT-DER)

12. Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu

13. Muş Dernekler Federasyonu

14. Şirvan Dernekler Federasyonu

15. Wan Dernekler Federasyonu

16. Iğdır Dernekler Federasyonu

17. Batman Dernekler Federasyonu

18. Elazığ Karakoçan Dernekler Federasyonu

19. İstanbul Patnoslular Platformu

20. Destar Dergisi

21.  Ekoloji Derneği”

Kaynak: https://www.gazeteduvar.com.tr/21-dernekten-kurtce-yasaklarina-tepki-anadilimiz-kurtceyle-sanat-icra-edecegiz-haber-1566807

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku