“Tiyatromuz Yaşasın” Kampanyası Kapsamında 16 Şehirden 83 Tiyatro Buluştu

editor
1,8K Okunma
2 bin  tiyatro emekçisinin imzası ile yola çıkan “Tiyatromuz Yaşasın Kampanyası”  30 bin imzayı aştı.
Başlatılan imza kampanyasıyla içinde bulunduğumuz süreçte tüm sanatsal faaliyetlerin sekteye uğramasının, sanatçıların ekonomik kayıpları ve önümüzdeki belirsizliğin altı çizilmiş ve devletin kamusal tiyatroya ödenek ayırması gerektiği vurgulanmıştı.
Dün, 16 şehirden kampanya imzacısı 83 tiyatronun katılımıyla online bir buluşma gerçekleştirildi. Toplantıda kampanya sürecinde izlenilecek yol ve ilgili Bakanlıklar’dan talep edilen maddeler görüşüldü.
“Tiyatromuz Yaşasın” kampanyasının imzacısı olan tiyatrolar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un son açıklamalarının sektörün sorunlarına çare olmadığını, ancak hazırlamış oldukları imza metninde yer alan 7 madde üzerinde yoğunlaşılmasının ihtiyaçlarına çözüm olabileceğini belirttiler.
Bunun yanı sıra, yıllardır ısrarla çıkarılmayan “tiyatro yasasının” da Bakanlıkla yapılan görüşmelerde gündeme getirimesinin zaruri olduğu görüşünü savundular.
Önümüzdeki günlerde yine çok sayıda tiyatronun katılımıyla yeni toplantılar düzenlenmesi ve toplantıda belirlenen konuların takibinin yapılması kararlaştırıldı.
Öte yandan, imza kampanyası www.tiyatromuzyasasin.com adresinde devam ediyor.

Kampanya Metni

Yerel ya da global felaketler sürecinde ve sonrasında belirsiz süreler boyunca işsiz kalan, kanuni meslek düzenlemeleri ve hak tanımları çağın gerisinde bırakılmış tiyatro emekçileri olarak ilgili bakanlıklara ve kamuoyuna hatırlatıyoruz.

Biz, tiyatro sanatının emekçileriyiz. Çağdaş Türkiye Tiyatrosu için üreten yazarlarız, çevirmen, akademisyen, yayıncı, yapımcı, yönetmen, dramaturg, editör, oyuncu, koreograf, hareket tasarımcısı, sahne tasarımcısı, kostüm tasarımcısı, ışık tasarımcısı, besteci, müzik ve ses tasarımcısı, müzisyen, ressam, afiş tasarımcısı, fotoğraf sanatçısı, film ve videoart tasarımcısı, görsel iletişim tasarımcısı, sahne amiri, hukuk ve muhasebe sorumlusu, organizatör, program, basın ve iletişim sorumlusu, ışık teknisyeni, ses teknisyeni, operatörler, asistanlar, sahne, mekan, fuaye, kafe, gişe, temizlik ve nakliye sorumlularıyız.

Korona virüsü salgını sanatsal faaliyetleri sekteye uğratmış ve büyük maddi kayıplara sebep olmuştur. Salgının etkisinin süresi hesaplanamamaktadır. Tiyatro sanatı maddi kayıplarına ‘rağmen’ devam edemez. Birçok tiyatro salgının doğurduğu ekonomik krizi atlatamayacak ve tiyatro toplulukları dağılacak, tiyatro emekçileri yaşamsal darbeler yiyecek, salonlar kapanacak, tiyatro sanatı iflasa sürüklenecektir. Tiyatrolar kamuya aittir, kamusaldır. Kamusal tiyatroya ayrılması gereken devlet ödenekleri vardır, bu ödenekler haktır. Böyle bir felaket sürecinde ‘devlet ve yerel yönetim ödenekli tiyatrolar’ ve ‘kamusal tiyatrolar’ arasında ayrım yapılamaz. Kaynaklar paylaşılmalıdır.

Aşağıda imzası olan tiyatro emekçileri olarak biz, belirttiğimiz ve emsallerine istinaden de hak olarak tanımladığımız devlet desteklerinin ivedilikle sağlanmasını kamusal tiyatroların varlığını sürdürebilmesi adına talep ediyor, desteğinizi bekliyoruz:

  1. Kamusal Tiyatrolar KDV, Gelir Vergisi, Stopaj gibi vergilerden muaf tutulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır
  2. Elektrik, doğalgaz, su gibi faturalar 2021 Ocak ayına kadar dondurulmalıdır. Sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır
  3. 2021 Ocak ayına kadar kamusal tiyatroların salon kiraları devlet tarafından karşılanmalıdır
  4. Kamusal tiyatrolarda çalışan personellerin maaşları ve SGK primleri 2021 Ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmelidir, prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
  5. Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek, bildirinin başında ünvanlarıyla andığımız tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır
  6. Zaman kaybetmeden tiyatro yasası çıkarılmalıdır. Kamusal tiyatrolar ticarethane kimliğinden kurtarılıp kamusal hizmet üreten sanat kurumu statüsüne geçirilmelidir.
  7. Kültür Bakanlığı tarafından ÖZEL TİYATROLARA DEVLET DESTEĞİ olarak tanımlanan yönetmeliğin hüküm ve şartları günün ihtiyaçlarına uygun olarak acilen yeniden düzenlenmelidir.

İlgili kişilere, kurumlara ve kamuoyuna arz ederiz.

KAMPANYAYI İMZALAMAK İÇİN: http://www.tiyatromuzyasasin.com/

Tiyatromuz Yaşasın hareketi için kullanılan web adresi ve sosyal medya hashtag’leri:

www.tiyatromuzyasasin.com 

instagram / tiyatromuzyasasin , twitter / tiyatro_yasasin

1. Gün: #TiyatromuzYaşasın
2. Gün: #TiyatroYasasıÇıksın
3. Gün: #TiyatrodanVergilerKaldırılsın
4. Gün: #BetonaDeğilSanataBütçe

 

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku