Tüm tiyatro kurumlarının ortak sorunu olan “SALON SORUNLARI” çözümü ile ilgili hareket etmek istiyoruz. Özel sahne işleten Tiyatroların zorlukları da bu sorunsal dışında ele alınamaz diye düşünüyoruz. İstanbul’da bir çok sahne olsa da , sahne alternatifleri, maliyetleri sebebi ile Tiyatrolar çok büyük zorluklar yaşıyor. Alternatif sahneler de yaşam mücadelesi veriyor. Anadolu’da ise durum daha da kötü. Bazı şehirlerde bir sahne alternatifi var. Bu sahnelerin tahsisini yapan bazı kurum yetkililerinin sahne sahibi gibi tavır sergilemesi, keyfi tutumlar içerisinde olması, organizatörlere daha fazla yer vermesi, birçok farklı etkinliğe tahsisi ve çok yüksek kira bedeli istenmesi Tiyatroları zor durumda bırakıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Profesyonel Proje Ödeneği almaya hak kazanan bazı Tiyatrolar 15 oyun gösterimi olma şartına karşılık, bazı salon yetkililerinden “Sezonda en fazla 5 tahsis yapabiliriz” sözü üzerine, çok saçma alternatifler bulmaya çalışıyorlar. Tüm bu olumsuzluklar dışında oyuna 1 gün kala, anlamsız bir gerekçe ile tahsisi iptal etme, salonlardaki teknik yetersizliği, personel eksikliği vb gibi sebepler yapılan işleri ve en önemlisi seyirciyi olumsuz etkilemektedir. Turneye gidecek olan Tiyatro kadrosunda TV ve Dijitalde oynayan bir veya birkaç oyuncu yok ise, yaptığı oyun çok çok kaliteli de olsa, satış noktasında Kurumlar zorluk çekmektedir. Buna yüksek salon kiraları, ulaşım- konaklama maliyetleri, teknik eksiklikler de eklenince Tiyatrolar artık turne yapamaz duruma gelmiştir.
Bizler Kamusal bir iş yapıyoruz. Belediyeler, Kültür ve Turizm , Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlıkları, Üniversiteler, Özel Kurumlar, Şahıs, Vakıflara ait olan sahnelerin sorunları ile ilgili harekete geçmeye karar verdik. Bir imza kampanyası düzenleyip, sonucu ilgili Kurumlar ve Kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
Değerli Tiyatro Emekçileri; Tiyatronuzdaki Emekçiler, Seyirciler, Yakınlarınız, ulaşabildiğiniz Tiyatro Yapıları, Bağımsız Gruplar, Bağımsız Sanatçılar ve herkese aşağıdaki imza linkini ulaştırarak katılımcı olmasını rica ederseniz, birlikte bu sorunun çözümü ile ilgili güçlü bir adım atabiliriz.
İmza Kampanyasına Katılmak için:
TİYATROMUZ YAŞASIN İNİSİYATİFİ YÜRÜTME KURULU
