Tiyatro Keyfi, Güney Kore’de “Daejeon Uluslararası Tiyatro Festivali”ne Katıldı

editor
1,5K Okunma
Tiyatro Keyfi, Güney Kore’de, Daejeon Uluslararası Tiyatro Festivali’nin ana tablosuna Türkiye’den davet edilen ilk tiyatro oldu.  Festivalde Amy Winehouse oyununu Dream Art Stage’de sergileyen Tiyatro Keyfi’nin kurucusu ve  sanat yönetmeni Kemâl Başar, konuyla ilgili olara şu açıklamayı yaptı:

Kurucusu ve sanat yönetmeni olduğum Tiyatro Keyfi, Güney Kore’de, Daejeon Uluslararası Tiyatro Festivali’nin ana tablosuna davet edilen ilk Türk tiyatrosu olarak Amy Winehouse’umuzu 20 ve 21 Eylülde Dream Art Stage’de sergiledi. Güney Kore’ye tüm masrafları karşılanarak ve eserlerin ücreti de ödenerek çağırılan ilk Türk tiyatrosu olarak seyircisinin ilgisine ve saygısına hayran kaldık.

Uzun yıllara dayanan yurtdışı ilişkilerimden sonra… Deneyimlerimizi, yurtdışı bağlantılardaki sürecin nasıl işlediği, hangi bölgede ne kalitede, ne stilde eserlere ihtiyaç olduğu gibi bilgileri ve kontakları dileyen her tiyatro ile paylaşabiliriz. Dünyayı hedeflediğimiz ortak işler yapabiliriz. Hepimiz aynı gemideyiz. Biz kimseyle rakip değiliz. Hiç olmadık. Sadece kendimizle yarıştayız; hep daha ileri gidebilmek, düzeyimizi düşürmemek, dünyayla yarışabilmek için… Ancak cehaletin ve kendini bilmezliğin karşısındayız. Kof tartışmalarla zaman kaybetmeyiz. Şunu bilelim; Türk tiyatrosunun itici motoru sahibinin sesi olmayan, bilgili ve donanımlı kişilerin yönetimindeki özel tiyatrolardır. Çağdaş Türk tiyatrosunu bireysel çabalarla değil, ancak el ele, birlikte yerellikten kurtarıp daha ileri götürebiliriz. Yeni pazarları böyle bulabiliriz. Bizi çok iyi ağırlayan Güney Koreli meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Gördüğümüz saygıdan çok memnunuz.

Amy Winehouse ertesi akşam Dream Art Theatre’da yeniden sahnelendi. 23 ve 24 Eylülde de Tut Elimden Rovni’yi sergiledikten sonra 26 Eylülde Türkiye’ye dönüyoruz. Tut Elimden Rovni’mizin festivalin kapanış oyunu olması, bizim için ayrı bir mutluluk oldu.

Kendi yazar, yönetmen, tasarımcı ve oyuncularımızın eserleriyle burada olmak gurur verici; dünya çapındaki yazarımız Kosta Kortidis ile, büyük kompozitörümüz Can Atilla ile, geçenlerde kaybettiğimiz sevgili arkadaşım Yüksel Aymaz’ın eşsiz ışık tasarımı ile de ilk kez tanışıyor Güney Kore… Eserlerimizin 41 ülkenin oyunları arasından seçilmesi ise bizim için oldukça önemli bir kalite kontrolü…

Daejeon Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında gerçekleşen “Neden Minimalizm” başlıklı seminerim de ilgi gördü. Öneri geldiğinde kimse bana minimalizm hakkında konuş demedi, sadece tiyatroya bakışım hakkında, dilediğim başlıkta bir seminer vermem istendi. Kimi profesör, kimi eleştirmen olan tiyatrocuların seminerlerinin konuşmalarının ortak teması da benimki gibi minimalist tiyatroydu. Dünya orada…

İlginize teşekkür ederim. Yaşasın tiyatro!

Kemâl Başar

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku