2018 yılında Biraderler Yapım bünyesinde ÇGST – Çocuk Genç Sanat Tiyatro kuruldu. ÇGST’nin otizmli çocuklar için açılan sınıfından mezun olan öğrenciler 2019 yılında Yonca İnal’ın sahneye koyduğu “Pencere” oyunuyla profesyonel anlamda ilk defa sahneye çıktı.
Biraderler Yapım yine aynı sene hikayesini seyircilerin belirlediği doğaçlama çocuk oyunu “Sen Yaz Ben Oynarım” ve Atatürk’ün insani yönünü anlatan “İlelebet” oyunlarını seyirciyle buluşturmuştu.
Şimdilerde ‘Çocuk Genç Sanat Tiyatro’ çocukları ve gençleri tarafından sahnelenmekte olan, “Dolap” adlı gençlik müzikali, 21 kişilik çocuk ve gençlerden oluşan oyuncuları ve toplamda 30 kişilik kadrosuyla, genç ve yetişkinlere hitap ederken, bir yandan da Türkiye’nin en büyük “çocuk-genç müzikali” olma özelliğini taşıyor ve bir ilke imza atıyor.
Yonca İnal‘ın yazıp yönettiği, koreografisini Ece Irmak Albayrak ve müziklerini Arda Aydın, Orçun Tekelioğlu‘nun gerçekleştirdiği müzikalde sahne pırıltısına / hakimiyetine sahip, hani derler ya, nice deneyimli oyuncuya taş çıkaracak bir başarıya imza atan; Arman Selami, Aslan Yiğit Bacak, Aslı Ege, Beliz Atila, Defne Alıcı, Derin Karakan, Dina Urgancılar, Duru Hoşver, Ekin Aytekin, Ela Su Bozkurt, Elif Aydoğan, Elif Engür, Emir Berk Sezek, Kaan Başar, Melisa Kalafatoğlu, Mira Sertdemir, Mira Türkmenoğlu, Mısra Vera Bacak, Nehir Aydoğan, Yusuf Selim Ünal, Zeynep Polat rol alıyorlar.
Distopik bir dünya düşünün. Kendilerini adeta yer altında ucu bucağı olmayan tünellerde buluveren, sıkışmış, kısıtlanmış, önerilen / dayatılan hayatlara uymaları beklenen, korkutulmuş çocuklar… Bir dolabın içindeler aslında. Kendilerine ait çekmeceleri bile yok bu dolapta. Varsın kanatları kırılmış olsun, uçacaklar bir gün. Böyle büyümek istemiyorlar çünkü.
Oyunu izlerken, yaşam ve gelecekleri başkalarının kararına bırakılmış insanları düşündüm. Kendi çocukluğumu.
“Kimim ben, kim olmalıyım, kim olacağım?”
Kural koyucular vardı. (Annemi, ilkokul öğretmenim Güngör Hanım’ı hatırladım. Onlara karşı gelmek harcım değildi pek.)
Belirlenen çizginin altına inemeyeceklerdi.
Sahi “paylaşılmayan hayaller çürür müydü?”
“Aşk her güçlüğü yener “ miydi? Peki ya, “aşk öldüyse?”
O dolapta neden yüzyıldır hiçbir çocuk hayal kuramıyordu?
Sahnedeki çocuklara sesim karıştı bir an: “Senin olmamı istediğin kişi olmak istemiyorum anne!”
Neredeydim, bu oyun nasıl olmuştu da duygularımın, hayatımın sözcüğü, tanığı oluvermişti böyle birdenbire?
“Aynılaşmak istemiyorum” diye fısıldadım. Ben de bir vakit “yere atılan çocukluğum “ için gözyaşı döktüm.
“Tavanın arkasındaki gökyüzüne erişmek” istedim o yaşlarda.
BY -18/AA kodlu giysileri yırtıp attığımı hatırladım sonra.
“Yaşın küçük geri dur, laf dinle” diyenlere sahnedeki oyuncuların arasına karışıp ama “ruhum büyük” diye haykırdım.
Yeryüzü yolculuğuna başladığım andan itibaren kurulan yapay dünyayı elimin tersiyle ittiğimde öteki olmayı seçmiştim aslında.
“Dolap” müzikali iyi gelmedi bana; kendimle, geçmişimle kapanmayan, kapatamadığım, belki de kapatmak istemediğim ufunetli hesaplar yeniden açıldı. Belki de olması gerekendi bu.
“Dolap, daha iyi bir dünya kurmak hayali için sorulan soran, sorduran ve cevaplar arayan bir oyun” demiş Yonca İnal. Haklı!
Rejisi, oyunculukları, müziğiyle son dönem izlediğim en başarılı yapımlardan biri, hiç şüphesiz.
Aslında bu coşkuyu yaşamamı da, oyun boyunca kendimi psikoterapi seansında hissetme nedenimi de etkileyici metne ve Arda Aydın / Orçun Tekelioğlu‘nun müziklerine bağlıyorum.
Arda Aydın yılların deneyimini bir kez daha yeteneğiyle birleştirmiş ve unutulmaz güzellikle şarkılara imza atmış.
Haydi bir sır vereyim, “Yolun Yarısı”ndan “Çizgiler”, “Yedi Kocalı Hürmüz”ün “Tanrım”, “Geceye Selam”ın “Gökyüzünden Birer Birer İndi Yıldızlar”, “Cahide”nin “Bir Tokat” şarkıları, bestesi, sözüyle en sevdiğim müzikal parçaları olmuştur. Ve bugün itibarı ile onların arasına “Dolap” müzikalinin “İsyan” şarkısı da girdi.
Sahnede yaratılan o muhteşem ilüzyon için, tiyatromuza kazandırılmış böylesi değerli bir müzikal için, sadece 10-17 yaş grubu çocuklara değil, onların ebeveynlerine ve öğretmenlerine de sunulan bu doğru iletiler için… Birader Yapım’ı kutluyorum.
Sezonunuz çok, alkışınız bol olsun.