Moda Sahnesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Habertürk TV’de katıldığı programda özel tiyatrolara “destek süreçleri” ve “sıkıntı yaratan bir tiyatro” hakkındaki açıklamalarını yanıtladı. Moda Sahnesi’nde yapılan açıklama şöyle:
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı, 11 Mayıs 2022 tarihinde Habertürk televizyonundaki bir programda yaptığı açıklamaların “muğlaklığı” ve “hedef göstermesi” üzerine görüşlerimizi belirtme gereği duyduk. moda sahnesi’nin adı geçmeden moda sahnesi’ni hedef göstermesi bu açıklamanın gerekçesini oluşturmaktadır.
Bakan Bey izaha muhtaç bir kavram kullanıyor, diyor ki “dolaylı enerji desteği” sağladık. Bu dolaylı destek ne olabilir? Bakan Bey yarım ağızla diyor ki satın aldığımız oyunların içinde enerji desteği payı da var. Bir zaman elektrik faturalarındaki TRT payı gibi mi? Anlaşılmıyor. Biraz zihnimizi zorluyoruz ne olabilir diye. Bakanlık 26-27 Mart’ta tüm Türkiye’de bir tiyatro şenliği yapmış, bazı özel tiyatrolardan da oyunlar satın almıştı. Bu mu kastediliyor acaba? Başka büyük çaplı bir ticaret gerçekleşmemiş bakanlıkla özel tiyatrolar arasında zira. Eğer bu ise kastedilen -Bakan Bey’in konuşması tam da bu nedenle muğlak, hiçbir bilgi ve atıf, kesin bir ifade ile gerçekleşmiyor- onun nasıl verildiğine bakalım. 26-27 Mart’taki bu festival için satın alınan oyunların 2021-2022 tiyatro sezonu için devlet desteğinden yararlanmış olması gibi bir koşul koyulmuş duyduğumuza göre. Onlardan seçilmiş. Listeye Bakanlıktan ulaşılabilir. moda sahnesi’nin bu festivalden haberi olmadı. Neden? Çünkü 2021-2022 devlet desteğinden yararlanamadı, destek yönetmeliğinin 8. maddesine uygun bulunmadığı gerekçesiyle. moda sahnesi’nin destekten yararlandırılmamasının destek komisyonunda konuşulan gayriresmî gerekçesi ise “Türk örf ve adetlerine uymadığı” yönünde.
Ragıp Ertuğrul ve Nihal Kuyumcu’nun Kasım ayında Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’ne verdikleri bir röportajdan öğrendik bu bilgiyi. (Bkz: https://tiyatrodergisi.com.tr/ozel-tiyatrolara-yardimda-kriterler-ideolojik-turk-orf-ve-adetlerine-aykiri-oyunlar-sahneleyene-para-yok/) Yani hem komisyon hem de komisyonun kararına onay veren bakanlık bürokratları ve bizzat bakanın kendisi “siyasî” davranmışlardır. Sanatsal ölçütleri bir yana bırakarak, bunun, sanatı sansürlemek, sesini kesmek, kendine benzemeyenleri yok etmek anlamına geldiğini burada uzun uzun izaha gerek yok. Devlet desteğinden yararlanamadığı için de moda sahnesi 26-27 Mart’ta yapılan bu festivale zaten katılamazdı. Haberimiz bile olmadı. Meğer bu festival için satın alınan oyunların ücretinin içine dâhil edilmişmiş bu enerji desteği, Bakan Bey’in açıklamasından bu sonuç çıkıyor ama şunu unutuyor, bu festivale katılan çoğu tiyatronun salonu yok. Salonu olmayan tiyatrolara neden enerji desteği verildi? Bu, salonu olan özel tiyatroların hakkının yenmesi, gasp edilmesi değil mi? Ayrıca 26 Şubat’ta tiyatrocuların da katılımıyla basın önünde yapılan bu açıklamanın izahı neden 2.5 ay sonra yapılıyor? Bunlar açıklanmasına ihtiyaç duyulan konu başlıkları.
Ayrıca, Bakanlık, moda sahnesi’nin söz konusu devlet desteği başvurusunu kabul etmiş, eksik evrak bildiriminde bulunmamış, dosyayı değerlendirmiş ve olumsuz sonuç bildirmiştir. Yani burada da Bakan Bey’in dediği gibi bir kayıt problemi yoktur. (Zaten Bakanlıkta kaydı olmayan tiyatrolar devlet desteğine başvuramıyorlar.) Ayrıca 2021 Eylül ayında Babamı Kim Öldürdü oyununu Ankara’da Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde Bakanlığın turne desteği kapsamında oynamış, ücretini almıştır. Bu oyun sürecinde de eksik evrak ya da “belge almama” gibi bir “sıkıntı” moda sahnesi’ne Bakanlık tarafından bildirilmemiştir. Öyleyse nereden çıktı bu “kuralları ben koyarım” iftirası? Yanıt bekliyoruz.
Sonra, Bakan Bey isim vermeden muğlak konuşmasına devam ediyor. Bakanlık 490 tiyatro ile ilişkilerini sıkıntısız sürdürürken 1 tane tiyatro sıkıntı çıkarıyormuş, “kuralları ben koyarım” diyormuş. Peki muğlaklık neresinde bunun? Bu 1 tane tiyatronun kim olduğunu söylemiyor. Kastı belli ama kesin konuşmayarak günah keçisini ilan etmiş oluyor. Bakan Bey hedef göstererek kastını aşıyor ve konumuna uygun davranmıyor. Bakan Bey’i, kimi kast ettiğini açık seçik açıklamaya davet ediyoruz. Bu tür örtük “had bildirmelerle” sineceğimizi sanıyorsa yanılıyorlar.
Burada asıl mesele 490 tiyatro adına beliriyor. Sıkıntı çıkarmadığı söylenen bu 490 tiyatronun hepsi tiyatro mu bir kere? İkincisi de sahiden Bakan Bey’in dediği gibi hayatınız güllük gülistanlık mı?
Şimdi Bakan Bey’den, hem desteğin nasıl gerçekleştiğini hem de o 1 tiyatronun adının açıklanmasını bekliyoruz.
Saygılarımızla,
MODA SAHNESİ