Kamuda sözleşmeli çalışan personellerin kadroya geçirilmesine dair kanun teklifinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan figüran sözleşmeli personel kadro kapsamının dışında kaldı.
Kamuda sözleşmeli olarak çalışan personellerin kadroya geçirilmesine dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan figüran sözleşmeli personel kadro kapsamının dışında kalacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, figüranların kısmi zamanlı çalıştığı gerekçesiyle kapsama alınmadığını belirtirken, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Personel ve Eğitim Daire Başkanı Şahin Yiğit ise yasanın figüranlık hariç sanat kurumlarının tüm personelini kapsadığını belirtti.
Bununla birlikte sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden kısmi zamanlı ve proje bazlı çalışanlar, yabancı uyruklular, askeri personel, KİT personeli, meclis danışmanları, Sağlık Bakanlığı yöneticileri ve personeli kadroya geçiş kapsamı dışında kalacak.
458 bin 615 personeli kapsayan bu kanun teklifi, 4B’li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı olarak çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam hatip ve müezzin kayyımlar ile vekil ebe ve hemşireleri kapsamakta. Bu kapsamda 28 Kasım 2022’den önce sözleşmeli olarak göreve başlamış olanlar, herhangi bir bekleme süresi olmadan doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçecekler. Kanuna göre, 1 yıldan az süreli, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere, Devlet Memurları Kanunu’nun 4B ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnameler kapsamındaki sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan sözleşmeli personelin, kanunun yürürlük tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı olarak başvurmaları halinde memur kadrolarına atanmaları gerçekleştirilecek.
Sözleşmeli personel alımında uygulanacak sınavlar ve istisnalar, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler, pozisyon unvan ve nitelikleri, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdama dair hususlar ile yurt dışı teşkilatlarında istihdam edilecek personel için uygulanacak sözleşme esas ve usuller Cumhurbaşkanınca belirlenecek.
Bununla birlikte daha önce kadro kapsamına dahil olmadıkları açıklanan fakat yapılan görüşmeler sonrası kadro kapsamına dahil edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı sanatçılar da kadro almaya hak kazanacaklar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada sadece 4-B’li personelin değil, aynı zamanda sözleşmeli öğretmen ve sanatçıların da kapsama alındığını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde sürekli görev yapan sözleşmeli sanatçılarla beraber aynı veya benzer görevleri yerine getiren 4B kapsamında farklı mali ve sosyal haklara sahip olarak 1 yıldan az süreli ve mevsimlik hizmetler kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel de sürekli görev yapan sanatçılarla aynı statüye getirilecek.
Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan figüran sözleşmeli personel kadro kapsamının dışında kalacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, figüranların kısmi zamanlı çalıştığı gerekçesiyle kapsama alınmadığını belirtirken, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Personel ve Eğitim Daire Başkanı Şahin Yiğit ise yasanın figüranlık hariç sanat kurumlarının tüm personelini kapsadığını belirtti.