Kültür Sanat Sen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda ek göstergelerin yükselmesi ve eşitsizliklerin giderilmesini istedi.
Kültür Sanat Sen, AKP’nin her seçimde vaad edip yerine getirmediği 3600 ek gösterge konusunda açıklama yaptı. Memur Sen ve bakanlık arasında sürdürülen görüşmelerin, içerik ve kapsamının belli olmamasını eleştiren Kültür Sanat Sen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda ek göstergelerin yükselmesi ve eşitsizliklerin giderilmesini istedi.
Memur Sen ve hükümet arasında imzalanan son toplu sözleşmede söz verilen ek gösterge kararına dikkat çekilen açıklamada, bugünlerde sadece Memur Sen ve hükümet arasında süren görüşmelerin kapsamının da henüz bilinmediği belirtildi. 10 Mayıs’ta yapılacağı belirtilen toplantının kapsamının alındığını ve ek göstergeler konusunda yapılan çalışmaların kapsamının yeterli olmadığı aktarıldı. Kapsamın genişletilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, teknik personelden kültür ve sanat hizmetlerinde istihdam edilen unvanlara kadar birçok kadronun dikkate alınmadığı ifade edildi.
“2200 DEĞİL, 3600 EK GÖSTERGE”
Açıklamada kararın hangi ölçütlerle belirlendiğinin bilinmediği fakat Kültür ve Turizm Bakanlığında ihtisas personeli olarak istihdam edilen ve en az öğretmen, polis, din görevlisi ve hemşire kadrolar kadar iş yükü ve eğitimi bulunan kültür, sanat, turizm alanlarında emek harcayan arkeolog, müze araştırmacısı, folklor araştırmacısı, turizm araştırmacısı, kütüphaneci, restoratör ve konservatör gibi unvanların da olduğu hatırlatıldı. Teknik Hizmetler sınıfında yer alan bu unvanların 2200 ek gösterge oranı ile çalıştığı belirtilen açıklamada, “Yapılacak düzenlemeye bahse konu unvanlarında eklenmesi gerektiğini talep etmekteyiz. Ayrıca lisan mezunu olup bakanlığımızda memur olarak istihdam edilen diğer kamu emekçilerinin de en az 3600 ek gösterge oranında faydalanmaları sağlanmalıdır. Lisans mezunu olmayan ve bakanlığımızın değişik hizmet sınıfları ve unvanlarında istihdam edilen kamu emekçilerinin de ek ödeme oranları 3000 olarak düzenlenmelidir” denildi.
“TRT’DEKİ GİBİ 6100’E ÇIKARILMALI”
Bir diğer sorunun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde istihdam edilen sanatçılar ile TRT kurumunda istihdam edilen sanatçılar arasındaki ek gösterge adaletsizliğinin olduğu vurgulanan açıklamada, “Temininde güçlük çekilen eleman” olarak tanımlanan ödenekli sanat kurumlarında 3600 ek gösterge oranı ile istihdam edilen İdari Sözleşmeli Sanatçıların da TRT Sanatçılarında olduğu gibi 6100 ek gösterge oranına getirilmesi gerektiği söylendi.
Açıklamada, en düşük memur maaşından daha az maaş alan teknik personelin de maaşlarında TRT kurumunda istihdam edilen teknik personelle aynı ek gösterge uygulanması gerektiği ifade edildi.