İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda bu hafta Dört Mevsim, Bir Picasso, Gazâle (Uzun Gece), Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikaye”, Büyüklere Masallar-Masal Masal İçinde, Bir Nefes Dede Korkut ve okuma tiyatrosu Arap Gecesi seyircilerin karşısında olacak. Haftanın oyunlarına dair detaylı bilgiler şöyle:
Dört Mevsim, Mecidiyeköy Büyük Sahnede
Gençlik dönemlerini geride bırakmış, başlarından aşklar ve evlilik geçen bir kadın ile erkek karşılaştıklarında beklenen nedir? Geçmişteki tüm aşkların, yaşanan tüm olumsuz duyguların temize çekilmesi, yeni bir sayfa açılması mümkün müdür? Aşk hakkında farklı beklentilere sahip iki insanın dört mevsimi birlikte geçirirken bunları sorgulamasına şahit oluyoruz.
Yazan: Arnold Wesker
Çeviren: Berin Cumalı
Yönetmen: Özgür Yalım
Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor
Kostüm Tasarımı: Nalan Alaylı
Işık Tasarımı: İ. Önder Arık
Müzik: Çağrı Beklen
Dramaturg: Selen Korad Birkiye
Dört Mevsim oyunu 24 Ekim Pazar gününe kadar Mecidiyeköy Büyük Sahnede izlenebilir.
Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşayan ressam Pablo Picasso ile dönemin Almanya kültür bakanlığı sorumlusu olan Bayan Fischer arasında geçen sorgulamaları, çatışmaları ve hesaplaşmaları anlatan oyunda Ahmet Burak Bacınoğlu ve Sinem Şahin Budak rol alıyor.
Yazan: Jeffrey Hatcher
Çeviren: Şükran Yücel
Yöneten: Turan Günay
Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor
Kostüm Tasarımı: Mihriban Oran
Işık Tasarımı: Yüksel Aymaz
Bir Picasso, 23 Ekim Cumartesi gününe kadar Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede izlenebilir.
Gazâle (Uzun Gece), Üsküdar Tekel Sahnesinde
Prof. Dr. İskender Pala’nın yazdığı, Hidayet Erdinç’in yönettiği Gazâle (Uzun Gece)’nin konusu şöyle:
1826 Ağustos’unda Sultan II. Mahmud’un İstanbul’u top ateşine tuttuğu gecelerden birinde Üsküdar Salacak’taki Kethüdazade Arif Efendi’nin tekkesine uğrayan Saray Müezzini İsmail Dede Efendi yanında sürgüne gönderilen Keçecizade İzzet Molla’yı da getirmiştir. Mülazım Efendi ise yıllar önce kaybettiği karısı hakkında bir şey bulabilmek umuduyla aralarına katılır. İstanbul’daki yağma ve top ateşlerinin arasından Anadolu’ya geçmeye çalışan Celep Ağa ise güvenli bir gece geçirebilmek umuduyla tekkeye sığınır. Gece ilerlerken Kethüdazade Arif Efendi’den keramet göstermesi beklenir. Israrlar üzerine Kethüdazade Arif Efendi herkesi içinden çıkılması zor bir satranç oyununa davet eder. Tek bir şartı vardır; şah çekilen aşkını ve kaderini dosdoğru anlatırsa keramet gösterecektir. Sabahın ilk ışıklarına kadar hikayelerini anlattıkları dost meclisinde ölümü ve aşkı sorgularken. Kaderlerinin tek bir noktada düğümleneceğinden habersizdirler…
Yazan: İskender Pala
Yöneten: Hidayet Erdinç
Dekor Tasarımı: Suzan Tunca
Kostüm Tasarımı: Özge Akarsu
Işık Tasarımı: Yakup Çartık
Müzik: Fırat Akarcalı
Koreografi: Murat Turhan
Gazâle (Uzun Gece) 22 Ekim Cuma gününe kadar Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir.
Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikaye”, Garibaldi Sahnesinde
Sait Faik Abasıyanık’ın gizemli dünyasının dehlizlerine girerek onun gözünden İstanbul’u anlamaya, hayatı koklamaya, İstanbul’a yeni bir pencere açmaya ve bu pencereden martılara seslenmeye, dalgalarla fısıldaşmaya, rüzgârı dinlemeye; sevgiyi, aşkı, insanı, sanatı, edebiyatı duyumsamaya hazır mısınız…
Taner Turan’ın oynadığı Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikaye” 21-22-23 Ekim tarihlerinde Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.
Yazan: Sait Faik Abasıyanık
Uyarlayan: Savaş Dinçel
Yöneten: Ozan Uçar
Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor
Kostüm Tasarımı: Mihriban Oran
Işık Tasarımı: Serhat Akın
Müzik: Oktay Köseoğlu
Arap Gecesi (Okuma Tiyatrosu), Garibaldi Sahnesinde
Almanya’da sıradan insanların yaşadığı sıradan bir blokta sıradan bir akşamda bir şey olur ve akşam güneşinin batmasıyla birlikte Batı uygarlığının gündüz düşleri yerini Doğu’nun gizemli “Binbir Gece Masalları”na bırakır. Karanlığın basmasıyla birlikte Fransizka, Fatima, Kalil, Karpati ve bir müzik gibi duvarların arkasına çağıldayan suyun peşine düşen Lomeier için gerçek ve şimdi, doğunun çöller, denizler, aşk, intikam ve ölümlerle bezeli zamansız masallarına sızar. Fransizka’nın her gece gün batımıyla başlayan ve ertesi gün güneş doğana kadar süren lanetli uykusu herkesi içine alır ve şimdi-geçmiş-gelecek arasında belirsiz, zamansız ve tekinsiz bir biçimde salınır. Okuyanlar: Kamil Gençtürk, Deniz Arna, Tuğçe Pelin Şartekin, Abdülhamit Mutlu, Emre Çebi, Onur Soyal Pehlivan.
Yazan Ronald Schimmelpfennig
Çeviren Gül Benövenli
Yönetmen Lale Ertiş Gençtürk
Müzik İlhan Kavaklıpınar
Koreograf Özlem Edis
Arap Gecesi okuma tiyatrosu 24 Ekim Pazar günü Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.
Büyüklere Masallar-Masal Masal İçinde, Zeytinburnu Sahnesinde
Polisiye roman yazarı Ahmet Ümit’in birbirine bağlanan beş masaldan oluşan, hem çocuklara hem yetişkinlere hitap eden eserini Günay Ertekin tiyatroya uyarladı. Oyunda komşu diyardaki Kör Adam’ın hikâyesini dinlemeye giden Padişah ve veziri iki tüccar gibi giyinerek yollara düşerler. Bir sırrı çözmek için diğer bir sırrın izini sürmek zorunda kalan padişah ve vezir sabırla ve merakla günlerce gecelerce yol gidip zaaflarla yoğrulmuş insanoğlunun birçok hikâyesini dinlerler.
Padişah’la beraber Şapkacı’nın, Müezzin’in, Demirci’nin, Kuyumcu’nun, Kör Adam’ın serüvenlerinin peşinde adeta bin bir gece masallarının tadında bir serüvene çıkarız.
Yazan: Ahmet Ümit
Uyarlayan: Günay Ertekin
Rejisör: Sabri Özmener
Dekor Tasarımı: Gökhan Yücesal
Kostüm Tasarımı: Burcu Melek Bozan
Işık Tasarımı: Serhat Akın
Müzik: Gürkan Çakıcı
Koreografi: Alpaslan Karaduman
Dramaturg: Günay Ertekin
Büyüklere Masallar – Masal Masal İçinde 21-22-23 Ekim tarihlerinde Zeytinburnu Sahnesinde izlenebilir.
Bir Nefes Dede Korkut, Sancaktepe Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi
Geçmişten bugüne birlikte yaşamın bilincini aktaran Dede Korkut hikayeleri Gökçe Kurt Elitez’in yorumunda seyirciye müzik, dans ve hikaye anlatıcılığı unsurlarıyla görsel ve işitsel bir şölen yaşatıyor. Gökçe Kurt Elitez, Ziya Serkan Doğan, Fuat Yıldız, Bahri Çakır’ın rol aldığı anlatı 23 ve 24 Ekim tarihlerinde Sancaktepe Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde izlenebilir.
Yazan: Anonim
Yöneten: Gökçe Kurt Elitez
Dekor & Kostüm Tasarımı: Dilek Kaplan
Işık Tasarımı: Önder Ay
Müzik: Fuat Yıldız, Bahri Çakır
Koreograf: Alpaslan Karaduman
Dramaturgi: Canan Kırımsoy