Susma 24 tarafından yayımlanan “Haftanın Sansür Gündemi”ni okurlarımızla paylaşıyoruz:
‘Muz yeme’ videoları çeken mültecilerin ve videoları haber yapan gazeteciye sınır dışı edilme tehdidi, üniversitelerde afiş sansürleri, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nin atanmış yönetim tarafından kapatılması, akademisyenin sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklanması ve Hatay Valiliği’nin ‘Karahindiba’ oyununu engellemesi… 2 – 8 Kasım 2021 haftası sansür gündemini derledik.
RTÜK’ten TELE 1’e ve Halk TV’ye para cezası: (2 Kasım) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, “kurumu ve bir kişiyi küçük düşürme” gerekçesiyle TELE 1’e ve Halk TV’ye idari para cezası kesti.
“LGBTİQA+” ifadesi geçen afişlere kampüste engel: (3 Kasım) Marmara Üniversitesi’nde Özel Güvenlik Birimi, Kadın Hakları Kulübü’nün standına afişlerinde “LGBTİQA+” ifadesi geçtiği için saldırdı. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ise, “ahlaksızlık ve aile yapımıza uymuyor” diye nitelendirdiği afişlerin kaldırılmaması halinde kulübü kapatmakla tehdit etti.
Hatay Valiliği ‘Karahindiba’ tiyatro oyununu iptal etti: (3 Kasım) Hatay Valiliği, Cevdet Bayram’ın yönettiği ve Sertaç Demir’in oynadığı Karahindiba oyununu Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda sahnelenmesine saatler kala iptal etti ve tebligatta gerekçe göstermedi. Oyuncu Sertaç Demir yaptığı paylaşımda iptalin, oyunda geçen ‘testis’ kelimesinin “müstehcen” ve “toplum ahlakına aykırı” bulunması nedeniyle olduğunu duyurdu. Oyunun iptalinden altı gün sonra valilikten Demir’e gönderilen bir başka tebligatta ise, Demir’in valilikteki geçici görevinin sonlandırıldığı bildirildi.
Yazar ve şair Yılmaz Odabaşı’na ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten hapis cezası: (3 Kasım) Sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” ettiği suçlamasıyla yargılanan Yılmaz Odabaşı’na 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, Odabaşı’nın cezasını ertelemedi.
“Kimse ifade özgürlüğünü kullandığı için sınır dışı edilemez:” (3 Kasım) İnsan hakları savunucuları, Türkiye’deki ırkçılığa dikkat çekmek için videolar yayımlayan mültecilerin sınır dışı edileceği yönündeki açıklamalara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
“Muz yeme videolarını” haber yapan Suriyeli gazeteciye sınır dışı etme tehdidi: (4 Kasım) “Muz yeme videolarını” kullanarak haber yapan Suriyeli gazeteci Majed Shamaa’nın Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildiği öğrenildi.
Yazar Erdal Yıldırım’a ‘terör örgütü propagandası’ndan hapis cezası: (4 Kasım) Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan yazar Erdal Yıldırım’a 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, Yıldırım’ın cezasını ertelemedi.
KeçiFest afişine üniversitede sansür: (5 Kasım) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde asılmak istenen KeçiFest festivalinin afişlerinde yer alan “Biat değil inat” ifadesi üniversite tarafından sansürlendi.
Oyuncu Levent Üzümcü ifadeye çağrıldı: (8 Kasım) Oyuncu Levent Üzümcü 15 Haziran’da devletin sanatı ve sanatçıları korumaya dair yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade ettiği konuşması ve ilgili sosyal medya paylaşımında “halkı kin ve nefrete sevk ettiği” gerekçesiyle ifadeye çağrıldı.
Orhan Pamuk’a ‘Veba Geceleri’ soruşturması: (8 Kasım) Yazar Orhan Pamuk’un son romanı Veba Geceleri’nde, ‘Mustafa Kemal Atatürk’e ve Türk bayrağına hakaret ettiği’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği’ iddialarıyla soruşturma başlatıldı. Takipsizlik kararı verilen dosya itiraz üzerine Sulh Ceza Hakimliği’nden dönünce savcılık aynı gerekçeyle soruşturmayı tekrar başlattı.
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle akademisyene önce kınama cezası ardından tutuklama: (8 Kasım) Elazığ Fırat Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü’nde araştırma görevlisi olan akademisyen Hifzullah Kutum’a, sosyal medya paylaşımları nedeniyle fakülte dekanı tarafından önce soruşturma açıldı. Sonrasında Diyarbakır Barosu, Kutum’un soruşturma kapsamında tutuklandığı duyuruldu.
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nin son çalışanının da işine son verildi: (8 Kasım) Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nin, Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanan Naci İnci ve yönetimi tarafından kapatıldığı iddia edildi.
Bajar’ın şarkılarına yasak: (8 Kasım) Bajar ve Kardeş Türküler gruplarının kurucularından Vedat Yıldırım sosyal medya iletisinde; 7 Kasım 2021’de HDP’nin İstanbul Çerkezköy’de düzenlediği ”Demokrasiye Çağrı” isimli mitinginde, Bajar grubu olarak şarkı söylemelerinin son anda ve gerekçe verilmeden yasaklandığını duyurdu.
Cumhuriyet’in TÜGVA haberine erişim engeli: (8 Kasım) Cumhuriyet gazetesinin eski TÜGVA üyesinden gelen ve vakıf başkanının “içeriden almış” dediği belgelerle yaptığı “Ensar, TÜRGEV, TÜGVA paralel terör örgütü gibi” başlıklı haberine erişim engeli getirildi.
Kaynak: https://susma24.com/haftanin-sansur-gundemi-104/