Deniz Göktaş’a Açılan Soruşturma T.B.M.M. Gündeminde: “Şakanın Yapılması Mı Anlaşılması Mı Suç?”

editor
7,1K Okunma
Komedyen Deniz Göktaş’ın milyonlarca kez izlenen “Ölü Deniz” gösterisine yönelik sansür ve soruşturma iddiaları TBMM gündemine taşındı. EMEP milletvekilleri, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Komedyen Deniz Göktaş’ın milyonlarca kişi tarafından izlenen “Ölü Deniz” adlı stand-up gösterisine yönelik sansür ve soruşturma iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ile Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in yanıtlaması istemiyle ortak soru önergesi verdi.

Önergede, gösteriden alınan bazı kesitlerin “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle X platformunda erişime engellendiği ve sanatçı hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 216/3 maddesi kapsamında soruşturma başlatıldığı yönündeki iddialar gündeme getirildi.

EMEP’ten: “Şakanın yapılması mı, anlaşılması mı suç?”

EMEP milletvekilleri, önergede sanatsal ifade özgürlüğü ve toplumsal eleştiri hakkına dikkat çekerek, sosyal medya üzerinden yürütülen hedef göstermelerin yargı süreçleri üzerindeki etkisini sorguladı.

Önergede yer alan ifadelerden biri ise şöyle:

“Ölü Deniz isimli stand-up gösterisinde milli güvenliği tehdit eden unsur tam olarak nedir; şakanın yapılması mı, şakanın anlaşılması mı, yoksa halkın şaka aracılığıyla memleketin halini fark etmesi midir?”

Resmi kahkaha ve ironi rehberi sorusu

Bayhan ve Karaca, bazı sosyal medya paylaşımlarının ardından adli süreçlerin hızla işletilmesi iddialarını da gündeme taşıdı.

Milletvekilleri, Adalet Bakanı Akın Gürlek’e yönelttikleri sorular arasında şu başlıklara yer verdi:

  • Bakanlığınızın suç, şüphe veya kamu düzeni değerlendirmelerinde kişilerin “ses tonu frekansı”, “konuşma ritmi”, “sahne enerjisi”, “kahkaha alma kapasitesi” veya “seyirciyle bağ kurma düzeyi” gibi kriterler kullanılmakta mıdır?
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının dijital mecralarda neleri izleyip nelere gülebileceğine, hangi şakalara “güvenli” şekilde reaksiyon verebileceğine dair bakanlığınızca hazırlanan bir “Resmi Kahkaha ve İroni Rehberi” bulunmakta mıdır, yoksa yayınlamayı düşünüyor musunuz?
  • Söz konusu erişim engeli ve “dini değerleri aşağılama” soruşturması iddialarına kaynaklık eden süreçte, sosyal medyadaki kimi linç odaklarının sanal platformlarda yürüttüğü algı operasyonları resmi birer ihbar olarak mı kabul edilmiştir? Adalet Bakanlığı, adli süreçleri başlatmak için sosyal medyadaki kimi organize trol ağlarının “rahatsızlık” beyanlarını mı esas almaktadır?

Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/5990282/deniz-goktasin-olu-deniz-gosterisi-meclis-gundeminde-sakanin-yapilmasi-mi-anlasilmasi-mi-suc

Selahattin Demirtaş’tan komedyen Deniz Göktaş’a mektup: ‘Koltuğuma göz dikmeni takdirle karşıladım’

HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında soruşturma başlatılan komedyen Deniz Göktaş’a sosyal medyadan yayımladığı mektupla seslendi; “Koltuğuma göz dikmeni takdirle karşıladım.

Selahattin Demirtaş, yaptığı program nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan komedyen Deniz Göktaş’a sosyal medyadan yayımladığı “”AZ KALDI” NEDİR!” başlıkla mektupla seslendi; ‘Koltuğuma göz dikmeni takdirle karşıladım…”

Demirtaş’ın mektubu şöyle;

“Avukatlarım dediler ki “Deniz Göktaş diye genç bir adam var, siyasi mizah yapmak suretiyle çaktırmadan senin koltuğuna göz dikmiş, haberin olsun!” Dedim “şu andaki koltuğuma mı?”, “evet” dediler “öyle görünüyor ki bugün yarın tutuklanır.” “Hadi inşallah, hayırlısı”, dedim. O hapse girerse ben bu defa kesin çıkarım, nitekim hapishaneler aynı anda iki adet böyle mahpusu kaldıramaz. Az kaldı!

Böylesi genç yetenekleri teşvik ve tahrik etmek de boynumun borcudur. Bak, güzel kardeşim; kesinlikle doğru yoldasın, aynen devamke. Bu arada bana bazen “Selo” diyenler oluyor, ben de sana kısaca “Denyo” diyebilir miyim? Gerçi bu olmadı, senin ismini kısaltmıyoruz. Hatta asalar da, kesseler de olmuyor; Deniz her zaman Deniz olarak kalıyor. Neyse, ben sana mecburen kısaca Deniz diyeceğim.

Bak, Deniz kardeş; koltuğuma göz dikmeni takdirle karşıladım hatta tatlı bir telaş, fazlaca umut da var. On yıldır bu günü bekliyorum; Yılmaz, Cem falan benim yerime gelirler diye düşünmüştüm canım kardeşim, hepsi hayal kırıklığına uğrattılar. Fakat sen öyle değilsin, sende o ışık var, başaracaksın illaki. Çaban, mücadelen gayretin mutlaka sonuç verecek, vazgeçme lütfen.

Baktın sabahın köründe kapına dayanıyorlar, ki en kötüsü bu şekilde beklemektir, durma sen git. Taksim’e git mesela, avukatlarımın sana ileteceği iki tane sağlam sloganı sol yumruk havada, hançereni yırtarcasına meydanın ortasında haykır, akşamına koltuğum senindir inşallah.

Sana bir de Abi tavsiyesi; “Yurt dışına kaçmadım ki, iki şort, iki tişörtle yurt dışına mı kaçılır”, şeklindeki savunman pek sağlam olmamış. Sanırsın kıyafet yeryüzünde bir tek Türkiye’de satılıyor, dünyanın geri kalanı halen incir yaprağıyla geziyor! Öyle olmaz, yemezler bunlar. Misal şöyle inandırıcı bir şeyler uydur “ya yeminle altın fiyatları dip yapınca daha dün bir çeyrek aldım, haftaya yine tavan yapınca satcam. Çeyreği Türkiye’de bırakıp kaçar mıyım ya!”.

Takdir yine de senindir Deniz kardeş, bu halk her halükârda Deniz’leri sever. Üstelik tuhaftır ki dönmeyen Deniz’leri daha çok severler. Olan bana olacak ya neyse, yapacak bir şey yok.

Son olarak yetkililere de seslenmek isterim; bu genç arkadaşımız tam olarak neler söylemiş bilemiyorum ama bırakın da gençler korkmadan, özgürce düşünüp, konuşsun, gülsünler bari. Toplumsal gelişme, ilerleme için özgürlükler şarttır, olmazsa olmazdır, gençleri engellemeyin lütfen.

Not: Eğer iki gösterisinde bana da giydirmişse tutuklayın tabii, o ayrı.

Selam, sevgilerimle…

Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/5990362/selahattin-demirtas-tan-komedyen-deniz-goktas-a-mektup-koltuguma-goz-dikmeni-takdirle-karsiladim

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku