Çocukların Dostluğu ve İşbirliğini Keşfettiği Keyifli Bir Yolculuk: “Bully Bully”

Pınar Arabacı
3,1K Okunma

Türkiye’nin bebekler ve çocuklar için düzenlenen ilk ve tek uluslararası sanat festivali olan Atta Festival‘in Rotterdam merkezli Maas Theatre and Dance ile ortak prodüksiyonu “Bully Bully” her yaştan seyircinin keyifle izleyebileceği bir çocuk oyunu.

İki ayrı dünyanın çatışmasını ve uzlaşmayı nasıl öğrendiklerini izlediğimiz oyunda, yönetmen Rene Geerlings, “Yürümeye yeni başlayan bir çocuk ile ortalama bir dünya liderinin ortak noktası nedir?” sorusundan yola çıkarak  oluşturduğu kurguyu seyirciye aktarmada samimi ve eğlenceli bir yöntem kullanıyor.

Adından da anlaşılacağı gibi “Bully Bully” oyunu, zorbalık teması merkezde olmak üzere sınırlar, istekler, iktidar olma ve anlaşmazlıklar gibi kavramlar üzerinden, pembe toprakların kralı “Hayır” ile yeşil toprakların kralı “Evet”in farklı ama birbirine çok benzeyen dünyalarının çatışmasını gösteriyor. Oyun boyunca, bu iki yetişkin ama çocuk ruhlu kral şarkılar, komik atışmalar ve gürültülü patırtılı ifadelerle iletişim kurmaya çalışıyor. İki inatçı dünya lideri, halk olarak konumlandırılmış seyirciye diğerinden daha iyi bir lider olduğunu kanıtlamak için, dans yeteneklerini, bayraklarını, kılıç kullanmadaki hünerlerini, hitabet sanatındaki marifetlerini gösterme çabaları esnasında ortaya çıkan komik durumların içine düşüyorlar. Birbirlerinden çok farklı özellikleri olduğunu düşünen bu iki karakter, yavaş yavaş birbirlerine alışıyor, paylaşmayı, renklerini birbirlerine geçirmeyi öğreniyor ve anlaşmanın yolunu buluyorlar.

Seçilen oyunculuk ve reji tekniği ile, oyuncuların anlatmak istedikleri dünyayı boş alanda söze gerek duymadan fiziksel olarak ifade etmeleri, hem oyuncu hem de izleyici için keyfli bir tiyatro seyri yaratıyor. Oyunda dönüşümlü olarak oynayan Simel Keçicioğlu, Müge Gülgün, Almıla Zeynep Bayraktar ve  Oya Bacak, odakta hareketin olduğu, duyguların ve durumların fiziksel olandan yola çıkılarak aktarıldığı bu renkli hayal dünyasını seyirci için tamamen gerçek kılıyor.  Birbirleriyle kurdukları ilişkinin temposu ve ritmi, zamanlama konusundaki hakimiyetleri, oynarken anların tadını çıkarmaları  çocuk izleyiciler başta olmak üzere izleyen herkeste heyecan ve merak uyandırıyor.

Kullanılan müzikler ve ses efektleri de, yaratılmak istenen dünyanın atmosferini ve sözün olmadığı bu dünyada oyuncuların vurgularını pekiştirmek için çok isabetli bir biçimde yerleştirilmiş. Dekor tasarımının sadeliği ve renkler aracılığıyla ikiye bölünmüş sahne, seyirciyi hayal kurmaya daha çok teşvik ediyor. Plastik renkler ve aslında karakterlerin de birer oyuncak bebeğe benzeyen kostümleriyle, kullanılan nesnelerin tümü oyunun çizdiği dünyayı görsel olarak da basit ve etkili bir biçimde yansıtıyor.

“Bully Bully”, dostluğun ve işbirliğinin keşfedildiği bu keyifli yolculukta ortak paydada buluşmanın mümkün olduğunu gösteren umut dolu finaliyle sezon boyunca izleyicilerle buluşmaya devam edecek.

PINAR ARABACI

 

Oyunun Künyesi: 

Yaş Grubu: 3 yaş ve üzeri

Süre: 40 dk.

Konsept & Yönetmen: René Geerlings

Oyuncular: Almıla Zeynep Bayraktar, Müge Gülgün, Oya Bacak, Simel Keçicioğlu

Dramaturji & Reji Asistanı: Sara Giampaolo

Işık: Tamer Şalcı

Kompozitör: Reinier van Harten, Sergio Escoda

Koreografi: Art Srisayam, Erik Bos

Dekor: Sanne Danz

Büst: Jannelies Raaijmakers

Kostüm: Daphne Karstens

Kostüm Asistanı: Alice Sprascio

Terzi: Stef Krull

Peruk: Cynthia van der Linden

Bıyık: Stan Roobol

Prodüksiyon Asistanı: Çağla Yağmur Doğan

Poster Fotoğrafı: Jaap Scheeren

Fotoğraflar: Yasemin Taşkın

Yapımcılar: Hakan Silahsızoğlu, Djoeke Westdijk

Yapım: Atta Festival (Türkiye), Maas Theatre and Dance (Hollanda)

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku