Bu Tiyatroda Kitap, Şan Dersi ve Saksı Çiçeği Para Yerine Geçiyor…

editor

Kara Kabare, armağan ekonomisiyle “başka bir tiyatro mümkün” diyor

Kara Kabare Tiyatro Topluluğu, Direklerarası “Özgün Yeni Oyun Ödülü”ne layık görülen “Kamamber” adlı oyunlarını, Türkiye’de ilk kez uygulanan bir bilet sistemiyle seyirciyle buluşturmaya devam ediyor. “Kamamber”i izlemek isteyenler, armağan ekonomisi yöntemiyle karakabare.blogspot.com.tr adresinde yayınlanacak ihtiyaç listesinden dilediklerini seçerek oyuna rezervasyon yapabiliyorlar. Böylece paraya alternatif olarak bir kilo hurma, altı çizilerek okunmuş bir sosyoloji kitabı, bir saat şan dersi ya da başka bir oyuna bilet armağan ederek oyunu izlemek mümkün olabiliyor. Erotik, politik, müzikli bir kara mizah örneği olan “Kamamber”, 21 Aralık Çarşamba günü, 20.30’da Maya Sahnesi – Beyoğlu’nda seyirciyle buluşacak.

Kara Kabare ekibi, “Kamamber” adlı oyunda içinde bulundukları dünyada var olmaya çalışan dört kadının hikâyesini anlatırken, cinsellik, cinsel şiddet, ruhsallık ve özgürlük gibi konulara karanlık bir mizahla değiniyor. Metin ve hareket düzeninden ses tasarımına kadar sadece kadınlar tarafından üretilmiş olan oyun, dört kadının “bu sabah” ne yaptıklarını anlatmasıyla kişisel olandan evrensel olana doğru bir araştırma alanı sunuyor. Şirvan Akan’ın yazıp yönettiği, Burcu Halaçoğlu, Defne Koldaş, Nilay Erdönmez ve Selin Zafertepe‘nin rol aldığı oyunun besteleri Gözde Berberoğlu Özen’e ait.

Bu tiyatroda biletler “gerçek ihtiyaçlar”ı karşılayarak alınıyor…
Sahne üzerinde başka bir dünyanın nasıl mümkün olabileceğini araştırırken, oyunlarını seyirciyle buluşturma yollarını da hayalleriyle hizalamak isteyen Kara Kabare ekibi, gerçek ihtiyaçlar listesi fikrine, armağan çemberleri, bolo bolo, kutsal ekonomi ve Anadolu kültürü gibi kavramlardan ilham alarak ulaşmış. Seyirci, ekibin her oyun için kendi kalplerine dönerek hazırladıkları ihtiyaç listesinden diledikleri maddeyi karşılamayı seçerek oyunu izleyebilecek. Paradan ziyade parayla alınacak şeye ihtiyaç duyduklarını ifade eden ekibin gerçek ihtiyaç listesi her oyun için güncellenecek. Böylece bir kilo hurma, altı çizilerek okunmuş bir sosyoloji kitabı ya da başka bir tiyatro oyununa bilet karşılığında tiyatro izlemek mümkün olacak. Yakınlık duydukları topluluklarla bir dayanışma yaratmak isteyen ekibin listelerine ekledikleri “kumbara” ile başka topluluklara destek olmak da mümkün olacak.

2012’de kurulan Kara Kabare Tiyatro Topluluğu kendi içinde hiyerarşi üretmeyen, yalnızca sahne üzerinde değil, oyunların seyirciyle buluşturulmasındaki ekonomi konusunda da yeni yöntemler deneyen bir topluluk.

Kamamber
Yazan – Yöneten: Şirvan Akan, Müzik: Gözde Berberoğlu Özen, Işık Tasarımı: Murat Bakır, Yönetmen Yardımcıları: Hazal Bakan, Hazer Zülfikaroğlu, Oynayanlar: Burcu Halaçoğlu, Defne Koldaş, Nilay Erdönmez, Selin Zafertepe

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku