Büyük Britanya’nın başkenti Londra’da, 150 opera sanatçısı, hükûmetin sanata karşı tutumunu protesto etmek için Londra Parlamento Binası’nın önünde bir araya gelerek, Verdi’nin yazdığı “Nabucco” operasını seslendirildi.
Londra’da, 150 opera sanatçısı, koronavirüs salgını sırasında içinde bulundukları kötü durumu duyurmak amacıyla Londra Parlamento Meydanı’nda bir araya geldi.
İngiliz radyo kanalı Classic FM’in haberine göre, #WeMakeEvents ve #LetMusicLive etiketleriyle düzenlenen protestoya ünlü sopranolar Mary Bevan ve Natalya Romaniw de katıldı. 150 sanatçının oluşturduğu koro, Verdi’nin yazdığı ve “Yahudi esirler korosu” olarak bilinen “Nabucco” operasını seslendirdi.
‘CANLI MÜZİĞİN ÖNEMİNİ HATIRLATMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİK’
Protestoya katılan Romaniw yaptığı açıklamada, “Bugün düzenlenen protesto, koronavirüs salgınında bir araya gelen en büyük müzik topluluğunu bir araya getirdi. Sanat dünyasının içinde bulunduğu sorunları ve canlı müziğin önemini hatırlatmak için bir araya geldik” dedi.
“Bir araya gelerek parça seslendirmek gibisi yok” diyen ünlü soprano, “Burada opera seslendiren herkesin derinden etkilendiğini hissettim. Böyle anlar, bizler için göründüğünden daha dokunaklı olabiliyor” ifadesini kullandı.
Romaniw ayrıca, “Bugün geldiğimiz noktaya ulaşabilmek için yıllarca çalıştık. Gelinen noktada hiçbir şey yapamamak canımızı yakıyor. Başka sektörlere yönelen ve o alanlara yönelik eğitim almak zorunda kalan birçok sanatçı var” açıklamasını yaptı.
BİR ÇOK SANATÇI BAŞKA SEKTÖRLERDE ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDI
Hükümetten gelirlerinin yüzde 20’sini talep edebilecek olmaları sebebiyle Parlamento Meydanı’nda sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek bir araya gelen 400 sanatçı, Gustav Holst’un “The Planets” filminden “Mars” müziğinin yüzde 20’sini seslendirerek iki dakika boyunca sessiz protesto etmişti.
Londra’da şu an serbest çalışan müzisyenler, Serbest Meslek Geliri Destek Programı (SEISS) aracılığıyla ortalama aylık kazançlarının yüzde 40’ına kadarını talep edebiliyor. Ancak birçok müzisyen bunun yeterli olmadığı konusunda uyarıyor ve birçoğu hala başka sektörlerde çalışmak zorunda kaldıklarını veya yurtdışında iş aradıklarını söylüyor.