Boğaziçi mezunu sanatçılar AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına tepki gösterdi, demokratik üniversite talebinde bulunan öğrencilerin ve akademisyenlerin yanında olduklarını söyledi.
Evrensel gazetesinden Damla Kırmızıtaş ve Birkan Bulut’un haberini aktarıyoruz:
AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasına bir tepki de Boğaziçi mezunu sanatçılardan geldi. Evrensel’e açıklama yapan Yönetmen Ezel Akay, Oyuncu Selen Uçer, Yazar Pınar Kür ve Müzisyen Vedat Yıldırım öğrencilerin ve akademisyenlerin sürdürdüğü direnişin yanında olduklarını söyledi.
“ÖĞRENCİLERİN DİRENİŞİNE KATILIYORUM”
Yazar Pınar Kür: Ben mezun olduğumda Boğaziçi Üniversitesi, Robert Kolej Yüksek Okuluydu. Oğlum da Boğaziçi Üniversitesinde okudu. Şimdi torunum sınava girecek, o da Boğaziçi Üniversitesinde okumak istiyor. Bu nedenle bizim aile için çok önemli bir eğitim kurumu. Ben öğrencilik hayatımın en güzel yıllarını orada geçirdim. Son derece özgür, özgün, hocalarla istediğimiz gibi tartışabildiğimiz bir yerdi o zamanlar. Ben okuldayken tiyatro yapıyordum. Çok mutluyduk ve hakikaten kendi hakkını arayan, kendini ifade eden, fikirlerini tartışan öğrenciler yetiştiriliyordu. Şimdi bu üniversitenin yok edilmesinin bu ülke için büyük bir rezillik olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerin direnişine katılıyorum, başarılı olmalarını diliyorum.
“ÖZGÜR SEÇİMİN YERİNİ HİÇBİR ŞEY DOLDURAMAZ”
Yönetmen Ezel Akay: Türkiye’de ve dünyada özgür seçimin yerini hiçbir şey dolduramaz. Üniversite yönetiminin nasıl olması gerektiğini öğretmenler ve öğrencilerden daha iyi kimse bilemez. Bu alışkanlıklardan hızla kurtulmak gerekiyor.
“BENZER DURUMLAR ’80 DARBESİ SONRASI DA YAŞANDI”
Oyuncu Selen Uçer: Boğaziçi’nin çok güçlü bir geleneği var, benzer durumlar ’80 darbesi sonrası da yaşanmış, zorluklara rağmen bugüne kadar ayakta kalmış. Mezunların, akademisyenlerin özellikle de geleceğimiz olan öğrencilerin haklı ve heyecanlı duruşunun yanındayım.
“HAKLI BİR PROTESTODUR”
Müzisyen Vedat Yıldırım: Bir Boğaziçili olarak, yaşananlar Boğaziçi Üniversitesinin ötesinde bir durum. Merkeziyetçiliğin arttığı ve yerellerde yönetim olanaklarının yok olduğu bir dönemde en büyük acıyı üniversiteler yaşıyor. Tepeden gelen bir rektörün üniversiteyi temsil etmesi doğru bir yaklaşım değil. Kendi zamanımda kantinin özelleştirilmesiyle birlikte artan ücretlere karşı yaptığımız ‘pes’ eylemlerini düşündüğümde; Boğaziçi, ODTÜ gibi bilimin bağımsızlığını, üniversitelerin özerkliğini savunan, mücadele geleneği olan üniversitelerin bu protestosu da haklı bir protestodur. Tepeden inme bir rektör değil; öğrencilerin, öğretmenlerin seçebildiği bir rektör gelmelidir.