Şiddetin kanıksanmış yüzüyle sahne üzerinde sarsıcı bir hesaplaşma başlıyor.
Berlin, modern dünyanın en yakıcı sorunuyla yüzleşmeye hazırlanıyor. Deneyimli tiyatro adamı yazar, oyuncu ve yönetmen Kemal Kocatürk’ün yazıp yönettiği “Can Pazarı”, şiddetin anatomisini 8 kısa oyunla mercek altına alırken, izleyiciyi sarsıcı bir vicdan muhasebesine davet ediyor.
Internationale in Kunst e.V. ve Internationale Theater Kompanie iş birliğiyle sahneye taşınan yapım, son yıllarda dünyayı bir kasırga gibi saran şiddetin boyutlarını ve nedenlerini tartışıyor. Afişindeki çarpıcı görselliğiyle dikkat çeken oyun, toplumsal hayatımızın hızla şiddet tehditleriyle sarmalanmasını ve bireysel trajedilere yabancılaşmamızı eleştirel-gerçekçi bir bakışla sorguluyor.

“Bir dakika bile suç işlemeden duramıyoruz!”
Töre cinayetleri sanki tüm toplumun kaderi olmuş… Yazarların, çizerlerin, gazetecilerin kurşunların hedefi olmasını dahi kanıksamışız.
Şiddetin Anatomisi: 8 Kısa Oyun, Tek Bir Gerçek.
Oyun, üçüncü sayfa haberlerinden düşmeyen trajedileri, namus adına işlenmiş cinayetlerin yasalardaki koruyuculuğunu ve aydınlara yönelik suikastları şiddetin kendisi kadar yalın ve sert bir dille ele alıyor. Naklen yayınlanan savaşlar ve katliamlarla ölümlerin nasıl küçültüldüğü, trajedilerin nasıl sıradanlaştırıldığı şu sarsıcı soruyla sahneye taşınıyor: “Bunca suçlunun arasında hiç mi suçlu değiliz acaba?”
“Ağlanacak Halimize Gülmek”
Kemal Kocatürk, izleyiciyi “güldürürken düşündürme” geleneğinin en çarpıcı örneklerinden biriyle buluşturuyor.
Bu yapım, toplumsal vicdanın sesini sahnede duymak isteyen tüm sanatseverler için hazırlanmıştır. “Cinnet getirdi” başlıklarıyla avuturken, defalarca çıkarılan aflarla ıslah edilmemiş suçluların yeniden sokaklara salınışına dikkat çekiliyor. Oyun, yanı başımızda ölen insanlara “iyi ki benim başıma gelmedi” diyerek bakışımızı eleştirirken, toplumun “beni biraz daha eğlendir” diyen kayıtsızlığına bir ayna tutuyor.
Müziklerini Ayça Kocatürk’ün bestelediği oyunun sahne arkasında Aslı Atasoy Öner ve Fulya Müftüoğlu gibi isimler yer alırken; sahnede Kemal Kocatürk önderliğinde Ahmet Özer, Cansu Yıldız ve Emir Akköse gibi güçlü bir kadro farklı hayatların kesişimindeki ortak insanlık hallerini canlandırıyor.

ETKİNLİK BİLGİLERİ
Tarih : 10 Mayıs
Saat : 16:00
Yer : Hamburg Mut Theater
Tarih: 24 Mayıs
Saat: 17:00
Yer: Tagungshaus Alte Feuerwache, Berlin

