Berfin Zenderlioğlu’ndan “Kürtçe Tiyatro Atölyesi”

editor
3,1K Okunma

Chalak Events ile Şermola Performans, İstanbul’da Kayy-Der’de oyuncu ve yönetmen Berfin Zenderlioğlu’nun oyunculuk eğitimi vereceği bir tiyatro atölyesi düzenliyor.

Chalak Events eğlenceli ve kütürel etkinlikler yaparak özellikle İstanbul’daki Kürtler arasında Kürtçe’yi popüler bir hale getirmesinin yanı sıra yurtdışında yaptığı etkinliklerle de Kürtler ve diğer uluslar ile bir köprü oluşturuyor.

Chalak Events ile Şermola Performans ortaklaşa, 16 Şubat – 21 Haziran tarihleri arasında pazar günleri saat 13.00 ile 16.00 arasında tiyatro atölyesi gerçekleştirecek.

Atölyede, usta oyuncu ve yönetmen Berfîn Zenderlioğlu oyunculuk eğitimi verecek.

Çalışmalarına ilişkin Rûdaw’a konuşan Berfîn Zenderlioğlu, “Şermola Performans’ın kurucularından ve yol arkadaşım Mirza Metin ile Diyarbakır, Bitlis, Van, Batman ve Mardin’de tiyatro çalışmaları yürüten gruplarla periyodik olarak oyunculuk atölyeleri ve o üretimlerden yola çıkarak oyun yapmak gibi bir düşüncemiz vardı. Bunun için bir fon arayışına girdik fakat şimdilik yeterli ekonomik desteği sağlayamadığımızdan kaynaklı, projemize ara verdik. Sonrasında bu projeyi, ‘İstanbul’da gerçekleştirmeliyiz’ diye düşündük” dedi.

Şermola Performans’ın iki yıldır sahnesiz ve ürettikleri oyunları İstanbul ve Almanya’da farklı sahnelerde seyircileriyle buluşturduklarını belirten Zenderlioğlu, sözlerine şunları ekledi:

“Koşulları oluşturamadığımız ve yoğunluğumuzdan dolayı İlk kez bu tiyatro sezonunda, Kürtçe bir oyun yapamadık. Dile hakim oyuncu bulabilmek, oyunlara finansal kaynak yaratabilmek ve bu alanda profesyonel isimlerle çalışabilmek artık o kadar zor ki. İnadımız, inancımız ve seyircimizin desteğinden kaynaklı bu tiyatroda ısrar ediyoruz. Tabii ki bunu özel tiyatrolar için söylüyorum. Hem bu anlamda bir alt yapı sağlamak, insanları kendi ana dilleriyle tiyatro yapmaya davet etmek; dil, beden, ses ve nefes üzerinden sahneyle bağ kuracağı araçları birlikte zorlayabileceğimiz ve çalışmanın bir üretime dönüşebileceği bir alan yaratmak istedik.

Bu düşüncemizi son dönemde kültür ve sanat etkinliklerini organize etme anlamında baya hareketli ve çalışkan olan oluşumlardan, Chalak Events’deki arkadaşlarla paylaştık, birlikte dayanışarak İstanbul’da böyle bir atölyenin yapılması için sohbetler geliştirdik. Bu görüşmelerin sonucunda şimdilik güzel gelişmeler oldu ve bunun adımını atmaya başladık.”

2004 yılından beridir aktif olarak Kürt Tiyatrosu’nun içerisinde oyuncu ve yönetmen olarak yer alan uata oyunca, son dönemlerde daha çok Türkçe oyunlar yönetti.

Berfîn Zenderlioğlu, “Çok dilliliğin ve çok kültürlülüğün güzelliklerinden faydalanıyorum diyerek kendi ana dilimde, sevdiğim alana dair arayışlara girebilmek ve bunun için bir atölye yapabilmek fikri beni çok heyecanlandırıyor. Chalak Events ve Şermola Performans dayanışmasıyla yola çıktığımız bu adım, umarım çok daha güzel sanatsal yaratımlar için bir ışık olur” dedi.

İstanbul Üniversitesi Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği bölümünden mezun olan yönetmen ve oyuncu Zenderlioğlu, “Dîsko 5 No’lu, Antîgone2012, Cambazın Cenazesi, Sevmekten Öldü Desinler, Sherlock Hamid, Karagalar/Serencama Qijikan, Balans, Yaralarım Aşktandır, Hayal Satıcısı, Balat Monologlar Müzesi-Kadınrmola” gibi tiyatro oyunlarını yönetti. Yönettiği oyunlarla bir kaç kez yönetmenlik ödüllerine aday gösterilen Berfîn Zenderlioğlu, Kadir Has Üniversitesi’nde 2017-2018 yıllarında tiyatro eğitmeni olarak görev yaptı. Halen çeşitli üniversitelerde ders vermeye devam ediyor.

Atölye çalışmasına ilişkin konuşan Chalak Events üyesi Gernas Nenas ise, “Biz Chalak Events olarak yola çıktığımızdan beri İstanbul’da yaşayan özellikle genç Kürtleri radarımıza aldık. Madem buradaki Kürtler Kürtçe konuşacak ortam bulamıyor bizde onun eğlendiği etkinlikleri kendi dilinde yapacağız dedik. 2017’den beri varız ve çeşitli alanlarda güzel işlere imza attık. Bu Kürtçe tiyatro oyuncukuk kursu da bizim tespit ettiğimiz önemli alanlardan biriydi” diye konuştu.

“Sürekli bu anlanda bie şeyler yapmak istiyorduk” diyen Gernas Nenas, “Bunun neticesinde bu işi yıllardır çok iyi bir şekilde yürütmüş olan Şermola Performans ile ortak bir çalışma üzerine anlaştık. Şimdilik 4 ay sürecek bir atölye gerçekleştireceğiz. Atölye bitiminde de bu çalışmanın meyvesi olacak oyunu sahneye taşıyıp yaptığımız işi insanlara sergileyeceğiz. Beğenilirse turne de yapabiliriz. Bununla amacımız bu konuda içinde bir şeyler olan insanları cesaretlendirerek, yola koyulunca mutlaka bir yerlere varıldığını anlatmaktır.

Katılımcılar atölyede bir metin üzerine çalışacak; metin analizi, karakter analizi yaparken kendilerini de analiz edecekler ve bunun ışığında bir role ve karaktere bürünmeyi öğrenecekler.

Şimdilik tek sınıf olarak başlayacağız atölyeye. Eğer talep olursa extra sınıflar da açabiliriz. Planladığımız gibi sürerse de bunu her yıl gerçekleştirmek gibi bir düşüncemiz var.”

Atölyeye katılım şartına ilişkin ise Nenas şunları söyledi:

“Oyunculuk atölyesine katılmak isteyen herkesin belirttiğimiz linkteki başvuru formunu doldurması gerekiyor. Başvuru yapanlar arasından atölye için seçilen arkadaşlara Chalak Events email üzerinden bir bilgilendirme postası gönderecektir.”

Detaylı bilgi ve başvuru için:

  http://sermola.com/tr/atolye/kargeha-sanoy/

https://docs.google.com/forms/d/1Zhbh03eahG5V2Ma8uhzn1BrSYe9G_tDrn0C0qVFykZ8/edit

 

Haberin kaynağı:https://www.rudaw.net/turkish/culture-art/23012020

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku