BASAD yönetim kurulu, “kültür-sanat konağıma dokunma” demek için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından boşaltılmak istenen dernek binalarının önüne çağrı yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakırköylü Sanatçılar Derneğini (BASAD) 20 yıldır kaldıkları tarihi yapıdan mahkeme kararıyla çıkarmak istiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, 1993’te kurulan BASAD’a yapılan tebligatta, 20 yıldır hizmet verdiği binanın yani Bakırköy Kültür-Sanat Konağı’nın, 2 Şubat Çarşamba günü, saat 10.00’da “kütüphane (!) yapılacağı gerekçesiyle” boşaltılması istenmişti. Türkiye sineması, tiyatrosu ve müziğine onlarca önemli sanatçı yetiştiren binanın boşaltılması istemi, Bakırköy’de büyük protestolara neden olmuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, ise kütüphane yapmak üzere neden bu binayı seçtiğine dair hiçbir açıklamada bulunmadı.
BASAD yönetim kurulu yaptığı açıklama ile yarın (2 Şubat Çarşamba) saat 10’da basın toplantısı yapacarak “Kültür-Sanat Konağıma Dokunma” diyeceklerini duyurdu.
BASAD HAKKINDA
Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) 1993 yılında, Bakırköy’de yaşayan sanatçıları, bir çatı altında toplamak gençleri sanata özendirmek, sanatsal ve kültürel alanda çalışmak isteyenleri eğitmek amacıyla kuruldu. Dernek 800’ü aşkın üyesi 36 kişilik eğitimci kadrosuyla Bakırköy’ün kültür ve sanat yuvası haline geldi. BASAD’ın kurucuları arasında; Ayşen Gruda, Erdoğan Sıcak, Ergün Köknar, Cem Karaca, Tarık Akan, Üstün Asutay ve Cihat Tamer yer alıyor.
BASAD’ın yer aldığı konak, 1908 yılında inşa edildiğinde Fransız Okulu ve öğrenci yurdu olarak hizmet vermeye başladı. 1926 yılında, Bakırköylü Eğitimci Bezeyan Bey tarafından kiralanarak ilk ve ortaokul olarak hizmet vermeye başladı. Daha sonra bu okula lise bölümü de eklendi. Bezeyan okulunun 1936 yılına kadar süren eğitim etkinliğine maddi koşulsuzluk (imkansızlık) nedeniyle son verildi. Konak 1936 yılında, Bakırköy Halkevine tahsis edilerek kültür sanat etkinliklerinin yapıldığı bir sanat merkezine dönüştürüldü.1980 yılında halkevinin çalışmalarına son verildi ve konak adliye binası olarak hizmet vermeye başladı.
2002 yılında ise Bakırköy Belediyesi tarafından restore edilen bina, 29 Mart 2002 yılından itibaren BASAD Kültür ve Sanat Konağı olarak hizmet veriyor.
BİNANIN DURUMU
Bina, mülkiyetinin Hazineye ait olduğu dönemde “Kültür ve Sanat Evi” olarak kullanılmak üzere Bakırköy Belediye Başkanlığına tahsis edilmiş, sonrasında da; tahsis amacına uygun olarak, Bakırköy Belediye Başkanlığı’nca derneğe kiralandı.
BASAD, binanın mülkiyetinin Vakıflar İdaresine geçmesinden sonra, 22.12.2020 tarihli dilekçe ile İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğüne müracaat etmiş ve kira sözleşmesi yapmak için talepte bulunulmuştu. Dernek, 01.09.2021 tarihli başvurusunda da bu talebi yinelenmiş olsa da hiçbir yanıt alamadı. Bakırköy Kaymakamlığına yazılan yazı ile derneğin binadan tahliyesi istendi.
Bakırköy Kaymakamlığı’nca derneğe yapılan son tebligatla, 2 Şubat 2022, Çarşamba günü saat 10.00’da binanın boşaltılması istendi.
Bina, 2012 yılından itibaren de “M.E.B. Özel BASAD Sanat Kursları” adıyla bir sanat okulu olarak hizmet veriyor. Tarihi binada halen burslularla beraber, çoğu çocuk olmak üzere 500 öğrenci, farklı dallarda sertifikalı ve süreli sanat eğitimi alıyor.
BASAD, halen binanın kullanımı için Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul 1.Bölge Müdürlüğü Surdışı Kiralama Müdürlüğü’ne ecri misil olarak aylık 31.000 TL ödemekte.