“Barışçıl Bir Dünya İçin”

editor
2,4K Okunma

9. Uluslararası Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali, 01-08 Kasım 2021 tarihleri arasında, Dramatik Sanatlar Eğitim ve Araştırma Derneği(DRASED) tarafından, çeşitli kurum ve kuruluşun işbirliğiyle gerçekleşti. Geçmişten süre gelen, bir türlü sonu gelmeyen, üstüne eklenerek devam eden pek çok güçlüğe rağmen yol almanın öneminin bilinciyle, DRASED ‘Barış İçinde Bir Dünya İçin’ sessiz sedasız yola çıktı!

Belirsizlikler, sonu gelmeyen son dakikalar. Ve nihayet… Kapı şak diye açılır ve süreç başlar…! 

Festivalde; Bir Kukla oyunu, uzun soluklu ürüne dönük atölyeler sonucu ortaya çıkan iki oyun ve bir  de sergi yer aldı. Festival, pandemi süreci koşullarına karşın toplam 1500 çocuk ve gençle buluşmayı başardı. Toplamda; onbir  etkinlik gerçekleşti. Festivale; Fransa, Polonya, İspanya ve İtalya dan tiyatro grupları katılım gösterdi.

Fransa

Fransa’dan Teatro Golondrino ekibi;  Christophe Croês ve Eve Sanchez ‘ Jojo  Golendrini’ adlı kukla gösterileriyle katıldı festivale. Bu oyunda; Maceracı, korkusuz ve hassas bir böcek olan Jojo zamanın geçmesinden duyduğu korkuyu, tutkularını ve aşktaki hayal kırıklıklarını anlatıyor. Jojo karekteri incelik, mizah ve şiir dolu. Festival süresince, çocukların ve izleyen yetişkinlerin (ebeveynlerin) son derece keyif aldığı bir gösteri oldu. Gösteriler, Artuklu Üniversitesi Çok Amaçlı Salonu(AKM), Kırklar Kilisesi Bahçesi ve Yaşayan Müzede seyirciyle buluştu. Bu etkinlik; Fransız Kültür Merkezi’nin (Instıtut Françaıs Turquie) desteğiyle gerçekleşti. 

Festivalin olmazsa olmazları; Mardin’in kültürel dokusundan beslenen ve tiyatroya dair alt yapıyı güçlendiren uzun soluklu ve ürüne dönük atölye çalışmalarıdır. 

İtalya

Bu süreçte, İtalya dan NEOMERA Tiyatro ekibi,  Pablo Duran Rojas ve Diana Costa liderliğinde Mardin de yaşayan 12 yaş üzeri gençlere; Yaşar Kemal’in ‘Kalemler’ adlı eserinden yola çıkarak 8 gün süresince, Mardin Barosu Çok Amaçlı Salonu’nda, karton mask yapımı ve oynatımı eğitimi verildi. Çalışma sırasında, ‘Kalemler’ yeniden yorumlandı ve oyunlaştırıldı. Atölye çalışmasının bıraktığı etki, liderlerin, yaratıcı ve katılımcıları motive edici yaklaşımları nedeniyle de oldukça önemliydi.

‘Kalemler’ bize bir çöplükten bahsediyor. Hayatın ve güzelliğin her ortamda ortaya çıkabileceği bir bakış açısıyla. Kartonun ortak zayıf ve geri dönüştürülmüş bir malzeme olarak seçilmesi, bu güzelim hikayenin özünü ortaya çıkararak, eğitimsel ve tiyatral bir süreç geliştirmek amaçlanmış ve ortaya çıkan ürün, seyirciyle paylaşılmıştır. Bu çalışma; İtalya Ankara Büyük Elçiliği ve Mardin Barosu’nun destekleriyle gerçekleşmiştir.

İtalya

Festivalin bir diğer uzun soluklu, ürüne dönük  atölye çalışmalarından biride, ‘Lem’e Göre Barış İçinde Dünya’ adlı atölye çalışması oldu. Festival Öncesinde, Mardin’ de yaşayan çeşitli kültürlerden 14 yaş üzeri katılımcılarla online süreçlerle başlayıp, daha sonra 2 hafta süren, yüz yüze atölye çalışmalarıyla ürüne dönük bir atölye çalışması gerçekleşti. Bu atölye çalışması; Polonya’dan, Jaroslaw Siejkowski (küratörlüğünde), Barbara Prądzyńska, Agnieszka Ayşen Kaim ve İspanya dan Antonio Gonzalez  Rodriguez’nin liderliğinde yürütüldü.

Bu çalışma; dünyanın önde gelen bilim kurgu yazarlarından biri olan Polonyalı Stanislaw Lem’in hikâyelerinden yola çıkılarak, geleceğin hikayelerine ve efsanelerine odaklanıyor. Mardin’ de yaşayan gençlerle, birlikte, bölgenin geleneksel anlatım ve gösterim biçimlerinden de beslenerek, ışık ve gölgenin dramatik görselliğine dayalı özel bir performans oluşturuldu.

Polonya

Dijital dünyamızda bilim ve insan topluluğunun köklerine kadar uzanan kültürel kodlar ne kadar canlı ve güncel? Geleneklerin ve dijital geleceğin çarpıştığı dramatik olarak değişen bir dünyada insani değerler, ötekine açıklık ve mizah anlayışı ne kadar önemli? Bu atölye, Stanislav Lem’in hikâyelerini gençlere tanıtmayı ve sonra onların gözleriyle bu hikâyeleri yeniden anlatmayı amaçladı.

Buna paralel olarak proje kapsamında Mardin’deki Artuklu Üniversitesi öğrenciİeriyle birlikte web seminerleri ve oyunculuk atölyeleri düzenlenlendi. 

Polonya

‘Lem’e Göre Barış İçinde Dünya’ adlı çalışma;  Polonya’dan ARTJUNCTION, Türkiye-Mardin’den DRASED ve Mardin Artuklu Üniversitesi, Türkiye’de, Yaşayan Diller Enstitüsü Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Ortaklığında ve Varşova’dan, Grupa Studnia O Derneği,  Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Mardin  Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin desteğiyle gerçekleşmiştir(Bu proje Polonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenmiştir).

Bir başka etkinlik ise; grafik sanatçısı  Daniel Mroz’un Stanislaw Lem’in bilim kurgu hikâyelerinin grafik çizimlerinden oluşan sergisi, festival kapsamında, Mimarlık Fakültesi giriş katında, Polonya Ankara Büyükelçiliği tarafından ve Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesinin desteğiyle gerçekleşmiştir.

Muroz -Sergi

Minik ve Az oyunlu görünen bu festivalin, en önemli yanı, uzun soluklu, oldukça yoğun atölye çalışmalarıydı. Mardin’ de yaşayan farklı kültürlerden gençlerin egitimi sonucunda ortaya çıkan ürünleri önemsiyor ve tiyatroya dair, Mardin’ de köklü temeller atacağına inanıyoruz. İnanıyoruz ki tüm bu süreçlerden, DRASED ve dolayısıyla, Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali güçlenerek çıkacak.

Destek veren güç katan kişi kurum ve kuruluşlara; Polonya Cumhuriyeti Dışişleri bakanlığına, İtalya Ankara Büyük Elçiliği’ne, Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyük Elçiliği’ne, Ankara- Fransız Kültür Merkezi’ne, Polonya ARTJUNCTION Vakfı’na, Mardin Barosu’na, Mardin Artuklu Üniversitesi, Yaşayan Diller Enstitüsü Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’na, Varşova’dan,“Grupa Studnia O Derneği’ne, Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne, Nusaybin Belediyesi’ne, Mardin Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Kızıltepe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, İtalya’dan Neomere Tiyatro ekibine, Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran  Manastırı ve Kiliseleri Vakfı’na, Yaşayan Müze Yetkililerine çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca; AB Sivil Düşün Programı yetkililerine ve çalışanlarına, üç yıl üst üste festivale destek verdikleri, zorlu süreçlerde yanımızda oldukları, festivalin sürekliliğini sağlamamıza katkıda bulundukları için, sonsuz teşekkürler.

Muroz- Sergi

Bir sonraki festivalde, 2022 yılı Kasım ayında, yani festivalin onuncu yılında buluşmak üzere…

DRASED

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku