“Ashura” Yeniden Sahneleniyor

editor

GÖÇ YOLLARINDA SAVRULANLARIN HİKÂYESİ: “ASHURA”  ÖVÜL ve MUSTAFA AVKIRAN REJİSİYLE YENİDEN SAHNELENİYOR!

Yaşadıkları topraktan, inandıkları tanrıdan ve konuştukları dilden uzaklara göçmek zorunda bırakılanların hikâyesi: “Ashura” tiyatroseverlerle yeniden buluşuyor! Çağlayan Çetin, Kamucan Yalçın, Mustafa Avkıran, Nebi, Nuri Harun Ateş, Ömer Avcı, Övül Avkıran, Selahattin Yazıcıoğlu, Selçuk Artut, Sema Moritz ve Zeynep Ayşe Hatipoğlu’nun, 12 dilde sürgün ve göç şarkılarını seslendirdikleri oyun, yüzlerce yılda oluşan sözlü mirasla resmi tarih bilgisini bir araya getiriyor.

2020 yılı itibarıyla sanatsal üretimlerini MoMoAcT çatısı altında sürdüren Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran, “Dumrul ile Azrail”in ardından “Ashura” oyununu da yeniden tiyatroseverlerle buluşturuyor. 2004 yılında 14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde ilk kez sahnelenen “Ashura”, Türkiye’nin yanı sıra Hollanda, Belçika, Almanya, İsveç, Fransa, Danimarka, İsviçre ve İtalya’da çeşitli festivallere konuk olmuştu. Tiyatroseverler tarafından büyük ilgi gören ve eleştirmenler tarafından övgüler alan “Ashura” oyunu, Övül ve Mustafa Avkıran’ın rejisiyle 2020-2021 tiyatro sezonunda sahnelenecek. 

Konsepti ve kurgusu Mustafa Avkıran’a ait olan “Ashura”, üç farklı dine kutsal göndermelerde bulunan, Muharrem ayının 10. günü olan  “aşure günü” ritüellerinden yola çıkıyor. Tüm malzemelerin kendi lezzet ve değerlerini koruyarak aynı kapta bir arada bulunduğu ‘aşure’ yiyeceği gibi, “Ashura” oyunu da tüm kültürlerin nasıl ahenk içinde bir arada yaşayabileceğini hatırlatıyor. Oyun, Anadolu toprakları üzerinde ‘homojen’ bir toplum yaratma adına oradan oraya savrulan, zorunlu olarak göç ettirilen insanları; dilleri; dinleri; sürgünlerin göç yollarını, bu yollarda 12 dilde söylenen şarkılarla anlatıyor. Türkçe, İbranice, Ermenice, Arapça, Süryanice, Zazaca, Rumca, Kürtçe, Kıptice, Pontus dili, Lazca ve Sefarat diliyle okunan türkülerin hepsi aslında aynı şeyi anlatıyor: Hüzün, vatan hasreti ve ayrılık… 

Aşura, aşur, aşure;

Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem’in onuncu günü.

Dünyanın yaratıldığı gün.

Hz. Adem ile Havva’nın cennetten kovulduğu

ve Hz. Adem’in pişman olduğu gün.
Hz. İbrahim ve Hz. Musa ve Hz. İsa

ve Hz. Yahya’nın doğduğu gün.
Hz. Musa ve kavminin Mısır’dan göçtüğü gün.

Hz.Yakup’un, oğlu Yusuf’a kavuştuğu gün.
Hz. Eyyub’un yaralarının iyileştiği gün.
Hz. Nuh’un gemisinin Cudi Dağı’na oturduğu gün.

İmam Hüseyin’in Kerbela’da şehit edildiği gün.

Hz. Nuh, tufandan kurtuldukları gün, bir şükran borcu olarak

arta kalan yiyeceklerden bir yemek pişirdi ve buna aşure denildi.

Aşure gününü Tevrat, “kefaret” günü olarak gösterir.
Hristiyanlar, mahşer gününün aşure günü geleceğine inanır.

İslâm’dan önce Yahudiler, aşure günü oruç tutardı.
Cahiliye devrinde Araplar, aşure günü oruç tutardı.

Ramazan ayında oruç farz oluncaya kadar Müslümanlar,

aşure günü oruç tutardı.

Şiiler, İmam Hüseyin’in Kerbela’da şehit edildiği gün olan

on Muharrem’i matem günü sayarlar ve Muharrem’in biri ile onu arasında

gülmez, et yemez, yeni giymez, yeni bir işe başlamazlar.

On muharrem dövünme ve yas günüdür.
On muharrem dövünme ve yas günüdür.
On muharrem dövünme ve yas günüdür.

Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran’ın yönettiği “Ashura”da Avkıran çiftinin yanı sıra Çağlayan Çetin, Kamucan Yalçın, Nebi, Nuri Harun Ateş, Ömer Avcı, Selahattin Yazıcıoğlu, Selçuk Artut, Sema Moritz ve Zeynep Ayşe Hatipoğlu rol alıyor. Müzik düzeni Sema Moritz ve İhsan Kılavuz’a ait olan oyunun sahne tasarımı Ali Cem Köroğlu, ışık tasarımı ise Yüksel Aymaz imzası taşıyor. 

İstanbul Tiyatro Festivali‘nin ortak yapımcılığını üstlendiği “Ashura”, 7, 8 ve 29 Nisan 2020 tarihlerinde saat 20.00’de Duru Ataşehir Ana Sahne’de izlenebilir. Oyunun biletleri, biletix.com adresinden ve gişeden temin edilebilir.

Bilgi için: biletix.com

instagram.com/momo.act.1

twitter.com/act_momo

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku