Arter’de “Ezilenlerin Estetiği” Atölyesi Başlıyor

editor

ARTER’İN HAREKET ATÖLYELERİ, SANATIN FARKLI DİSİPLİNLERİNE ODAKLANAN “EZİLENLERİN ESTETİĞİ” ile DEVAM EDİYOR!

Arter Öğrenme Programı’nın uzun soluklu süreçlerinden biri olan Hareket Atölyeleri, ezme/ezilme ve manipülasyon ilişkilerini irdeleyen “Ezilenlerin Estetiği” başlıklı atölye çalışmasıyla devam ediyor. Tiyatroya ve performansa olduğu kadar resim, heykel, müzik, edebiyat, dans gibi sanatın farklı disiplinlerine de odaklanan yöntemiyle “Ezilenlerin Estetiği”, 19 Şubat’ta başlayıp 8 hafta boyunca her Çarşamba 19:00-21:00 saatleri arasında Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

Arter’in farklı içerik ve yaklaşımlar etrafında kurgulanan Hareket Atölyeleri, katılımcıların bedenle çalışmaya dair farklı yöntemleri deneyimleyerek hareket alanlarını genişletebileceği süreçler sunuyor.

Aylin Vartanyan Dilaver ve Jale Karabekir yürütücülüğünde gerçekleşecek “Ezilenlerin Estetiği” başlıklı atölye çalışması, Ezilenlerin Tiyatrosu egzersizleri, İmge Tiyatrosu ve Ezilenlerin Estetiği yöntemleri yoluyla katılımcıların karşılaştıkları ezme/ezilme ve manipülasyon ilişkilerini irdeliyor. Atölye, katılımcıların iktidarla yaşadıkları çatışmaları ve bu çatışmalar karşısında hissettiklerini imge-heykeller yaratarak paylaşmalarını, gözlem yaparak muhtemel dönüşüm yollarını araştırmalarını amaçlıyor.

Ezilenlerin Tiyatrosu, İmge Tiyatrosu ve Ezilenlerin Estetiği

Ezilenlerin Tiyatrosu, Brezilyalı tiyatro uygulayıcısı Augusto Boal’ın geliştirdiği, tiyatronun sosyal, toplumsal ve kültürel dönüşüm için bir araç olarak kullanıldığı katılımcı ve etkileşimli bir politik tiyatro yöntemidir. Farklı tiyatro tekniklerini bir araya getiren Ezilenlerin Tiyatrosu’nun temelinde, İmge Tiyatrosu yöntemi önemli bir yer taşır. Konuşmanın olmadığı, konuşma yerine beden ve imgelerle iletişimin sağlanmaya çalışıldığı bu yöntem, baskı ve ezme/ezilmenin fiziksel yöntemlerle ifade edilmesini ve çözümlenmesini amaçlar. Augusto Boal’ın 2000’li yıllarda geliştirdiği Ezilenlerin Estetiği yöntemi, tiyatroya ve performansa olduğu kadar resim, heykel, müzik, edebiyat, dans gibi sanatın farklı disiplinlerine de odaklanır. Ezilenlerin Estetiği, sistemlerin insanlar üzerinde kurduğu baskı ve hâkimiyete karşı yaratıcı bir mücadele alanı sunmayı hedefler.

Hareket Atölyeleri kapsamında düzenlenen “Ezilenlerin Estetiği” başlıklı çalışma, 19 Şubat Çarşamba akşamı Arter’de başlayacak ve 8 hafta boyunca her Çarşamba 19:00-21:00 saatleri arasında Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek. Katılım için herhangi bir bilgi veya deneyimin gerekli olmadığı atölye çalışmasının biletleri Arter’den temin edilebilir; 0212 708 58 01 numaralı telefondan veya biletler@arter.org.tr adresi üzerinden rezervasyon yaptırılabilir.

JALE KARABEKİR HAKKINDA

1999 yılında İstanbul Üniversitesi Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü’nden mezun olan Jale Karabekir 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. 2002–2006 yılları arasında aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2007 yılından bu yana Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders vermektedir. 2008 yılında kurulan Ezilenlerin Tiyatrosu Merkezi-Türkiye’nin kurucu üyesidir, ayrıca 2015 yılında Hindistan’da kurulan Jana Sanskriti Uluslararası Ezilenlerin Tiyatrosu Araştırma Enstitüsü’nün yönetim ekibinde yer almaktadır. 2000 yılında kurulan feminist tiyatro topluluğu Tiyatro Boyalı Kuş’un genel sanat yönetmenliğini yürütmektedir. Magdalena Project – Çağdaş Tiyatroda Kadın Ağı ve Uluslararası Ezilenlerin Tiyatrosu Organizasyonu (ITO) üyesi olan Tiyatro Boyalı Kuş, Nora/Nû adlı oyunuyla 2009 Uluslararası Ibsen Ödülü’nü (Ibsen Awards) almış, Karabekir ise feminist tiyatro çalışmalarından dolayı 2014 Direklerarası Özel Jüri Ödülü ile onurlandırılmıştır. Alternatif oyunlar sahneleyen Tiyatro Boyalı Kuş, ayrıca gönüllüleriyle Feminist Dramaturjiyle Okuma Tiyatrosu etkinlikleri gerçekleştirmektedir. Toplumsal cinsiyet ve performans konularında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış yazıları, ulusal ve uluslararası konferanslarda sunulmuş bildirileri bulunan Karabekir’in, Türkiye’de Kadınlarla Ezilenlerin Tiyatrosu: Feminist Bir Metodolojiye Doğru adlı bir de kitabı yayımlanmıştır. Feride Eralp ile birlikte Türkçeye çevirdiği Henrik Ibsen’in Bir Bebek Evi (Nora) oyunu ile yayına hazırladığı Şahabettin Süleyman’ın Çıkmaz Sokak ve August Strindberg’in Matmazel Julie başlıklı kitapları yine Agora Kitaplığı tarafından yayımlanmıştır.

AYLİN VARTANYAN DİLAVER HAKKINDA

Columbia Üniversitesi Alman Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. European Graduate School’da “Dışavurumcu Sanat ve Sosyal Dönüşüm” alanında doktora eğitimine devam etmektedir. 1994 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nun bir üyesi olarak İngilizce eğitmeni, Sınav ve Müfredat Hazırlama Komitesi üyesi ve son olarak da İleri İngilizce Birimi’nin bir üyesi olarak çalışmıştır. Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulan Barış Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde 2006 yılından bu yanamüdür yardımcılığı yapmaktadır. Merkez çalışmalarının bir parçası olarak konferanslar organize ederek eğitim malzemeleri hazırlamakta, öğrenciler, eğitmenler, danışmanlar, STK çalışanları ve gençlerle çatışmaları dışavurumcu sanat yoluyla dönüştürme konusunda atölyeler yapmaktadır. 2008 yılında kurulan Ezilenlerin Tiyatrosu Merkezi-Türkiye’nin kurucu üyelerindendir. 2009 yılında Julian Boal’in yürüttüğü İmge Tiyatrosu, Forum Tiyatrosu ve Arzu Gökkuşağı eğitimlerini aldıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü öğrencileriyle, eğitmenlerle, sanatçılarla üniversite içinde ve dışında eğitimler organize etmiş ve yürütmüştür.

Bilgi için: arter.org.tr

Adres: Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul

Tel: 0212 708 58 00

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku