İstanbul’un sanat hayatına ve kültürel dinamiğine yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan HoP’un Genel Sanat Yönetmeni Özen Yula, “Ustalarla gençlerin bir araya geldiği, gelenekle çağdaş yapının el ele verdiği bir merkez olacak” dedi.
Birgün gazetesinden Işıl Çalışkan’ın haberini aktarıyoruz:
İstanbul, yeni kültür ve sanat kurumuna kavuşuyor: House of Performance (HoP). Tiyatro oyunları, konserler ve interaktif gösterilerle ülkenin kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmayı amaçlayan kurum, 2 Mayıs akşamı, “Aşkım Kapışmak ile İlişkiler Üzerine Sohbet’’ gösterisiyle sahnelerini açacak. Genel Sanat Yöneteni Özen Yula ile HoP’u konuştuk.
HoP kültür sanatta nasıl bir boşluğu doldurmayı amaçlıyor?
Öncelikli olarak kaliteli sanat eserlerini ve yenilikçi yapıları Bakırköy, Ataköy, Florya ve çevre semtlerin seyircileriyle buluşturmayı hedefliyoruz. Eski Avşar Sinemaları’nın yeniden düzenlenmesiyle hizmete açılan House of Performance’ta 410 kişilik ana sahnemizde ve 127 kişilik küçük sahnemizde günümüzün gözde oyunlarını ve gösterilerini seyircilerimize sunuyoruz. Akustik konserlerimiz ve kendi tiyatromuzun ana oyunu ile çocuk oyunları da olacak. Oyunculuk, yazarlık ve çağdaş medya araçları üzerine çeşitli eğitimlerimiz olacak. İleride bunu daha akademik bir düzeye çıkarmayı ve sahnemizi destekleyecek oyuncular yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bunların yanı sıra iki sinema salonumuzda özel gösterimler ve küçük festivaller düzenlemeyi düşünüyoruz. Bütün bunları yaparken yalnızca bölge halkının değil İstanbul’un kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmak amacındayız.
HoP’un açılış programında yer alan sanatçıların seçiminde ne gibi faktörler belirleyici oldu?
Kalite çıtasını yüksekte tutmayı istiyoruz. Bu nedenle de hem ustaların gösterilerine hem de genç kuşağın iyi örneklerine yer vermek istedik. Asal seçimlerimizi bu düşünce yönlendirdi.
Hem kültür sanata olan baskıların hem de ekonomik krizin had safhada olduğu bir dönemde yola çıkmak cesur bir adım olarak değerlendirilebilir mi?
İnsanların yaşamı anlamlandırmak, hayata değer katmak için sanata ihtiyacı var. Dolayısıyla ekonomik olarak nispeten kritik bir dönemde Performans Merkezimizi açsak da hayat risk alabilenlerin yanındadır.
HoP’un genel sanat yönetmenliğini üstlenmek sizin için ne ifade ediyor?
Daha önce hep bağımsız çalışmış biriyim. Şimdi House of Performance’ın Genel Sanat Yönetmeni olmak, İstanbul’da bir sanat kurumunun doğuşuna tanıklık etmek ve sanatsal anlamda yolunu çizmek benim için çok kıymetli bir deneyim. Bunu Harun Türk, Hakan Haksun ve Bosna Altın gibi üç değerli insanla paylaşarak gerçekleştirmek de ayrıca keyifli.
HoP’un program seçkisinde nasıl hassasiyetler gözeteceksiniz?
Sanatsal çalışmaların İstanbul’un en köklü semtlerinden biri olan Bakırköy’de karşılık bulmasına destek olacağız. Bunun için de kaliteden ödün vermemeyi amaçlıyoruz. Kendi oyunumuz olan Donald Margulies’in yazdığı “Dostlarla Akşam Yemeği” çağdaş tiyatronun kıymetli metinlerinden biri. Özge Borak, Ahmet Tansu Taşanlar, Derya Artemel ve Ümit Kantarcılar’ın rol aldığı oyunu ben yönetiyorum. 17 Mayıs’tan itibaren seyircimize merhaba demeye hazırlanıyoruz.
HoP, sanatseverler için nasıl bir buluşma noktası olacak?
İstanbul’un yeni Kültür ve Sanat Merkezi HoP, ustalarla gençlerin bir araya geldiği, gelenekle çağdaş yapının el ele verdiği bir merkez olacak. Kendine ait repertuvarı olan bir tiyatrosu ve düzgün eğitim veren bir kurumsal yapısı olan bir oluşumun ilk aşamasındayız.
Bir 5 yıl sonra bu sanat merkezinin nasıl anılmasını istersiniz?
Farklı estetik ve sanatsal anlayışlara kucak açan bir Sanat Kurumu olarak, yetiştirdiği oyuncularla yenilikçi ve modern oyunlar, gösteriler, stand-up’lar ve kabareler sunan, yerleşik tiyatro seyircileri kadar genç seyircileri de kucaklayan bir yapı olmayı arzu ederiz. Bu arada da tiyatro, müzik, sinema alanının seçkin örneklerini bölge halkına ve İstanbul geneline sunan kaliteli bir Kültür Sanat Merkezi olarak anılmak şahane olurdu.
HoP’u ziyaret edecek olanlara neler önerirsiniz? Özellikle ilk kez gelenler için yapılması gerekenler nelerdir?
Önce gelip mekanı görmelerini isteriz elbette. Alanda yapılacak gösterileri ve hedeflediğimiz seminerleri konuşmak keyifli olurdu. HoP’un sanatsal dokusunun gelenlere nüfuz etmesini dileriz.
Kaynak: https://www.birgun.net/haber/sanat-icin-yeni-bir-nefes-alani-hop-431911