“Yeni Metin Festivali’nde Tiyatroyla “Nefes” Alacağız!”

editor
1,9K Okunma

GalataPerformun oyun yazarlığı alanında gerçekleştirdiği Yeni Metin Festivali” bu yıl onuncu kez 1- 28 Kasım 2021 tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşuyor. Teması ‘Nefesolarak belirlenen festival, sanatseverlere tiyatroyla nefes aldıracak.

GalataPerform tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin ilk “Oyun Yazarlığı Festivali” olma özelliğini taşıyan Yeni Metin Festivali, tiyatro alanında yeni yazarlara ve yönetmenlere alan açıyor. 1 – 28 Kasım 2021 tarihleri arasında düzenlenecek Yeni Metin Festivali 10, bu yıl Saint Benoit Silüet Sahnesi, BAU Konservatuar Pera Sahnesi, BeReZe Gösteri Evi, Bahçe Galata, Arter-Sevgi Gönül Oditoryumu ve yeniperform.com‘da hibrit bir yapıyla hem fiziksel alanda hem de dijitalde seyircisini ağırlayacak.

BU YILIN TEMASI NEFES”

Festivalin bu yılki teması ise ‘Nefes’ olarak belirlendi. Nefes, bir tema olarak Yeni Metin Atölyelerinin tüm sınıflarında işlendi. Atölyelerde bu tema altında yazılan 7 yeni oyun, okuma tiyatrosu olarak Yeni Metin Festivali 10’da seyirciyle buluşacak. Ayrıca atölyelerden çıkan bir Yeni Yazarlar Masası bir de Yönetmenlik Projesi yeni yazar ve yönetmenleri seyirciyle buluşturacak. 

İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ İŞ BİRLİĞİYLE SENENİN OYUNU

2019’dan itibaren Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve Yeni Metin Festivali iş birliğiyle, Yeni Metin Atölyelerinde yazılmış bir oyuna “Senenin Oyunu” ödülü verilmeye başlandı. Bu senenin ödülü Çiçek Kalkışması adlı oyunu için Sevcan Batı’ya, Saint Benoit Silüet Sahnesinde gerçekleşecek olan okuma tiyatrosunun ardından verilecek.

FESTİVALİN YURTDIŞINDAN KONUKLARI

Bu sene hem dijital hem de fiziksel olarak gerçekleşecek festivalin yurt dışı konukları arasında Norveç Büyükelçiliğinin desteğiyle Cecilie Loveleid, Cervantes Enstitüsü desteğiyle Joan Yago, İstanbul Tiyatro Festivali ve Hollanda Sahne Sanatları Fonu işbirliği ile İstanbul Tiyatro Festivali’nin Hollanda Seçkisi bölümünde misafir edilen Magne van den Berg, Bahçeşehir Üniversitesi desteğiyle Yeton Neziray gibi oyun yazarları ve yönetmenler program dahilinde oyun okumaları, atölyeler, söyleşi ve panelleriyle yer alıyorlar. 

Kasım’da bir ay boyunca #TiyatroylaNefesAlıyoruz sloganıyla aralıksız ve uzun bir programla seyirciler ve tiyatrocuların festival kapsamında bir araya gelecek. 

FESTİVAL PROGRAMI 

1 KASIM

Çiçek Kalkışması

Senenin Oyunu Okuma Tiyatrosu ve Ödül Töreni 

Yazan: Sevcan Batı

Yöneten: Sanem Öge

Oyuncular: Sedat Kalkavan, Ozan Bingöl

Yer: Saint Benoit Fransız Lisesi – Sahne Silüet

Saat: 20.00

Rakunların, yılanların ve insanların tek vücutta birleştiği bir masal. Göle karşı bir araya gelen iki yabancı… Çiçekli Göl’de nilüfer mevsimi, bir kadın çığlığı, bir bebek ağlaması… Gölün tanıklığında Hedil, Ahzem ve Ak Ana’nın masallarla, imgelerle dolu hikayelerine tanık oluruz.

*İstanbul Tiyatro Festivali ile ortak etkinliktir.

*Ücretsiz etkinlik.

7 KASIM

Seyirci

Okuma Tiyatrosu ve Söyleşi

Yazan: Yeton Neziray

Yöneten: Senem Cevher

Çeviren: Senem Cevher

Yer: yeniperform.com

Saat: 18.00

Vaclav Havel’in 1975 yılında yazdığı Seyirci adlı oyunuyla başlayan ve dünya tiyatro literatürüne Vanek Oyunları olarak geçen oyunlar seçkisinde Yeton Neziray’ın Seyircisi de yerini alır. Sahnede Havel’in oyununun provaları devam ederken tiyatronun kulisinde anlamsız bir soruşturmaya şahit olunan bu oyunda soruşturma anlamını yitirdikçe denge oyununda taraflar yer değiştirir. Oyun devam eder. Ta ki tiyatro yönetmeni ve müfettiş arasındaki ilişki hiçbir anlam ifade etmeyecek noktaya gelene kadar.

*Oyun sonrası Zoom Webinar formatında Ferdi Çetin moderatörlüğünde yazar ve yönetmen ile söyleşi gerçekleşecektir.

*Ücretsiz etkinlik.

8 KASIM

Magne van den Berg ve Yeni Metin Yazarları Buluşması

Yer: BAHÇE Galata

Saat: 17.00

İstanbul Tiyatro Festivali ve Hollanda Sahne Sanatları Fonu iş birliği ile İstanbul Tiyatro Festivali’nin Hollanda Seçkisi bölümünde misafir edilen Magne van den Berg Yeni Metin Atölyelerimizin 2021-22 sınıfıyla özel bir buluşma gerçekleştirecek.

* İstanbul Tiyatro Festivali ile ortak etkinliktir.

* Yeni Metin Atölyeleri 2021 katılımcılarına ücretsizdir.

Yapraklarından Yoksun Ağaçlar Hışırdamaz

Okuma Tiyatrosu ve Söyleşi

Yazan: Magne van den Berg

Yöneten: Mert Öner

Oyuncular: Sevi Yılmaz, Şirin Kılavuz

Çeviren: Şaban Ol

Yer: Saint Benoit Fransız Lisesi – Sahne Silüet

Saat: 20.00

İstanbul Tiyatro Festivali ve Hollanda Sahne Sanatları Fonu iş birliği ile İstanbul Tiyatro Festivali’nin Hollanda Seçkisi bölümünde gerçekleştirilecek olan okuma tiyatrosunun konuğu, ödüllü Hollandalı yazar Magne van den Berg’in oyunu okuma tiyatrosu olarak Yeni Metin Festivali kapsamında sunulacak. Gücünü özellikle iki kadının diyaloğunda ve minimalist repliklerinde bulan metinde, olabildiğince az kelime ile iki kadının dramı, acıları, pişmanlıkları ve umutları dile getiriliyor. Bu nitelikleriyle de oyun; çağdaş ve kadın odaklı kurgulanmış bir Godotyu Beklerken olarak düşünülebilir.

*İstanbul Tiyatro Festivali ile ortak etkinliktir.

*Ücretsiz etkinlik.

13 KASIM

Norveç Çağdaş Tiyatrosu Üzerine Webinar

Moderasyon: Yeşim Özsoy

Yer: yeniperform.com 

Saat: 11.00

Yeni Metin kapsamında bugüne kadar ağırlanan oyun yazarlarıyla Norveç Çağdaş Tiyatrosu üzerine bir söyleşi düzenlenecektir.

* Bu etkinlik Norveç Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.

* Ücretsiz etkinlik.

Görmek

Okuma Tiyatrosu ve Söyleşi

Yazan: Cecilie Loveid

Yöneten: Enginay Gültekin

Çeviren: Ferdi Çetin

Yer: yeniperform.com

Saat: 18:00

2015 yılında Norveçli oyun yazarı Cecilie Loveid’e İbsen Ödülünü kazandıran Görmek, satılığa çıkarılan evlerinde bir kadın, onu zihinsel engelli oğlu ve bir emlakçı üzerinden geçmişe doğru açılır. Şiirsel dilin hâkim olduğu bir dizi anın içinden geçerek aile, kayıp, yas ve travmalara dair yüzleşmelere şahit oluruz. Görmek oyununun şiirsel dilinin ötesinde seyirciyi huzursuz eden bir ritmi vardır.

* Bu etkinlik Norveç Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.

* Ücretsiz etkinlik.

14 KASIM

Cecilie Loveid ile Oyun Yazarlığı Atölyesi

Yer: Zoom

Saat: 12.00 – 14.00

Atölye Ücreti: 100 TL

30’dan fazla oyun metni yazmış ödüllü oyun yazarı, şair ve roman yazarı Cecilie Loveid Yeni Metin Atölyeleri kapsamında oyun yazarlığına giriş niteliğinde bir atölye verecektir.

* Bu etkinlik Norveç Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.

* Yeni Metin Atölyeleri 2021 katılımcılarına ücretsizdir.

Ağırlık

Okuma Tiyatrosu ve Söyleşi

Yazan: Demian Vitanza

Yöneten: Okan Urun

Çeviren: Ferdi Çetin

Yer: BAU Konservatuvar Pera Sahnesi

Saat: 18.00

İlk kez Norveç Ulusal Tiyatrosu’nda sahnelenen ve 2019 yılında İbsen Ödülü’nü alan Ağırlık, ‘teatral şiir’ olarak tanımlanabilir.  Seyirci, iki karakterin aşk, ölüm, yalnızlık ve yas gibi kavramlarla örülü monologları üzerinden ritmin zamansız yolculuğuna davet edilir.

* Bu etkinlik Norveç Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.

* Ücretsiz etkinlik.

16 KASIM

Bazı Günler Diğerlerinden Uzundur

Okuma Tiyatrosu

Yazan: Ceren Ertöz

Yöneten: Özgün Çoban

Oyuncular: Ozan Erdönmez, Pınar Yıldırım

Yer: zoom.us

Saat: 20.30

Bilet Ücreti: 30 TL

10, 9, 8… İntiharın eşiğindeki bir adam, geçmişinin izlerini silmeye, içindeki sesi susturmaya çalışır. Hafızasının derinliklerine doğru yola çıktıkça gerçeğiyle yüzleşir. Pandora’nın kutusunda son kalan ise umudun kendisidir. 3, 2, 1…

19 KASIM

Kapı Çalar, Karpuz Düşer

Okuma Tiyatrosu

Yazan: Ahmet Mete Balyan

Yöneten: Fehmi Karaarslan

Yer: zoom.us

Saat: 20.30

Bilet Ücreti: 30 TL

Kapı çalar, karpuz düşer, kız gelir. Çağıl ve Ogan çözemedikleri her şeyle baş başa kalırlar. Her ikisi de bu çözümsüzlüğe karşı benzer duygular taşısa da oğlan çözüm arayışından umutsuzlukla kaçarken, kız yine de gerçeklerin peşindedir. Çağıl ve Ogan kendileri için yarattıkları artistik dışavurumlardan artakalan zamanlarda bir salonda öylece oturmaktadırlar. Bu durağanlık kızın sorduğu soruyla bir kez daha bozulacaktır.

20 KASIM

Dijitalleşme ve Ekoloji Ekseninde Yeni Dramaturjiler ve Eleştiri Paneli

Moderasyon & Açılış Konuşması: Dr. Ferdi Çetin

Konuşmacılar: Dr. Öğr. Üyesi Ozan Ömer Akgül, Dr. Öğr. Üyesi Melike Saba Akım, Dr. Öğr. Üyesi Melis Bilgin, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karadağ

Yer: Arter – Sevgi Gönül Oditoryumu

Saat: 11.00

Dijitalleşme ve ekoloji, içinde bulunduğumuz dönem itibariyle öncesinde görülmemiş bir hızla mercek altına alınmaya başlanan iki kavram olarak karşımıza çıkıyor. Geleceğin seyircisinin performans sanatlarını nasıl alımlayacağının araştırılması ile başlayan ve günümüzde hiç olmadığı kadar sıklıkla tartışmak durumunda kaldığımız “tiyatronun dijitalleşme süreci” beraberinde getirdiği yeni dramaturjiler ve sahne üzerinde yaratılan yeni gerçeklikler itibariyle üzerine odaklanılması gereken kavramlardan birincisiyken, diğer tarafta dünya ajandasının üst sıralarında yer alan küresel felaketler ve alarm veren meseleler aracılığıyla; felsefeden edebiyata ve sinemadan kavramsal sanatlara her alanda karşılığını görmeye başladığımız ekoloji kavramı baş gösteriyor. Yapay zekâ, arttırılmış gerçeklik gibi kavramlarla sahnede yeni gerçeklikler ortaya çıkarken; sahnenin ekolojikleştirilmesi ya da eko-dramaturjilerin ortaya çıkması da dönem itibariyle yine bu iki kavramı beraber ele almamızı zorunlu hale getiriyor. Bu oturumda, adı geçen kavramlar ışığında yeni dramaturjilere ilişkin bir zemin kurulması hedeflenmektedir.

Bu oturumdan hemen sonra Tiyatro Eleştirmenler Birliği’nin Yeni Dramaturjilerin Eleştirisi oturumu olacaktır.

* İstanbul Tiyatro Festivali ile ortak etkinliktir.

* Etkinlik kapasitesi sınırlı olduğundan, katılım için 1 Ekim Cuma gününden itibaren iksv.org üzerinden rezervasyon yapılması gerekmektedir.

* Arter’in değerli katkılarıyla.

* Ücretsiz etkinlik.

Joan Yago ile Oyun Yazarlığı Atölyesi

Yer: BAU Konservatuvar

Saat: 15.00 – 17.00

Atölye Ücreti: 100 TL

Institut del Teatre de Barcelona Oyun Yazarlığı ve Yönetmenlik derecesine sahip, oyun yazarı, senarist ve yönetmen La Calòrica adlı tiyatronun kurucusu Joan Yago, Yeni Metin Atölyeleri kapsamında bir atölye gerçekleştirecektir.

* Cervantes Enstitüsü’nün değerli katkılarıyla.

* Yeni Metin Atölyeleri 2021 katılımcılarına ücretsizdir.

21 KASIM

Fairfly

Okuma Tiyatrosu 

Yazan: Joan Yago

Yöneten: Mark Levitas

Çeviren: S. Seniz Coşkun Adıgüzel

Yer: BAU Konservatuvar Pera Sahnesi

Saat: 18.00

Gıda endüstrisinde çalışan ve işsiz kalmak üzere olan dört meslektaşın hayatlarını konu ediniyor. Günümüz iş dünyasındaki startuplar ve girişimcilik kültürüne ironik bir bakış açısı getiren Fairfly, çok para kazanma tutkusu, başarı saplantısı ve neoliberal söylemleri sorgulayan bir kara komedi olarak karşımıza çıkıyor.

* Cervantes Enstitüsü’nün değerli katkılarıyla.

* Ücretsiz etkinlik

22 KASIM

Düşenler

Okuma Tiyatrosu

Yazan: Gizem Kurtulmuş

Yöneten: Yağmur Yağmur

Yer: Kültüral Performing Arts

Saat: 20.30

Bilet Ücreti: 30 TL

 

Tufanda yalnız bırakılan bir yaratık, hafızası gidip gelen bir balık ve insan gibi yaşayabileceği bir yere gitmek isteyen cansız bir manken bir gün en dipte karşılaşırlar. Eğer simaları bildik, anlattıkları tanıdık ve oldukları yer olduğunuz yer gibi gelirse, sakın endişelenmeyin. Derin bir nefes alın ve düşenlerin dünyasına bir de dışarıdan bakın.

23 KASIM

burada bize yer yok

2021 Yeni Metin Atölyeleri Yönetmenlik Projesi

Yazan: Orçun Ertaman

Yöneten: Nazlı İnan

Oyuncular: Dilan Parlak, Emre Yıldızlar, İmren Şengel, Ladin Avşar, Rana Büyükyılmaz

Yer: BeReZe Gösteri Evi

Saat: 20.30

Bilet Ücreti: 30 TL

Sesi bastırılmış insanların hikayesi olan oyun tek nefeste konuşuyormuş gibi ilerlerken bu topraklarda yaşamakta güçlük çeken insanların sözlerini fiziksel anlar kurarak anlatıyor.

“Bu bir tek nefeslik öfke bu bir tek nefeslik başkaldırı bu bir tek nefeste içe dönüş kimin nerede nasıl nefes alacağını kim belirler?”

25 KASIM

50 TL

2021 Yeni Metin Atölyeleri Oyun Yazarlığı Masası Projesi

Yazanlar: Ali Uygur Selçuk, Barış Can Ceyhan, Emre Bilgiç, Gizem Kurtulmuş, Itır Karabulut, Yasemin Bahloul Nirun

Yöneten: Cansu Ekici

Yer: BeReZe Gösteri Evi

Saat: 20.30

Bilet Ücreti: 30 TL

*Proje konsepti yazarlar ve yönetmen tarafından beraber tasarlanmıştır.

Farklı hayatlarda dolaşan 50 TL’lik bir banknot size bir şeyler anlatmak istiyor. Biraz yaklaşın. Yüzü sıcaktır. Korkmayın. Bu oyun, cebinde 50 TL olan yazarlar tarafından kolektif bir şekilde yazılmıştır.

26 KASIM

Kambur Balinanın Şarkısı

Okuma Tiyatrosu

Yazan: Aslı Ekici

Yöneten: Ahmet Sami Özbudak

Yer: Monologlar Müzesi

Saat: 20.30

Bilet Ücreti: 30 TL

Yaşar, ölü bir balinanın bedeninde canlanıp suyun altına dalıyor. Balina daha nefes almak için yeryüzüne çıkana kadar Yaşar, Ülkü ve Derin’in hikâyesi bugünden ve geçmişten anlatılıyor. Üç kadının yolları suyun altında ve üstünde birçok kez kesişiyor.

27 KASIM

Kutu

Okuma Tiyatrosu

Yazan: Salihcan Kılınç

Yöneten: Ezgi Nur Köycü

Yer: BeReZe Gösteri Evi

Saat: 16.00

Bilet Ücreti: 30 TL

Aklına özgürlük düşüncesi takılan Erkek… Minicik fanusundan baktığında gördüğü Kadın’ı gönlünü eğlendirebileceği bir oyun parkı ve rengarenk plastik bir çiçek olarak görür. Erkeğin nefessiz olarak gördüğü her şey nefesini kesecek, gönlünü eğlendirirken salıncakların zinciri ayağına dolanacak, plastik çiçekler bir ok gibi Erkeği deşip içinden geçecektir. Erkek adaletle yüzleştirilecek, oyun parkında müebbet hapsine karar verilecektir.

27 KASIM

Athena Farrokhzad ile Oyun Yazarlığı Atölyesi 

Saat: 18.00 – 20.00

Atölye Ücreti: 100 TL

Oyunlarında savaş, göç ve ırkçılık konularında şiddet, dil, tutku ve miras üzerine odaklanan Tahran doğumlu şair, oyun yazarı, çevirmen ve edebiyat eleştirmeni Athena Farrokhzad oyun yazarlığına giriş seviyesinde bir atölye verecek.

* İsveç Konsolosluğu’nun değerli katkılarıyla.

* Yeni Metin Atölyeleri 2021 katılımcılarına ücretsizdir.

T-34

Okuma Tiyatrosu

Yazan: Halil Yağız Şanal

Yöneten: Serkan Üstüner

Oyuncular: Bekir Çiçekdemir, Senem Cevher, Buket Çelik

Yer: BeReZe Gösteri Evi

Saat: 20.30

Bilet Ücreti: 30 TL

İklim krizi, inanç, kendini keşfetmek, istismar ve çemberin dışında kalmak kavramları üzerinden günümüze referanslı bir oyun olan T-34; Kuzey kutbunun tamamen eridiği ve suların yükseldiği bir zamanda, Kızıldeniz’in doğusunda lüks bir rezidansta hayatta kalmaya çalışan insanların hikâyesini anlatıyor.

28 KASIM

Medeaya Göre Ahlak

Yazan: Athena Farrokhzad

Yer: BAU Konservatuvar Pera Sahnesi

Saat: 15.00

Euripides’in Medea tragedyasından hareket eden Medeaya Göre Ahlak adlı oyun, Athena Farrokhzad’ın deyimiyle “insan, anne ve mülteci olarak” Medea’yı anlamaya çalışan bir oyundur. Oyun, “Medea aracılığıyla ne tür bir feminizmin ve ne tür bir insan tutumunun mümkün ve imkânsız olduğunu” irdeler. Yine yazara göre “Medea, insan kaderinin ve insan ilişkilerinin bir siyasi sistemde nasıl etkilendiğinin efsanevi bir tasviri olarak da okunabilir.”

* İsveç Konsolosluğu’nun değerli katkılarıyla.

* Ücretsiz etkinlik

Yeni Metin Festivali hakkında detaylı bilgi ve biletler için yeniperform.com ziyaret edilebilir.

Bilet ve bilgi için tiyatrolar.com.tr ile iş birliği yapılmaktadır. 

İletişim ve bilgi: yenimetin@galataperform.com  +905302602524 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku