Koronavirüs nedeniyle kültür-sanat faaliyetleri dijitalleşme ile ayakta kalmaya çalışıyor. Film festivalleri ve bazı tiyatrolar online olarak gösterime girerken; bir çok tiyatro oyunu sahne almak için dayanışma bekliyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını iktidarların ekonomik kaygıları nedeniyle normalleşme adımlarının ardından rekor seviyelerde yükseldi. Türkiye’de ise koronavirüs gerekçesiyle sinema salonları, tiyatrolar ve canlı müzik yapan kafeler yılsonuna kadar kapatıldı. Hükümetin taleplere rağmen maddi destek sağlamadığı sinemalar, tiyatrolar, film festivalleri ve sergiler online olarak devam etme kararı alarak hem ekonomik olarak çökmek istemediklerini hem de sanat faaliyetlerini devam ettirmek istediklerini söyledi. Koronavirüs sürecinden olumsuz etkilenmek istemeyen birçok tiyatro ise dayanışma bekliyor.
Gomidas
Tüm bu olumsuzluklara rağmen bazı tiyatrolar, kendi aralarında kurdukları dayanışma ağlarıyla ayakta kaldı. Bunlardan biri olan Yolcu Tiyatro, dayanışma kampanyasıyla hem ayakta kaldı hem de oyunlarını yeniden sahneye taşıdı. Tiyatronun dayanışmayla yeniden sahneye taşıyacağı oyunlardan “Gomidas”, 29, 30 ve 31 Ocak’ta sahnede olacak. Oyunda, Gomidas’ın 1915 yılında gerçekleşen Ermeni Soykırımı nedeniyle psikolojik tahribat yaşayıp tedavi olmak için hastaneye yattığı, ardından 18 yılını suslunlukla geçirdiği zamanlar sahnelenecek. Oyun için ayrıca bir dayanışma kampanyası başlatan Yolcu Tiyatro, destek bekliyor.
Tiyatro Festivali sürüyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 24. İstanbul Tiyatro Festivali’nin çevrimiçi programlarından altı gösterilik bir seçki 28 Aralık’a kadar online.iksv.org adresinden izlenebilecek. Çevrimiçi platform üzerinde uluslararası izlenebilen gösterilerin bilet fiyatları ise 20 tl. İzleyiciler aldıkları oyunları 72 saat boyunca görüntüleyebiliyor. 28 Aralık’a kadar gösterilecek yapımlar ise şöyle:
o Her Güne Bir Vaka
o Olağan-İçi Bir Gezi
o Lear Mutfakta
o Andan Daha Kısa
o Eften Püften Şeyler
o Varlık
İnsan Hakları Belgesel Film Günleri
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Fransız Kültür Merkezi ve İletişim Çalışmaları Topluluğu’nun düzenlediği 11. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri 10-17 Aralık tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenecek. Türkiye’de ve dünyada insan hakları açısından yaşanan çok farklı sorunlara yönelik olarak izleyenlerde bir farkındalık ve duyarlılık oluşturmayı hedefleyen 11. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin bu yıl teması “Toplanma ve gösteri yapma özgürlüğü” olarak belirlendi. Etkinlik kapsamında ülke içinden 10, ülke dışından 15 olmak üzere toplam 25 seçme belgesel film izlenecek.
‘Hassas Müdahale’
Kıraathane’nin “Milliyetçilik Tartışmaları” programı kapsamında düzenlediği sergi dizisinin üçüncüsü olan “Hassas Müdahale”, Beyoğlu’ndaki İstanbul Edebiyat Evi’nde 11 Aralık’ta başladı. Ahmet Ergenç’in küratörlüğündeki sergi, 32 Türkiyeli sanatçıyı buluşturuyor. “Hassas Müdahale” 19 Ocak 2021’e kadar İstanbul Edebiyat Evi binasında randevulu olarak izlenebilecek. Ayrıca serginin kapsamlı bir video sunumu da Kıraathane’nin YouTube kanalında olacak.
Pera Film’de çevrimiçi
Pera Film, her sene Dünya AIDS Günü kapsamında gösterime sunduğu Buradayım! adlı film programının dördüncüsünü 11-22 Aralık tarihleri arasında çevrimiçi olarak izleyicilere sunuyor. Visual AIDS’in Yayılımlar adlı seçkisinde dünyanın farklı bölgelerinde HIV ile yaşayan insanların gerçek hikâyelerine odaklanan videolar, AIDS ve Kovid-19 salgınının ortak noktaları, farklılıkları ve sergiledikleri eşitsiz dağılımı gözler önüne seriyor.
Filmler ise şöyle:
o Sağlık Bakanlığı (Ministry of Health)
o Bu Doğru, Zak, Yaşamı ve Sonrası (This is Right; Zak, Life and After)
o Kendime Dikkat Ediyorum (Me Cuido)
o Kadınlarda Görünmezlik Sendromu (Female Disapperance Syndrome)
o Adına Aşk Dediler Ama Gerçekten Aşk Mıydı? (They Called It Love, But Was It Love?)
o Amaç Bulmak (Finding Purpose)
Sahneden Naklen
Moda Sahnesi ise “Sahneden Naklen” diyerek birçok oyununu çevrimiçi izlemeye sunuyor. İlerleyen tarihteki gösterimler ise şöyle:
o 19 Aralık: Babamı Kim Öldürdü
o 26 Aralık: Yeni Bir Şarkı
Kaynak: http://yeniyasamgazetesi2.com/yeni-normalde-kultur-sanat/