Oyuncular Sendikası, seslendirme alanında “çığır açan” bir anlaşma yapıldığını duyurdu. Sendika tarafından yapılan açıklamayı okurlarımızla paylaşıyoruz:
2016 yılından beri süregelen ‘sosyal diyalog’ süreci yoluyla sendikamız, seslendirme alanında çığır açan kurallar ve taban ücretler getiren bir protokolü stüdyolara kabul ettirerek hayata geçirdi.
1 Ocak 2020 tarihi itibariyle yürürlüğü başlayan ve 1 Mayıs 2020 tarihinden itibaren TV, İnternet, Sinema, v.b. tüm mecralar için taban ücretleri ve uygulama kurallarını belirleyen “SESLENDİRME KURALLARI VE TABAN ÜCRETLERİNİN BELİRLENMESİNE DAİR PROTOKOL “ geçen hafta 22 seslendirme stüdyosunun imzasıyla kabul edildi.
Seslendirme alanında daha önce yine sendikamız tarafından seslendirme stüdyoları ile sosyal diyalog yoluyla oluşturulan ve 2017’den beri uygulanan ‘Netflix Taban Tarife Anlaşması ’ndan çok daha kapsamlı, dünyanın birçok ülkesindeki seslendirmeye dair çağdaş toplu iş sözleşmeleri yada anlaşmalara yakın kurallar içeren protokolün getirdiği en önemli düzenleme; 1 Ocak tarihinden itibaren seslendirme oyuncularının seslendirdikleri eserlerin ticari kullanımına yönelik olarak ‘hak devri bedelleri’ alacak olmaları. Ocak-Mayıs arası olarak belirlenen geçiş döneminde oranı % 30 olan bu hak devri ödemeleri, 1 Mayıs 2020 itibariyle, sanatçının devrettiği hakların niteliğine göre, % 50 ile % 200 arasında değişen oranlara ulaşacak.
Sadece ücretlere değil anlaşmanın nasıl uygulanacağına, nasıl yenileneceğine, stüdyoların ve seslendirme oyuncularının uyması gereken kurallara ve seslendirme oyuncularının mesleki gelişimine uygun biçimde çalıştırılmalarına dair düzenlemelerde getiren ve ekleriyle birlikte 15 sayfa olan protokol metnine yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Oyuncular Sendikası olarak sektörümüzün geleceği için umut olan bu anlaşmayı kabul eden tüm stüdyolara teşekkür ediyor, üst işveren konumunda olan tüm yayıncı, yapımcı ve platformları bu anlaşmanın kurallarına uygun biçimde, seslendirme emekçilerinin haklarını gözeterek davranmaya davet ediyor ve bu protokolün kültür-sanat alanındaki diğer branşlara da örnek olmasını diliyoruz.
Bu tarihi anlaşmaya ilişkin daha detaylı bilgileri ve sürecin hikayesini web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden duyurmaya devam edeceğiz.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.
Oyuncular Sendikası
PROTOKOLÜ İMZALAYAN SESLENDİRME STÜDYOLARI
Ak’la Kara Stüdyoları
Ares Medya
Aton Stüdyoları
Avant Garde Medya
Bay Papağan
CM Dubbing
DSE Stüdyoları
Filmaks
Global Dubbing Center
HD Vizyon
İmaj Stüdyoları
Lokalist
Melodika
Pixel
Recart/VSI İstanbul Stüdyoları
Record
Saran Digital Studios
Ses Dükkanı
Seslendirme Evi
Vebo Prodüksiyon
Vipsaş Stüdyoları
Vocalzone