“Gladyatörler Kenti”nin tiyatrosu gün ışığına çıkıyor

editor
1,6K Okunma

Muğla’nın Yatağan ilçesinde dünyanın en büyük mermer şehri olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti’ndeki 2200 yıllık antik tiyatro gün ışığına çıkarılıyor. UNESCO Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve ‘Gladyatörler Şehri’ olarak da bilinen Strakonikeia Antik Kenti’nde 12 ay kazı çalışması yürütülüyor.

Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdüren Stratonikeia Antik Kenti’nde, 3000 yıl öncesine ait birçok eser kazı çalışmalarında bulundu. Kazı çalışmalarının devam ettiği kentte, 2200 yıllık antik tiyatro, hazırlanan proje kapsamında yürütülen restorasyon çalışmasıyla eski ihtişamına kavuşturulacak.

‘Gladyatörler Kenti’nin tiyatrosu gün ışığına çıkıyor

UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi’ndeki antik kent Stratonikeia’da kazı çalışmalarına başkanlık yapan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, Karia bölgesinin en önemli kentlerinden Stratonikeia’nın, Anadolu’nun yerli halkı Karialılar ve Leleglere ait bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.

‘Gladyatörler Kenti’nin tiyatrosu gün ışığına çıkıyor

Antik kentte bir taraftan kazı, diğer yandan da önemli yapıların ayağa kaldırıldığı restorasyon çalışması yürüttüklerini belirten Söğüt, Stratonikeia’nın yaşayan bir arkeoloji kenti olduğunu dile getirdi. Söğüt, çalışmaların restoratör, konservatör ve konularının uzmanları gözetiminde yürütüldüğünü kaydetti.

‘Gladyatörler Kenti’nin tiyatrosu gün ışığına çıkıyor

Stratonikeia Antik Kenti’nin tarihin çeşitli dönemlerinde yaşanan depremlerden ağır hasar gördüğünü anlatan Söğüt, “Bu deprem izlerinin en belirgin yeri ise antik tiyatro. Muğla Kültür Turizm Müdürlüğü’nün bünyesinde, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle tiyatroyu eski ihtişamına kavuşturacağız.” dedi.

‘Gladyatörler Kenti’nin tiyatrosu gün ışığına çıkıyor

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku