Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü ile bağlı il müdürlüklerinin hesaplarını inceleyen Sayıştay, Genel Müdür Selman Ada tarafından yazılan 4 operanın Ankara, Mersin, İstanbul, Aspendos, Samsun, Antalya ve İzmir’de 2015-2016 programında repertuvara etik mevzuatına aykırı olarak konduğu, sahnelendiği tespitinde bulundu. Eserlerin, Ada genel müdürlüğe atandıktan sonra sahnelenmeye başlandığı iddia edilen raporda, eserlerle ilgili telif bedelinin hasılatın yüzde 50+5’i gibi yüksek oranlar üzerinden tespit edildiği kaydedildi. Ada, “Ben alın terimi katiyen yedirmem. Bu etik değilse etik değildir. Ben eserlerimi de kaldırmış durumdayım” diye savundu.
Raporda, sözleşmenin de Ada ile DOB il müdürlükleri arasında yapıldığı ifade edildi. Genel müdürlük ve sanat kurulu başkanlığı görevini yürüten Selman Ada’ya, Başka Dünya, Mavi Nokta, Ali Baba ve 40 ve Aşk-ı Memnu adlı eserleri için 108 bin 620 lira telif bedeli ödemesi yapıldığı dile getirilen Sayıştay raporunda, bu durumun etik mevzuatına uygun olmadığı belirtildi.
Raporda, “Ada’nın bestesini yaptığı eserlerin sahnelenmesi, yine kendisinin başkanlığını yürüttüğü sanat kurulu tarafından repertuvara konulması ve genel müdürlükçe onaylanarak yürürlüğe girmesi, eserlere ödenecek ücretlerin de yine kendisinin görevlendirdiği müdür yardımcısı başkanlığında telif kurulunca belirlenmesi, etik yönetmeliğine aykırı olarak değerlendirilmiştir.” dendi.
Sayıştay raporuyla ilgili soruları yanıtlayan Ada, “Geçmişte genel müdürler 4 eserimi repertuvara almışlar. Daha önceki sözleşmelerimde yüzde 60+10 olan telifi, geçen sene bakanlığın ricasıyla yüzde 50+5’e indirdim. Son eserimi 26 Kasım 2013 tarihinde repertuvara alan, Sayın Rengim Gökmen’in ekibidir. Ben, müdürlüklerimizin sahneye koyduğu eserleri engellemiyorum. Hayatımda her zaman ‘Eserimi oynar mısınız?’ sorusunu sormamakla övünürüm.”dedi.