Ya Mavisinde Bir Çiçeğin Ya Pembesinde: “Çiğdem Talu”

Pınar Çekirge

İki tiyatro oyunu, iki müzikalin şarkı sözlerini yazmıştı. Pınar Çekirge, bu defa Çiğdem Talu’yu anlattı…

“Çiğdem hastaydı, hem de çok hastaydı artık. Buna rağmen acısını belli etmemeye çalışıyor, güç de olsa önemli olayları bizlerle paylaşmak istiyordu.’ Fantastik’lerin galası benimle birlikte çıktığı son gece oldu. Oyundan sonra AKM’nin merdivenlerini kolumda büyük bir güçlükle çıkmış, nefes nefese kalmıştı. O gece Günay’da düzenlenen gala yemeğine de gelmiş, bir iki saat neşeli görünmeye çalışmıştı, ama arada gözlerine bakıyor o korkunç paniği görüyordum. Ben de onun gibi, bunların son geceleri olduğunu biliyordum. O geceden sonra bir daha Bebek’teki evinden çıkamadı Çiğdem. Çok istediği halde, ne ‘Çılgınlıklar’a gelebildi ne de ‘Kelebekler Özgürdür’ü izleyebildi.” (1)

Söz yazarı Çiğdem Talu, Ankara Sanat Tiyatrosu yapımı Bilgesu Erenus‘un “Nereye Payidar?” adlı oyunun şarkı sözünü yazdı. Oyunun müziğini ise Timur Selçuk hazırlamıştı. Sonrasında Haldun Dormen imzalı “Hisseli Harikalar Kumpanyası” ve “Geceye Selam” müzikallerinin şarkı sözlerini Çiğdem Talu kaleme almış, bestelerini de Melih Kibar yapmıştı. Bora Ayanoğlu‘nun bestelediği, Çiğdem Talu’nun sözlerini yazdığı “Kelebekler Özgürdür” adlı şarkı da “Kelebekler Özgürdür” oyunu için hazırlanmıştı. Çiğdem Talu ayrıca “Renkli Dünya” adlı müzikal filmin şarkı sözlerini de yazmıştı.

“Hoş Geldiniz”, “Şener’in Şarkısı”, “Bizi Bırakamazsın”, “Nikah Şarkısı”, “Ben Gazeteciyim” “Hep Böyle Kal”, “Koca mı Gördü Saboş”, “Söyle Canım”, “Assolist”,”Nerede O Günler“, “Kolay Hiç Kolay Bir İş Değil Bu İş”, “Gökyüzünden Birer Birer İndi Yıldızlar”, “Bizi Bırakamazsın”, “Çığırtkan” , “Sabır Taşı Kolyesi”, “Yarın Ne Olacak”, “Deli Divane”, ” Akrabanın Akrabaya Ettiğini” “Neredeyim Ben, Kimim Ben”, “İstanbul Şehri”, ”Dünya Dönüyorsa” …  Bütün o şarkılar.

Nevra Serezli, Erol Evgin, Hadi Çaman, Suna Pekuysal, Belkıs Dilligil, Asuman Arsan, Füsun Önal, Ayten Erman, Ayşen Gruda, Ruhsar Öcal, Özer Sezer, Kartal Kaan, M.Ali Erbil, Suna Pekuysal, Haldun Dormen, Mustafa Alabora, Ayça Varlıer, Umut Kurt, Tolga Çevik,Nuri Gökaşan, Nazlı Tosunoğlu, Erdinç Akbaş, Pelin Öztekin tarafından yorumlanmış o şarkılar.

Öğrencileri tarafından çok  sevilen bir İngilizce öğretmeni, çok başarılı bir şarkı sözü yazarıydı Çiğdem Talu. Recaizade Ekrem‘in torunuydu, Selahattin Hilav ile bir dönem hayatını birleştirmişti.

Bana göre, “Hisseli Harikalar Kumpanyası” için yazdığı “Nerde O Günler” gerçek bir başyapıttır:

Nerde o günler

O eski günler

Kıymetini bilmeden

Geçti seneler

Uzayıp gider

Çileli yıllar

Dağlar aşarsın

İn cin top oynar

Bir gün yolumuz

Bir şehre düşer

Şehir demeye bin şahit ister

Bayat ekmekler

İştahla yenir

Sucuğun kokusu

Uzaktan gelir

Tahtakurulu otel odaları

Gariptir ama insan özler onları

Nerde o günler

O eski günler

Kıymetini bilmeden

Geçti seneler

Az mı eğlendik

Parasız pulsuz

Az mı dert çektik

Gezdik aç susuz

Tek üzüntümüz

Boş matineler

Bir de sayısız

Köhne oteller

Başlıyor gene

İşsiz aylar

Yüzüne kapanan 

Umutsuz kapılar

Hayat güzeldi

Güzeldi dostlar

Ah lafı bile

Bizi oyalar

Nerde o günler 

O eski günler

Kıymetini bilmeden

Geçti seneler (2)

Hepimizin belleğinde, hayatla örtüşen, bizi geçmişle, şu anla göz göze getiren nice şarkı sözü yazdı Çiğdem Talu. İçimizde, anılarımızda bir imza gibi taşıdığımız. En çok sevdiğimiz. Türk Hafif Müziği’nin hiç eskimeden, klasikleşmiş o şarkı sözleri. Hala dillerde dolaşan. Yaşayan.

Cafer, Şener, Saboş, Erol Sevgin, Cafer, Süheyla Deniz, Prenses Mehtap, Adalet, Emin, Jale, Niça, Şebnem‘i hatırlıyorum… Hepsi o oyunlardan çıkıp gelmişler sanki. Çiğdem Talu’yu, Melih Kibar’ı anmaya gelmişler.

Ya mavisinde bir çiçeğin

Ya pembesinde…

Bazen de bir söğüt dalının 

Serin gölgesinde

Yaşa dostum gönlünce

Ömrünün keyfini sür

İnsanlar değilse de,

Kelebekler Özgürdür.

Bundan tam otuz sekiz yıl önce, 28 Mayıs 1983 günü aramızdan ayrıldı Çiğdem Talu. Geriye çoktan sonrasız hayata erişmiş o şarkı sözleri, çok büyük başarılar kaldı.

Değerli hatırasına her zaman saygıyla…

PINAR ÇEKİRGE

Kaynakça: 

(1) Dormeni Haldun. “Antrakt”, İnkılap Yayınevi, İstanbul, 1993

(2) Dormen Haldun.  “Hisseli Harikalar Kumpanyası”, Mitos Boyut Yayınları, İstanbul, 2007

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku