Van’da mülteci çocuklara yönelik yaratıcı drama atölyesi kuran Hasan Bayam, “İmkanı olmayan çocukları tiyatroya hazırlıyoruz” dedi.
Uzun yıllar amatör tiyatro sanatçılığı yapan ve bugün alaylı tiyatro işini sürdüren Hasan Bayam, Van’da sahnelediği çeşitli oyunlarla, yazdığı metinlerle ve çocuklara yönelik verdiği eğitimlerle şehrin sanatsal gelişimesine katkı sağlıyor.
Hasan Bayam bugünlerde mülteci çocuklarla beraber Vanlı çocukların da yer alacağı yeni bir çalışma gerçekleştiriyor. Bayam’ın oluşturduğu yaratıcı drama atölyesi, daha önceki işlerinin devamı niteliğinde. Geçtiğimiz yıllarda da dezavantajlı gruplarla yaptığı çalışmaları hatırlatan Bayam, “Bir dönem, rehabilitasyon merkezlerindeki çocuklara gönüllü olarak pantomim, palyaço gösterileri vb. etkinlikler düzenledik. Geçtiğimiz sene sevgi evlerindeki çocuklarla bir yaratıcı drama atölyesi yaptık ve çocuklar Van Devlet Tiyatrosu sahnesinde oynadılar. Bundan aldığımız dönütler ve çocuklardaki pozitif yönlü değişimler, sonraki dönemlerde de benzer işleri sürdürmemizi sağladı” diye belirtti.
SURİYELİ ÇOCUKLARA YÖNELİK DRAMA ATÖLYESİ
Şehirde Göç İdaresi Başkanlığının son kayıtlarına göre kayıtlı 2162 Suriyeli bulunuyor. Atölye çalışmalarını Suriyeli çocuklara yönelik yapacağını söyleyen Bayam, “Söz konusu grup, yıllardır Van’da yaşayan ve Türkçe ya da Kürtçe iletişim kurabildiğimiz çocukları kapsıyor.” dedi. Çocuklar, atölye boyunca yaratıcı drama eğitimi alırken, paylaşma ve sevgi temalı “Bal Arı ve Ayıcık” isimli oyun da sahneleyecekler.
Atölye fikrinin ortaya çıkışına değinen Bayram, “Daha önce amatör tiyatro topluluğu olarak yaptığımız dezavantajlı çocuklara yönelik gönüllü etkinlerden aldığımız dönütlerden sonra gelişti. Nitekim bu dönütlerin bizde yarattığı mutluluk, bu işleri sürekli hale getirmemize neden oldu. Böylesi bir etkinliğin Van için önemine gelince, Van’da birçok amatör tiyatro topluluğu, Devlet Tiyatrosu gibi kuruluşlar var fakat doğal olarak bu kuruluşlarda yer alan bireyler, hem yetişkin hem de maddi ya da bedensel imkânları yeterli olan kişiler. Sözünü ettiğimiz dezavantajlı çocukların bu kuruluşlarda yer alması pek mümkün olmuyor; çünkü tiyatro ekipleri, yine doğal olarak oyun çıkartma mecburiyetlerinden dolayı, hazır bulunabilir kişileri tercih ediyor. Dolayısıyla yaptığımız bu ve benzeri atölyeler, imkanı olmayan çocukları tiyatroya hazırlıyor. Sonuç olarak bu durum, Van’da tiyatro faaliyetlerinin canlı kalmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Pandemi sürecinde sanatçıların maddi zorluklar çektiğininden bahseden Bayram, “Biz şimdiye kadar atölyelerimizde yaptığımız masrafları kendi cebimizden karşıladık. Fakat bu atölyeyi, sosyal medyadan gördüğümüz ve başvurduğumuz Avrupa Birliği Sivil Düşün kuruluşunun destekleriyle yapmaktayız. Avrupa Birliği Sivil Düşün kuruluşuna proje olarak sunduğumuz bu çalışmanın bütün masrafları, Sivil Düşün tarafından karşılanıyor. Bu sayede hem atölyede istediğimiz malzemeleri kullanabiliyor hem de mekân kiralama ve öğrencileri taşımak için araç tahsis etme konusunda çok daha rahat hareket edebiliyoruz.” dedi
ÇOCUKLARIN AİLELERİNDEN OLUMLU TEPKİLER
Atölyeye katılan çocukların ailelerinin olumlu tepkiler verdiğini söyleyen Bayam, “Bunun için sürekli teşekkürlerini bildiriyorlar ve çocuklarının bu tarz etkinliklere dâhil olması, onların da kendilerini öteki olarak hissetmelerinin önüne geçiyor. Yerel halk da benzer biçimde etkinliklerimizi takdir ediyor, hatta bu anlamda destek istediğimiz kişiler bizi geri çevirmiyor.” diye ifade etti.
DİLSEL BİR ÖTEKİLEŞTİRME VAR
Yerel halkın mültecilere karşı yaklaşımına da değinen Bayram, “Kendi deneyimlerimden yola çıkarak, şimdiye kadar yerel halkın bir tepkisiyle karşılaşmadım diyebilirim. Fakat dilsel bir ötekileştirme ve şiddetin zaman zaman şaka yollu yapıldığını söyleyebilirim. Özellikle genç yaştaki insanlar, birbirleriyle şakalaşmak adı altında, birbirlerini aşağılamak için “Suriyeli”, “Ulan Afgan”, “Mülteci gibi kaçma”, “Allah’ın Suriyelisi…” vb. ifadeleri kullanabiliyorlar. Genel anlamda ülkede bir mülteci karşıtlığı gelişiyor denilebilir. Avrupa Birliği Sivil Düşün’ün desteğiyle yaptığımız bu atölyemizde de nihai amacımız, Suriyeli çocukları, yerel halktan çocuklarla birlikte sahneye çıkartmak ve bu çocuklar ile ailelerinin birbirleriyle kaynaşmasını sağlayarak olabildiğince mültecilere yönelik ön yargıları ve nefret ifadelerini azaltmaktır.” dedi.
Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/469881/vanda-multeci-cocuklara-yaratici-drama-atolyesi