Tiyatro Üreticileri ve Yapımcıları Derneği (TÜYAD) bir açıklama yaparak Ankara Birlik Tiyatrosu’nun Konya Ereğli’de yaşadığı yasaklama girişimine tepki gösterdi. Tüyad’dan yapılan açıklama şöyle:
Dernek olarak, egemen güçlerin toplumu akıldan, bilimden, tarihten yoksun bırakma yöntemi olarak kullandığı sanatı doğrudan ya da dolaylı olarak sansürleme, yasaklama ve sanat emekçilerini yıldırma politikalarına karşı boyun eğmediğimizi bildirmek isteriz. Ankara Birlik Tiyatrosu’nun aydınlanma mücadelesindeki yolculuğuna engel koymaya çalışanlara karşı tüm tiyatro emekçileri olarak yanlarında olduğumuzu kamuoyuna bildiririz. Buradan Ankara Birlik Tiyatrosu’na ve emekçilerine geçmiş olsun diyor, karanlık zihniyetleri tarihin adaletine havale ediyoruz.
Tiyatro Üreticileri ve Yapımcıları Derneği olarak, Ankara Birlik Tiyatrosu’nun Konya Ereğli’de yaşadığı yasaklama girişimine karşı görüşlerini aldığımız ABT Genel Sanat Yönetmeni Gül Göker’in görüşlerini paylaşıyoruz.
TÜYAD: Öncelikle “MAHZUN-İ ŞERİF” adlı oyununuzun Konya Ereğli ‘de sahnelenmesi için salon talebinize Belediye tarafından ilginç bir açıklama ile olumsuz cevap verildi. Bu olaya dair bilgi verebilir misiniz?
GÜL GÖKER: Ankara, Konya ve Konya Ereğli turnesi bir ay önce planlandı. Ereğli’deki kültür merkezi belediyeye ait. Kira bedeli ile tahsis talebimiz için bir ay önce dilekçe verildi. Dilekçeye yanıt vermeyerek 20 gün oyaladılar. Bizim aramalarımıza Eğitim-Sen Ereğli Şubesinin defalarca sonuç alma çabaları yanıtlanmadı. Bu konuda belediye başkanı nezdinde bir toplantı yapılarak neden veremeyeceklerine dair makul bir yanıt aradılar. Sonunda Kültür Müdürü Doğan Kurnaz salonu veremeyeceklerini iletti. Nedenini sorduğumda başkan yardımcısının odasında olduğunu söyledi ve telefonu alan başkan yardımcısı “tiyatroya ve sirke salon vermeyeceğiz, koltuklarımız kırılıyor ve salon kirleniyor” dedi. 20 dakika süren ısrarlı sorularıma yanıt alamadım. Yarım saat sonra Ereğli’de Yükseliş Koleji salonunda oyunu sergileyebileceğimiz bilgisi geldi. Aynı gün 21 Ocak’ta saat 19.30’da oyun sergilenecek.
TÜYAD: Son dönemde sanata yönelik kısıtlamalar ve şiddet arttı. Sizin de son yaşadığınız engelleme ile birlikte düşündüğünüzde sanata yönelik baskılar konusunda düşünceleriniz nelerdir?
GÜL GÖKER: Sanata yönelik baskıların artması ülkeyi yönetemeyenlerin her dönemde uyguladığı kaybetme korkusunun bir tezahürü olarak görüyorum. İnsanların bir araya gelmesinden, ortak bir soluk almasından, düşünmesinden, aydınlanmasından korkan egemen güçlerin, ülkeyi yönetememelerine, kaybetme korkularına kadar çok nedenleri var. Ama korkunun ecele faydası yok…