Türkiye Tiyatrolar Birliği (TÜTİB) Ankara Çalıştayı, 30 Kasım – 1 Aralık 2019 tarihlerinde Türkiye Barolar Birliği’nin 3 nolu toplantı salonunda yapıldı.
1 – TÜTİB Yaklaşımında Tiyatroda Etik
Tiyatro sanatında yerel olan ahlaki kodların evrensel boyutta etik değerlere dönüşmesi ve bir norm oluşturması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Doğrunun hatrı kişinin hatırından daha önemlidir. Tiyatro doğrusu adına, görülen yanlışlar birlik üyesi topluluklarla paylaşılır. Burada yapılan eleştiri ve öneri, birlik üyeleri arasında dayanışmayı güçlendirme ve estetik bir arayışı amaçlar.
Ötelemeden, yıkmadan tiyatronun doğrusunu zarafet içinde aktarmak temel yaklaşımdır.
Hipokrat ve İzci yemini gibi tiyatro alanında da evrensel değerlere sahip bir “Tiyatro Sözleşmesi”ne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sözleşmeye karar verecek tiyatro insanları “nesnellik, dürüstlük, kişisellik” kavramlarını göz önünde bulundurmalıdır.
2 – TÜTİB Yaklaşımında Tiyatroda Estetik
Coğrafi ve kültürel kodlarımızdan, köklerimizden gelen, yerelden evrensele uzanan süreçte bizi farklı yapan değerlerimizi, geleceğe taşıyarak çağın gerektirdiği estetik çevreyi yakalamak temel ilkemizdir.
Bu estetik arayışta birlik üyesi topluluklar, estetik çerçevelerini belirlemek adına kendi içlerinde arayışlarını sürdürmelidir.
3 – TÜTİB Yaklaşımında Tiyatroda Eğitim
Kalıplaşmış, benmerkezci, dar açıdan bakan, yeniliğe ve çağdaş arayışlara kapalı bir tiyatro yaklaşımının terk edilmesi gerektiği altı çizilerek üyelerce vurgulanmıştır.
Kuramsal donanım ve temel oyunculuk becerisiyle hazırlanan oyuncu adayının, kendini yeterli görmeyip farklı alan ve disiplinlerde (mitoloji, felsefe, psikoloji vb.) yetkin eğitimcilerle sürekli çalışıp kendine yatırım yapması gerekliliği ortadadır.
Kuramı olmadan tiyatro, pratiği olmadan oyunculuk olmaz.
4 – TÜTİB Yaklaşımında Tiyatroda Birlik ve Dayanışma
TÜTİB Atölyeleri (Birlik üyeleri arasında ve dışarıdan katılımlara açık atölyeler) yapılacaktır.
Birlik üyesi tiyatrolarla iletişim, dayanışma ve yardımlaşmanın arttırılıp aidiyet duygusunun tüm birlik üyesi tiyatrolar arasında yayılması hedeflenmiştir.
Birlik üyesi topluluklar arasında dekor/kostüm, ışık tasarımı, teknik eleman, dramaturg, oyuncu, yönetmen ve bilgi paylaşımı isteklerine, eldeki mevcut imkânlar dâhilinde destek verileceği sözü alınmıştır.
TÜTİB topluluklarının oyun, atölye, seminer, konferans ve benzeri etkinliklerinin birlik sosyal medya hesapları ile internet sitesinden tanıtım ve duyurusunun yapılması kararlaştırılmıştır.
Katılımcılar
Ceren AKDEMİR (Tiyatro Kasabası – İzmit)
Erhal KOLTUK (TÜTİB Karadeniz Bölge Sorumlusu – Zonguldak)
Ezgi GECEGÖRÜR (Bartın Bölge Tiyatrosu)
Hasan Hüseyin KARABAĞ (TÜTİB Marmara Bölge Sorumlusu – İstanbul)
Hüseyin KASAPOĞLU (Güney Mesarya Halk Tiyatrosu – KKTC)
Kübra HAKSAL (Kara Kedi Tiyatro – Bursa)
Mesut Can KAPTAN (Bartın Sanat Tiyatrosu)
Mustafa DEMİRAY (Zonguldak Sanat Tiyatrosu)
Semra HAYDAROĞULLARI (Güney Mesarya Halk Tiyatrosu – KKTC)
Şebnem TELCİ DERELİ (Tiyatro Kasabası – İzmit)
Yaşar Nezih EYÜBOĞLU (Şehirdışı Tiyatrosu – İstanbul)
Zafer GECEGÖRÜR (Bartın Belediyesi Şehir Tiyatrosu)