2000 yılından beri sahnelediği oyunlarla, düzenlediği etkinliklerle ve ürettiği metinlerle Türkiye Tiyatrosu’na yeni bir dil kazandıran feminist tiyatro topluluğu Tiyatro Boyalı Kuş bu kez çağdaş ve özgün bir tragedya yorumuyla seyirci karşısına çıktı. Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet, 19 Aralık Salı günü Saat 20:30’da, Tatavla Sahne’de dünya prömiyerini gerçekleştirdi.
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet, savaş ve barış üzerine, gerçekler ve hayaller üzerine bir tragedya. Tek perdelik oyunda, “zamanın içinde zaman boyunca yolculuk yapan” Troyalı Kadınlar Korosu, savaşı kadınların gözünden anlatıyor ve barış hayallerine ulaşabilmek için Kayıp Tablet’in peşine düşüyor. Oyunun metni ve rejisi, topluluğun genel sanat yönetmeni Jale Karabekir’e, dramaturjisi Nelin Dükkancı Yaman’a, koreografisi Gökmen Kasabalı’ya ait. Oyunda Burcu Sövmen, Gül Ersürmeli Yılmaz, Kübra Ayçiçek, Sinem Pektaş ve Şengül Özdemir rol alıyorlar.
Homeros’un İlyada destanı Troya savaşını konu alan ilk eserdir. Bu ölümsüz dizeler, daha sonra birçok tragedya yazarına ilham olur, Yunan mitolojisinin kaynağını oluşturur. Yaklaşık 3000 yıldır, Troya’nın yeri hakkında tahminler yapılır, Troya kenti aranır, yeni hikayeler ve efsaneler yaratılır, yeni inanışlar eklenir, çıkarılır. On yıl sürdüğüne inanılan bu savaş hakkında söylenmemiş sözleri ve anlatılmayan hikayeleri, şimdi Tiyatro Boyalı Kuş, tarihin tanığı Troyalı Kadınlar Korosu aracılığı ile seyirciyle buluşturuyor.
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet, yaşadığımız coğrafyanın efsanelerinden yola çıkarak, bu efsanelerin içinden “yeni” bir efsane yaratmayı hedefliyor: Sümer ve Babil Yaradılış efsaneleri, Yunan mitolojisi, Homeros’un destanları, Evripidis ve Sofoklis’in tragedyaları ve kuşkusuz Shakespeare’in tragedyaları bu metnin ana kaynakları.
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet bu bilinen hikayelerin Tiyatro Boyalı Kuş’un bakış açısıyla, feminist bir yorumlanışı.
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet içinde yaşamakta olduğumuz bu coğrafyanın hiç eksilmeyen savaşını, şiddetini, acılarını ve göçlerini anlatırken; bu coğrafyanın kadim hikayeleri, bilge kadınlar, amazonlarla birlikte barış çağrımıza yoldaş oluyor… Savaşı anlatırken barışı aramanın ve bulmanın yollarını araştırıyor.
Tiyatro Boyalı Kuş’un son oyunu Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet’in biletleri Biletix’ten ve Tatavla Sahne’den edinilebilir.
KÜNYE:
Metin ve Reji: Jale Karabekir
Dramaturji: Nelin Dükkancı Yaman
Koreografi: Gökmen Kasabalı
Oynayanlar: Burcu Sövmen, Gül Ersürmeli Yılmaz, Kübra Ayçiçek, Sinem Pektaş, Şengül Özdemir
Sesler: Jale Karabekir, Müge Esmeray, Yeşim Koçak
Gösterim Programı
Oyun Tarihleri: 05, 11, 19 Ocak – 9, 15, 23 Şubat – 02, 16 Mart
Yer: Tatavla Sahne
Adres: Ağa Hamamı Caddesi Taktaki Yokuşu 2B Firüzağa Cihangir/İstanbul (Firüzağa Camii ve Kahvesi arkası, Ağa Bilardo yanı)
Tel: 0542 477 27 53 E-posta: tiyatroboyalikus@gmail.com
Gişe Tel: 0212 233 52 30