Tiyatroda TÜİK verilerine de yansıyan büyük krizi tiyatrocularla konuştuk. Sahne, seyirci ve oyun sayılarındaki büyük düşüşü yorumlayan tiyatrocular, “devletin tiyatronun ayakta kalması için herhangi bir çabası olmadığını” vurguladı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2021 yılı izleyici ve salon sayısı verileri tiyatronun pandemi ile imtihanını yeniden gündeme taşıdı. TÜİK verilerine göre, tiyatro salon sayısı yüzde 44,4 oranında azaldı. Tiyatro seyirci sayısındaki azalma ise yüzde 84,1 oldu. Salonlarda oynanan gösteri sayısında da yüzde 78,8 oranında düşüş görüldü.
Tiyatro adına büyük bir krize işaret eden bu verileri Moda Sahnesi’den yönetmen Kemal Aydoğan, oyuncu Cenk Dost Verdi ve Tiyatro Heyoka kurucusu Aylin Altunkaya ile görüştük.
CENK DOST VERDİ: “TÜİK NE DİYORSA, 3-4 KATINI YAŞIYORUZ”
Oyuncu Cenk Dost Verdi, TÜİK verilerini yorumlarken, “TÜİK ne diyorsa biz 3-4 katını hissediyoruz ve yaşıyoruz aslında” dedi. Virüs sadece salonlarda bulaşıyormuş gibi ilk olarak tiyatro salonlarının kapatıldığını dile getiren Cenk Dost Verdi, “Metrobüsler aynı şekilde çalışmaya devam etti. Salonların kapanması üzücü ancak daha üzücü olan bu işi yapmayı bırakan birçok oyuncu oldu. Bir sahnenin kapanması demek aslında, orada soluk alan onlarca sanatçının da işsiz kalması demek” diye konuştu.
AYLİN ALTUNKAYA: “OYUNCULARI, SAHNELERİ AYAĞA KALDIRMAK GEREKİYOR”
Tiyatro Heyoka’dan Aylin Altunkaya da, tiyatrocuları ve tiyatroları ayağa kaldırmak gerektiğini vurgulayarak, “Tiyatro Kooperatifi gibi kurumların desteğiyle oyuncuları ve tiyatro sahnelerini ayağa kaldırmak gerekiyor. Fiyat düşüşleri gerekiyor. Ancak bunlar yapılmadığı için de bizi kendi halimize mahkûm bırakıyorlar” dedi.
KEMAL AYDOĞAN: “DEVLETİN HİÇBİR ÇABASI YOK”
Yönetmen Kemal Aydoğan, TÜİK’in ortaya koyduğu verilerde bir düzelme yaşanabilmesi için öncelikle “devletin ve yerel yönetimlerin burada bir problem olduğunu fark etmesi gerektiğini” düşünüyor. Kültür Bakanlığı’nın ve yerel yönetimlerin seyircinin salona girebilmesi için hiçbir destek sağlamadığını vurgulayan Aydoğan, “Pandemi ve yaşanan kriz sonrası devletin seyirciyi salona getirmek için destek vermesi gerekiyordu. Dolayısıyla devletin kültür sanat politikalarında yerimiz yok, buraların hayata katılması için herhangi bir çabaları yok.”