Kuşadası Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Turan ve oyuncuları “Kim Deli, Kim Akıllı” oyununu Evrensel gazetesinden Tahsine Saran’a anlattı.
Kuşadası Belediyesi Gençlik Tiyatro Topluluğu; Aziz Nesin’in “Deliler Boşandı” eserinden uyarlanan “Kim Deli, Kim Akıllı” oyununu Efeler Şükran Güngör Tiyatro Sahnesinde sanatseverlerle buluşturdu. Oyunu Kuşadası Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni ve Eğitmeni Mehmet Turan ve oyuncularla konuştuk.
“GENÇLİK SİYASETİN İÇİNDE”
Turan, daha önce İzmir’de Duvara Karşı Tiyatro’da sokak tiyatrosu yaptığını 8 yıldır ise Kuşadası Belediyesinde çalıştığını söyledi. Çalışmaların çocuklar, gençler, yetişkinler ve engelliler olmak üzere 4 bölümde açılan kurslar ve sonunda oyun sergileyerek devam ettiğini belirten Turan, “Bu oyunun seçiminde ülkenin içindeki durumu görüyorduk. Bu oyun bir kara mizah tam da bu sürece denk düşmesiyle, gençlerle karar verip oynadık. Gençlerin toplumda politik olmadığı, politik konulara ilgisiz oldukları algısına katılmıyorum. Gençlik tamamen siyasetin içinde. Bu oyunla da bunu zevk ve keyifle hem ifade ettiler hem de beğeniyle izlettiler. Benim için umut verici” dedi.
“OYNADIĞIMIZ OYUN ÖĞRETİCİ”
Oyunculardan Emek Arslan, 6 yaşından beri tiyatro ile ilgilendiğini söyleyerek, “Tiyatro benim için bir yaşam tarzı oldu. Oynarken eğleniyor, zevk alıyorum. Bu oynadığımız oyunun temposu güzel, oyun da toplumsal ve dönemimize çok uyuyor. Ayrıca tiyatro öz güvenimi artırdı. Doğaçlama yeteneğim gelişti. Teklemeden konuşuyorum. Tiyatro veya diğer sanat dallarıyla uğraşmak gençler açısından çok önemli; insanı belli bir amaca yönlendiriyor. Bu da yaşama tutunmamızı sağlıyor” diye konuştu.
16 yaşında olan Taha Efe Serter ise tiyatroya 2015 yılında drama ile başladığını 2020 yılından beri de Gençlik Tiyatrosunda devam ettiğini anlattı. Serter şunları dile getirdi: “Oynadığımız oyun öğretici. Oyun başta ekip işidir. Her rol bir şeyler ifade ediyor. Tiyatro bana daha geniş bir gözlem sağladı. Olaylara daha geniş bir pencereden bakmamı sağladı”
Lise Öğrencisi Eylül Yörük de 8 yıldır ilkokul 4. sınıftan beri tiyatro ile ilgilendiğini belirtti. Yörük, “Oyun günümüze eleştirel gözle bakıyor ve mizahi tarzda. Oyunu oynarken seyirciyle yüz yüze gelmek çok keyifli. Bunun dışında tiyatro oynamanın derslerime de faydası oluyor. Ezberim gelişiyor, sosyalleşiyorum; mutlu oluyorum” ifadelerini kullandı.
“TİYATRO EMPATİ YETENEĞİNİZİ GELİŞTİRİR”
25 yaşında olan Yiğit Çıkıkçı ise 14 yaşından beri çalıştığını; önce sahne arkası, ışık, ses her bölümde yer aldığını şu anda ise yetişkinler bölümünde devam ettiğini belirtti. Çıkıkçı, şunları söyledi: “Oyun son derece kıvrak bir zekayla yazılmış. Metafor barındıran, ironi, hiciv içeren keyifli bir oyun. Seyircinin de beğendiğini umuyorum”
Tiyatronun gençler açısından önemli olduğunu söyleyerek sözlerine devam eden Çıkıkçı, “Tiyatro, insan olmayı ve karşımızdaki insanın nasıl biri olduğunu anlamaya yarar. Empati yeteneğinizi geliştirir. Çünkü her oynadığınız rolde başka bir insana dönüşüyorsunuz. Tiyatroya devam etmek istiyorum. Sanatsal kaygılarım elbette var ama önemli olan tiyatronun toplum için yapılması” dedi.
Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/486251/tiyatro-yasama-tutunmamizi-sagliyor