“Güzeller güzeli Sevilay…
Karman çorban, darmadağınık, tozlu bir hikâye…
Herkes kendi yaşanının söküğünün içinde kıvranıp duruyor!”
O! BU! ŞU! oyunun yazar ve yönetmenliğini Kamer Yıldız Ok üstlenirken; karakterlerinden Sevilay’ı Gizem Duman Şeşen, Adem’i ise Erkan Kocaman canlandırıyor.
Oyun müzikleri usta müzisyen Burhan Şeşen tarafından bizleri, bazen hüzne bazense neşeye çağıran melodik bir yapıyla besteleniyor.
Oyunun hareket düzeni ise Koreograf Utku Demirkaya tarafından oyunun ağır aksak ritmiyle harmanlanarak tasarlanırken; dekor tasarımında Pınar Ketenci’nin karakterleri daha da yalnızlaştırmasına tanık oluyoruz.
Kostüm tasarımı Anna Evcimen’in renkli ama üzgün yorumuyla motiflenirken, Işık Tasarımında İmran Aydın Tali ise boğucu ama umutlu bir tasarımı seyrettirecek bizlere. Efekt Tasarımını üstelen Adnan Girgin ise oyunun görünmeyen karmaşık seslerinin, insanlarının melodisizliğini sunuyor bizlere, yer yer rahatsız ediyor hatta.
Video Tasarımında Atahan Gökdel sahne dışı çekimleriyle oyunun kaotikliğine rehberlik ediyor. Afiş Tasarımında Alihan Aşı oyuncuları bir kapıyla filtreleyip, sahne estetiğinden uzaklaşmıyor. Afiş Fotoğrafı’nda ise Burhan Şeşen’in Sevilay’ın iç dünyasını yansıttığını görüyoruz. Yönetmen Yardımcılığını ise sıkı reji notları ve disipliniyle Derin Su Aslan üstleniyor.
Kamer Yıldız Ok; “Güzeller Güzeli Sevilay” ile “Yapayalnız Adem”in hikayesini kaleme aldığı yeni oyununda; yönetmenlikte farklı bir rejiyle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
Yaklaşık 75 dakika boyunca Kuzguncuk Sanat’ın da kurucusu olan oyuncu Gizem Duman Şeşen ve Tiyatro Mahal’in de kurucusu oyuncu olan Erkan Kocaman; aynı sahne üzerinde hiç göz göze gelemeden performanslarını sergileyecekler.
Bir kapının öte iki yakasında…
O! BU! ŞU! Tiyatro Kalemi’nin ödüllü oyunu “Tuvaldeki Kadınlar”da da parlayan Sevilay adlı karakterin; bambaşka bir anına, hikâyesine tanık edecek bizleri. Oyunun diğer karakteri Adem ise, oyunun yazarının ödüllü öyküsü olan “Çıt Yok! Fısıltı Var!”ın hiç yazılmamış karakterlerinden birinin öyküsüyle oyuna giriyor.
Özgün metinleri farklı estetik yaklaşımlarla sahneye taşıyan Tiyatro Kalemi; yine özgün bir metinle, sahne uzamında yalnızlaştırdığı karakterle, dramatik kurgunun sınırlarını zorlamaya hazırlanıyor.
Oyunun yazarı ve yönetmeni Tiyatro Kalemi kurucusu Kamer Yıldız Ok; “öteki” kavramını bu kez sahne estetiği üzerinde; toplumca kültürsüz, yaklaşık bir yıldır evden çıkmamış, evine sıkışmış Sevilay ve toplumca kültürlü ama kasabalı, kalabalığa hapsolmuş Adem karakteri üzerinden anlatıyor. Her ikisi de kendi hikâyesinin ötekisi oluyor anlattıkça…
Oyun Özeti:
O, Bu, Şu oyunumuzun güzeller güzeli Sevilay’ı tam bir yıldır evdedir.
Kapıdan dışarı bir adım bile atamamaktadır.
Karman çorban, darmadağınık, tozlu bir hikâyenin içindedir.
Televizyon sesi, sokağın sesi, kapının ardındaki Adem’in sesiyle günlerin, gecelerin içinde kaybolup gitmektedir.
Evinin penceresinin aralığından gördüğü başka başka kadınların hayatlarına imrenerek, kendi hayatının penceresinden bakmayı unutan Sevilay; korkularında, güvensizliklerinde, yaşamdaki yalnızlığında çırpınıp durmaktadır.
Oyunumuzun diğer karakteri Adem ise Sevilay’ın evinin dışından duyduğu tek sestir; kapının ardındaki tek umududur.
Sevilay; önce annesini, ardından babasını kaybettikten sonra bir yıldır evden hiç çıkmamıştır. Çıkmaya cesaret edememektedir. Ne zaman dışarı çıkmak istese insanlara, insanların giyim kuşamına ayak uyduramamanın verdiyle kaygıyla kendini yeniden evinin içinde bulmaktadır.
Birbirinden farklı ama yalnızlığı ortaklaşmış Sevilay ve Adem; bir evin kapısının iki yanından birbirlerine bazen ayak bağı bazen kaygı bazense umut ve güç olacaktır.
Oyunun Künyesi:
Yazan&Yöneten: Kamer Yıldız Ok
Oyuncular: Gizem Duman Şeşen, Erkan Kocaman
Müzik Tasarımı: Burhan Şeşen
Koreografi: Utku Demirkaya
Dekor Tasarımı: Pınar Ketenci
Kostüm Tasarımı: Anna Evcimen
Işık Tasarımı: İmran Aydın Tali
Efekt Tasarımı: Adnan Girgin
Video Tasarımı: Atahan Gökdel
Yönetmen Yardımcısı: Derin Su Aslan
Afiş Fotoğraf: Burhan Şeşen
Afiş Tasarımı: Alihan Aşı
Oyun Programı:
29 Şubat Perşembe
Konak NHKM | İZMİR
20.30
13 Mart Çarşamba
Şişli Tiyatrosu | İSTANBUL
20.30
14 Mart Perşembe
Hilltown Seyirlik Sahne | İSTANBUL
21.00
22 Mart Cuma
Batı Sahne | İZMİR
20.30
23 Mart Cumartesi
Hikmet Şimşek Kültür Merkezi | İZMİR
20.30