Tiyatro.da’nın “Neredeyse Eşittir” Oyunu Seyirciyle Buluşuyor

editor
1,6K Okunma
İsveçli yazar Khemiri’nin Avrupa’da çok sık oynanan oyunu “Neredeyse Eşittir”, Tiyatro.da ekibinin yorumuyla Türkiye prömiyerini yaptı!
İşverenler, zengin halalar ya da kazı kazanlar, bize hakkımız olanı verir mi? Peki bu sistemin dışına çıkmadan eşitlik mümkün mü?

Pek çok prestijli ödülün sahibi Jonas Hassen Khemiri’nin ustalıkla kaleme aldığı “Neredeyse Eşittir”, içinde yaşadığımız ekonomik düzeni mercek altına alıyor. Kendisi de ekonomi eğitimi almış olan Khemiri, oyunda “kapitalist düzeni farklı yönleriyle irdelerken umut var mı? sorusunun cevabını seyirciye bırakıyor. 

Khemiri oyunuın girişinde simyacı, ütopyacı ve devrimci August Nordenskiöld’dan bir alıntı yapar: “Hadi git küçük kağıt, dünyayı dolaş ve paranın tahakkümünü yok et, et ki altın, gümüş ve değerli taşlar bir gün dünyanın put ve zorbaları olmaktan çıksınlar!” Bambaşka bir toplum kurma hayali peşinde olan Nordenskiöld bu manifestosu 1789 yılına ait. Yazar Khemiri, aradan geçen 225 yıl sonra, 2014 yılında kaleme aldığı oyunda, “böyle bir hayalin peşinden gitmek mümkün mü?” sorusunun peşinden gidiyor. tiyatro.da ekibi de her deneyimin değerinin biçildiği bir dünyada, “tiyatro gibi paha biçilemez şeylerin peşinden gitmek mümkündür” diyor.

Tiyatro•da, çeşitli kurumlardan muhtelif zamanlarda oyunculuk eğitimi alıp 2017’de Kumbaracı50’nin ondokuzotuz atölyelerinde bir araya gelen bir ekipten oluşuyor. Beraber çıkardıkları oyunlardan ve birbirilerinden aldıkları güçle, ‘tiyatro da’ yaparak, ‘tiyatroda’ kalmak isteyen bir ekip olarak çalışmalarını sürdürüyorlar. Oyunsuz kalmamak, hepimizi canlı hissettiren oyun halini en saf haliyle yaşamak ve yaşatmak için seneler süren bir tutkunun heyecanıyla kollarını sıvayıp Tiyatro•da’yı kurmaya karar veriyorlar.

Kumbaracı50’nin ondokuzotuz atölyelerinde çıkardıkları oyunların yanında, “Neredeyse Eşittir” grubun ilk oyunu. Oyun, sisteme dahil olup eşitlenmek isteyen, sistemi yıkıp eşitler yaratmak isteyen, sistemden kovulunca zaten eşit olmadığını fark eden, sisteme dahil olmayıp eşitliği umursamayan, sistemi hayallerinden dolayı göremeyip eşitlik nedir anlamayanların anlatısı olarak karşımıza çıkıyor. Herkesin kendinden bir şey bulabileceği bazen trajik bazen komik bir hikaye, hayatın içinden bütün duyguları yaşatabilen bir nevi lunapark…

İsmail Sağır’ın yönetmenliğinin yanında dekor ve ışık tasarımını yaptığı, Hasret Güneş’in çevirdiği oyunun yönetmen yardımcılığı görevini Tiyatro•da oyuncularından Anıl Şafak Kaçar üstlendi. Kostümler, Candan Seda Balaban’ın dokunuşlarıya, ekip işi olarak ortaya çıktı. Müzikler Onur Kahraman’ın oyuna özgü üretimi, afiş tasarımı ise Tiyatro•da oyuncularından Aycan Kızılkaya’ya ait. “Neredeyse Eşittir”de karakterleri Anıl Şafak Kaçar, Aygen Tezcan, Esra Erkuş Dutipek, İsmail Sağır, Murat Altınışık, Selin Kitiş oynuyor.

“Neredeyse Eşittir”, 28 Eylül’de, bir araya geldikleri ve oyuncuların adeta evleri gibi gördükleri Kumbaracı50’de prömiyer yaptı. İkinci oyun 23 Ekim’de tekrar Kumbaracı50’de oynayacak ve ekip sezon boyunca Kumbaracı50 de dahil olmak üzere, çeşitli sahnelerde seyircilerle buluşacak.

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku