“Tek İsteğimiz Özgür Sahne”

editor

Tiyatro oyuncusu Budakbeyoğlu, Kürt tiyatrolarının salgından daha çok etkilendiğini belirtti

Yaklaşık bir yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası tedbir adı altında alınan önlemler her iş kolunu etkilemeye devam ediyor. Çalışmaya devam edenler gerekli önlemlerin alınmamasıyla birlikte risk altında çalışırken, başta kültür-sanat emekçileri olmak üzere birçok kişi işsiz kaldı. Özellikle iktidarın politikaları nedeniyle müzisyenler, tiyatro ve sahne sanatı ile ilgili çalışma yapanlar işsiz kalırken, AKP’nin konserleri ve mitingleri sürdü. Bu süreçte özel tiyatrolar ise devlet tarafından desteklenmediği için teker teker kapandı, kiralarını ödeyemeyecek duruma geldi. Ancak Kürt tiyatrosu salgın öncesi de desteklenmediği için bu sorunları daha fazla yaşamaya başladı. Van’da alternatif sanat yapmak üzere 2017 yılında bir araya gelen 7 oyuncunun kurduğu Tiyatro Mencel de onlardan biri. Kira, vergi, faturalar ve seyirci almayan sahneleri nedeniyle perdelerini indirmek zorunda kaldılar

‘Türkiye’de sanat yapmak zor’

Ağırlıklı olarak Kürtçe oyun sahneleyen Tiyatro Mencel oyuncularından Berivan Budakbeyoğlu, oyunlarına ilginin yoğun olduğunu ancak salgınla perdelerini indirmek zorunda olduklarını söyledi. Budakbeyoğlu, Türkiye’de sanat icra etmenin kazanç sağlamaktan daha zor olduğunu ifade ederek, “Sahne düşüncelerini rahatlıkla ifade ettiğin zaman, iktidarın sevmediği bir alana dönüşebiliyor. Ama ona rağmen gönüllü olarak oyunlarımızı oynuyorduk. Tiyatronun topluma etkisinin olduğunu ve bu etki ile güzel şeylerin çıkacağını biliyoruz” dedi.

Hinêk Hinêk sürüyor

Salgın sürecinden kaynaklı yarım kalan birçok oyunlarının olduğunu belirten Budakbeyoğlu, “Bunlardan bir tanesini de 8 Mart’ta prömiyer üzerinden yaptığımız bir oyun, maalesef pandemi sürecinin yoğun geçmesiyle o da yarıda kaldı. Şu an yaptığımız bir televizyon programımız var. Tiyatro Mencel, Amed Tiyatrosu, Jiyana Nû Tiyatrosu ve Tiyatro Yekti Hevâ oyuncularından oluşan ‘Hinêk Hinêk’ oyunu var” diye belirtti.

Atölyeler devam edecek

Salgın öncesi çocuklara ve yetişkinlere yönelik atölyelerinin olduğunu ve bu süreçte çalışmalarına ara verdiklerini ifade eden Budakbeyoğlu, “Daha önceden çocuk atölyesi gerçekleştirdik. Kukla ve ritim atölyesi ve çocuk drama üzerine yapmak istediğimiz projelerimiz var. Pandemi süreci biterse ya da hafiflerse bu atölyelerimiz devam edecek” dedi.

Mencel yenilenecek

Budakbeyoğlu, salgın sürecinin zorlayıcı olduğunu ancak bir projelerinin kabul edilme aşamasında olduğunu söyledi. Tiyatro Mencel için yenileme ve genişleme yapılacağını belirten Budakbeyoğlu, “Atölyelere ve yetişkinler için oyunlara da yenilenen Tiyatro Mencel ile devam ederiz. Bu projenin kabul olması durumunda yeni bir Tiyatro Mencel olarak izleyicilerimizin karşısına çıkacağız” diye belirtti.

‘Tiyatro yaşasın’

Budakbeyoğlu, “İktidar için tiyatro alanları çok sevilen alanlar değil” dedi ve “Tiyatro yaşasın” kampanyasını anlattı: ‘Tiyatro yaşasın’ üzerinden bir kampanyamız var. Kampanyamız mağdur olan tiyatro alanlarına yönelik belirttiğimiz talepler vardı. Ama taleplerimiz iktidar tarafından ciddiye alınmadı, alınmamaya da devam ediyor.

Kürtçe olunca sansürleniyor

Salgından tüm tiyatroların etkilendiğini fakat Kürtçe oyun sergileyen tiyatrolarında daha çok etkilendiğini vurgulayan Budakbeyoğlu, en son İstanbul ve Urfa’da Kürtçe sahnelenmek istendiği için engellenen ve tiyatroculara soruşturma açılan Dario Fo’nun oyununu hatırlattı. Budakbeyoğlu, Aslında tek talebimiz oyunlarımızı özgürce sergilemek. Bu talebimiz dışında başka bir talebimiz yok. Moskova’dan ödül alan bir oyun ve bu Kürtçe olduğu için sansürlenebiliyor. Ama bizler pandemiden sonra da Kürtçe tiyatro oyunlarımızı sergilemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: http://yeniyasamgazetesi2.com/tek-istegimiz-ozgur-sahne/

 

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku