Simone Stone’un Çağdaş Yorumuyla “Medea”, 25. İstanbul Tiyatro Festivalinde

editor
1,5K Okunma

The Guardian: “Komik, acımasız ve sarsıcı bir başyapıt.

The Stage: “Dünya standartlarında bir tiyatro. Birinci sınıf bir yönetmen tarafından birinci sınıf performanslarla desteklenen birinci sınıf bir uyarlama. Zarif ve vahşice cesur.” 

SIMON STONE’UN ÇAĞDAŞ YORUMUYLA MEDEA 25. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ’NDE 

Orijinal tragedyadan tamamen farklı bir olay örgüsüne sahip Medea’nın bu çağdaş versiyonu, “aşk” ve “intikam” gibi iki zamansız temayı ve insan varoluşunun karanlık tarafını sahneye taşıyor. Oyuncu Marieke Heebink’e Altın Theo Ödülü’nü kazandıran Medea, 17-18 Kasım’da Zorlu PSM’de izleyiciyle buluşacak.

Fotoğraf: Sanne Peper

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 25. İstanbul Tiyatro Festivali, öncü çağdaş tiyatro topluluğu Internationaal Theater Amsterdam’ın ödüllü yapımı Medea’yı, her oyunu heyecanla beklenen Avustralyalı yazar-yönetmen Simon Stone’un yorumuyla izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Pandeminin sebep olduğu uzun bir aranın ardından tiyatroseverlere büyük bir uluslararası yapımı sahnede izleme şansı sunacak Medea, İstanbul’a festivalin Uluslararası Yapımlar Gösteri Sponsoru ENKA Vakfı’nın, Yüksek Katkıda Bulunan Mekân Sponsoru Zorlu PSM’nin değerli desteği ve Hollanda Sahne Sanatları Fonu işbirliğiyle konuk oluyor.

Yıldızı her geçen yıl parlayan yazar ve yönetmen Simon Stone, antik tragedya yazarı Euripides’in neredeyse tarih boyunca sahnelenen, konusunu güçlü ve yakıcı bir intikam duygusundan alan tragedyası Medea’yı, günümüz diliyle ve gerçek bir olaydan çıkarak yeniden yazıyor. MÖ 5. yüzyıldan bu yana, tiyatro sahnelerinin belki de en karanlık karakteri Medea, bu defa sıradan bir ailenin içinde karşımıza çıkıyor. 1995’te sorunlu bir şekilde eşinden boşanan Amerikalı bir doktor, bu boşanma sonrasında iki çocuğunun da içinde olduğu evini ateşe veriyor… Seyirciyi derinden etkileyen basit ve sade sahne tasarımında, kolaylıkla komşunuz olabilecek incelikli, çılgın bir Medea, yüzyıllar boyunca sarsıcılığını ve sıklığını kaybetmeyen bir vakayla belki sonucun kabulü için değil ama anlaşılmak için izleyicisini bekliyor. 

Performansıyla eleştirmenlerden büyük övgüler alan Marieke Heebink’e canlandırdığı ana karakterle Altın Theo Ödülü’nü kazandıran Medea, 2015 yılında düzenlenen Hollanda Tiyatro Festivali’nin programına seçildi. The Guardian tarafından “kusursuz bir topluluktan, dokunaklı bir sanat yapıtı” sözleriyle övülen oyun, İngiliz tiyatro dergisi The Stage tarafından ise “Dünya standartlarında bir tiyatro. Birinci sınıf bir yönetmen tarafından birinci sınıf performanslarla desteklenen birinci sınıf bir uyarlama. Zarif ve vahşice cesur” olarak tanımlanıyor.

22 Ekim’den 20 Kasım’a kadar 25 farklı oyunu İstanbul’un iki yakasındaki sahnelerde ve çevrimiçinde ağırlayacak 25. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı tiyatro.iksv.org/tr/program adresinde. Biletler ise passo.com.tr’de ve İKSV ana gişede satışta.

Fotoğraf: Sanne Peper

25. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Uluslararası Yapımları

Festival bu yıl, Uluslararası Yapımlar Gösteri Sponsoru ENKA Vakfı’nın desteğiyle yurtdışından 11 fiziki ve çevrimiçi yapımı tiyatroseverlerle buluşturuyor. Medea’nın yanı sıra festivalde, İtalya, Fransa ve Hollanda’dan, büyük övgü toplayan 3 uluslararası prodüksiyon ve tüm Türkiye’den çevrimiçi izlenebilecek 7 yabancı yapım yer alıyor. 

Oedipus: Seçkinin öne çıkan bir diğer oyunu Oedipus, klasik eserlere getirdiği yorumlarla dikkat çeken İngiliz tiyatrosunun yetenekli yazar ve yönetmeni, Olivier Ödülü’nün en genç yaştaki sahibi ve Internationaal Theater Amsterdam’ın (ITA) konuk sanatçısı Robert Icke’ye ait. Icke, The Times’ın “Zamandan bağımsız bir hikâyenin kolay kolay unutulmayacak bir uyarlaması” sözleriyle övdüğü bir 21. yüzyıl Oedipus’u ile festivale konuk oluyor. Yönetmen, Sofokles’in eserini 21. yüzyıla uyarlıyor ve Oedipus’u hayatının en büyük sırrını keşfeden bir politikacıya dönüştürüyor. Oedipus rolünde Hans Kesting’in harikalar yarattığı oyunun gösterimi 6 Kasım Cumartesi 14.00 ve 19.15 seanslarıyla Atlas 1948 Sineması perdesinde yapılacak.

Neşe: Kendine özgü bir tiyatro dünyasına sahip İtalyan yönetmen ve oyuncu Pippo Delbono’nun, sirk estetiği ve büyüsünü harmanlayarak “neşe” duygusunu merkeze alan gösterisinde dans, müzik ve tiyatro iç içe geçiyor. Pippo Delbono topluluğunun oyuncuları, duyguların en uç noktalarını; ıstırap, mutluluk, acı, heves ve sonsuz sevinç arayışını sahneye taşıyor. Oyunun merkezinde, 82 yaşındaki ölümüne kadar, 20 yılı aşkın bir süre Delbono’nun bütün çalışmalarında yer alan, okuma-yazma bilmeyen, sağır ve dilsiz başkahraman Bobò’nun kaybı üzerine duyduğu üzüntü var. Sadece kendisinin değil, her birimizin ölüm karşısında duyduğu acıyı, deliliğini, yaşam yolculuğunu sahneye taşıyor Delbono. İtalyan Kültür Merkezi’nin değerli işbirliğiyle sahnelenecek Neşe, 4 ve 5 Kasım’da, saat 20.00’de Zorlu PSM’de.

Waterfloor: Festivale Fransa’dan konuk olan dans gösterisi Waterfloor ise 30 ve 31 Ekim saat 20.00’de Müze Gazhane’de, Institut Français İstanbul ve Müze Gazhane’nin değerli işbirliğiyle, ücretsiz izlenebilecek. 

Çevrimiçi uluslararası yapımlar tüm Türkiye’den izlenebilecek

Festivalin çevrimiçi uluslararası programında ise; “Golden Mask İstanbul’da Çevrimiçi” teması kapsamında Ayı, Boris ve Güneşin Çocukları oyunları, ünlü koreograf Crystal Pite’tan Betroffenheit ve Müfettiş, dansseverler için, dört farklı koreografın imzasını taşıyan Bugün Yaratmak ve çocuklar izleyiciler için Alice bulunuyor. Çevrimiçi programda yer alan gösterimler, festival boyunca tüm Türkiye’den, passostudio.com adresi üzerinden izlenebilecek.

Fotoğraf: Sanne Peper

COVID-19 önlemleri hakkında 

22 Ekim – 20 Kasım tarihleri arasında kapalı mekânlarda gerçekleştirilecek 25. İstanbul Tiyatro Festivali etkinlikleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün 23 Haziran 2020 tarihli “Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi” kapsamında alınacak tedbirlere uygun gerçekleştirilecektir. Mekânlarda alınan tedbirleri ve COVID-19 Etkinlik Rehberi’ni tiyatro.iksv.org/tr/onemli-bilgiler adresinden inceleyebilirsiniz. 

Etkinliklere katılacak izleyiciler için önemli bilgilendirme

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi uyarınca 6 Eylül 2021 Pazartesi tarihinden itibaren izleyiciler etkinliklere aşılarını tamamladıktan sonra veya en fazla 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testlerini göstererek girebilecektir. Giriş kontrolleri mekân girişlerinde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden yapılacaktır. 18 yaş altındaki izleyiciler için PCR testi zorunluluğu yoktur. Etkinlik mekânlarında Covid-19 önlemleri daha önce açıklandığı şekilde alınmaya devam edecektir. 

İstanbul Tiyatro Festivali’ni sosyal medyada takip etmek için: 

instagram.com/istanbultiyatrofestivali
twitter.com/tiyatrofest
facebook.com/istanbultiyatrofestivali
youtube.com/user/iksvistanbul
spotify.com/user/istanbulkultursanatvakfi
#istanbultiyatrofestivali
#buzamandatiyatro

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku