Araştırmacı, sanat yazarı, sözlü tarihçi Eda Yiğit, sanatçıların güvencesizlik konusundaki genel durumlarını ve pandemi döneminde karşılaştıkları olağanüstü halleri incelemek amacıyla yaptığı anket çalışmasını “Prekaryanın Görünmeyen Özneleri: Pandemi Döneminde Sanatçılar” başlığıyla kitaplaştırdı.
Yazarın, kısaca sosyal güvenceden ve sürdürülebilir ekonomik kaynaklardan yoksun, yani “prekarya” olarak sanatçılar üzerine düşünmeyi ve sanat alanında prekariteyi analiz etmeyi hedefleyen alçakgönüllü bir çaba olarak gördüğü çalışması iki bölümden oluşuyor.
Yiğit, 16 Ağustos-16 Eylül tarihleri arasında yaptığı açık çağrıyla ulaşabildiği, çoğunluğu güncel sanat alanında üretim yapan 150 sanatçıyla bir anket çalışması gerçekleştirdi. Anket kapsamında, prekarya olarak tanımlanabilecek sanatçıların salgının birinci dalgası süresince yaşamlarındaki değişime, sanatsal üretimlerinin dönüşümüne ve kırılganlaşma süreçlerine odaklanıldı. Anketin sonucunda ortaya çıkan ayrıntılı araştırma raporu kitabın ilk kısmını oluşturuyor.
Kitabın ikinci bölümünde ise aynı dönemde ortaya çıkan kolektif sanatsal üretimlerini ve dayanışma pratiklerini konu alan kapsamlı bir makale yer alıyor.
Yazarın kişisel gayreti ve sponsor desteğiyle basılan kitabın dağıtımı ilerleyen günlerde yapılacak. “Prekaryanın Görünmeyen Özneleri: Pandemi Döneminde Sanatçılar”, güvencesizlik konusunda kültür sanat kurumlarında, yerel yönetimlerde ve kamu kurumlarında karar vericiler ve çözüm üretme sorumluluğu olanlara fikir vermesi ve daha geniş çaplı araştırmalara ilham vermesi umuduyla, ücretsiz olarak dağıtılacak ve e-kitap olarak da erişime açılacak.
E-kitap için erişim adresleri:
http://www.edayigit.xyz/prekarya
mimarsinan.academia.edu/EdaYiğit
Kaynak: https://www.kulturservisi.com/p/salgin-doneminde-sanatcilara-sinifsal-bir-bakis/