Frank Wedekind’in 117 yıl önce sahnelenen ‘İlkbahar Uyanışı’ isimli oyununu Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü son sınıf öğrencileri mezuniyet projesi olarak sahneliyor. ‘İlkbahar Uyanışı’ 1900’lü yılların başında yazılmış olmasına rağmen günümüz Türkiye’sinde yaşananlara, gençlerin sorunlarına dikkat çeken bir eser. Kalabalık bir öğrenci kadrosunun yer aldığı oyunun proje danışmanlığını Prof. Dr. Merih Tangün üstleniyor. Yönetmenliğini ise İstanbul Şehir Tiyatroları’nın bu sezon öne çıkan ve Direklerarası Seyirci Ödülü’ne layık görülen Yaftalı Tabut oyununun yönetmeni Yelda Baskın yapıyor.
Birgün gazetesinden Eda Köprü Yılmayan’ın haberini aktarıyoruz:
TOPLUMSAL YARGILAR
Oyun ilk kez 117 yıl önce Avusturyalı tiyatro ve film yönetmeni Max Reinhardt tarafından sahnelenmiş ve 20 yıl boyunca oynanmaya devam edilmiş. Wedekind yapıtlarında toplumun ahlâk kurallarını altüst eden bir yazar olarak biliniyor. ‘İlkbahar Uyanışı’ isimli eserinde de bunu başarıyor. Okul, aile, din ve toplumsal ilişkilerin ele alındığı oyunda çıplaklık, gençlerin cinsel arzuları, iki farklı cinsin birlikteliği en yalın haliyle izleyiciye aktarılıyor. Farklı anne baba figürleriyle tanışıyoruz. Bu ailelerden biri kızını döven, giyimine karışan, ne yapsa suç sayan bir aileyken bir diğeri daha özgür, sevgi dolu ancak toplumsal yargılardan kaçamayan bir aileyi temsil ediyor. Oyunun ana karakteri bir filozof gibi okulu, dini, aşkı, ölümü hemen hemen her şeyi sorgulayan Melchior karakteri. Genç tiyatro öğrencileri sahnede seyirciyi yakalayan, dinamik bir iş çıkarmış. Otorite figürlerinin alaşağı edildiği oyun, gençlerin dünyasından bir haykırış gibi adeta. Tüm kuralların, baskıların ele alındığı, içine kapatıldıkları dünyadan bir sıyrılma, kaçış çabası. Kızının bitmek bilmez soruları karşısında bir bebeğin nasıl dünyaya geldiğini anlatmaya çabalayan anne, dini figürler üzerinden aşılanan kurallar, ayıp, günah kavramları, okul içindeki hiyerarşik yapı her bölümde farklı şekilde karşımıza çıkıyor.
Güldürü öğelerinin yer aldığı eser geçtiğimiz günlerde İstanbul Şehir Tiyatroları’nın düzenlediği üniversitelerin tiyatro ekiplerinin yer aldığı Genç Günler programında sahnelenmişti. ‘İlkbahar Uyanışı’ 5 Haziran’da Kartal Belediyesi’nin Uluslararası Üniversiteler Tiyatro Bölümü Festivali’nde ve 21 Haziran’da da Ankara’da Bilkent Tiyatro Festivali’nde sahnelenecek.
Kaynak: https://www.birgun.net/haber/sahneden-yukselen-ciglik-390350