Oyuncular Sendikası tarafından yayınlanan, dizi sektörü emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora ilişkin açıklamayı aktarıyoruz:
Değerli üyelerimiz ve sektör çalışanları; 2017 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın yürütmüş olduğu “Dizi Sektöründe Çalışanların Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Programlı Teftişi” Genel Değerlendirme Raporu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlandı.
Hazırlanan Genel Değerlendirme Raporu, kayıt dışı istihdam olumsuz çalışma şartları, iş yeri çalışma ortamı ve şartlarından kaynaklanan riskleri ortadan kaldırmaya yönelik olarak ‘Risk, İşkolu/Sektör’ ve ‘Alan’ esaslı programlı teftişler yapılmasına katkı sağlamak amacı ile kamuoyu ile paylaşılmıştır.
İş teftişlerinin iş yeri çalışma ortamı ve koşullarından kaynaklanan risklere karşı sağlık ve güvenliğin korunmasına, çalışma koşullarının iyileştirilmesine, çalışma ortam ve koşulları konularında işçi ve işverenlerin bilgilendirilmesine katkı sunabileceği çok açıktır. Oyuncular Sendikası olarak hazırladığımız; sahne, perde, ekran ve mikrofon oyuncularının çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerimizi sunduğumuz raporumuz, sektördeki diğer paydaşlarımız BIROY Meslek Birliği ile Sinema TV Sendikası’nın hazırladığı raporlar ile beraber ana rapora eklenmiştir. İlgili Bakanlığa bağlı müfettislerin yürüttüğü çalışmanın raporunda, oyuncuların sosyal güvencesi(zliği), sendikal örgütlenme özgürlüğü, uzun çalışma sürelerinin iş kanununa aykırılığı ve doğurduğu risk ve tehlikeler, kayıt dışılık ve ödeme sorunları, figüranların sigortalılık durumu ile telif hakkı ve FSEK 18/2 maddesi gibi pek çok sorun tespit edilmiş, değerlendirilmiş ve görüşler ile çözüm önerileri sunulmuştur.
Sektörümüz açısından ortaya koyduğu tespitler işığında olumlu değerlendirdiğimiz bu raporu sektörün diğer paydaşları ve kanun yapicilar ile müzakere edip sektörümüzün gelişmiş ülkelerdeki standartlara kavuşturulmasında önemli rol oynayacağını, özellikle belli başlıklarda bir rehber metin olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. *2017 yılı iş teftiş faaliyetleri için hazırlanan bu raporda; iş teftiş faaliyetlerinin birleşmeden önceki İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yapılmiş olması nedeniyle, bu raporun içeriğinde “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” ile “Iş Teftiş Kurulu Başkanlığı” unvanları kullanılmıştır. Dizi Sektöründe Çalışanların Çalışma Koşullarının iyileştirilmesi Programlı Teftişi” raporuna web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
OYUNCULAR SENDİKASI
İlgili rapor için tıklayınız: