Ömer Faruk Kurhan Kültür ve Sanat Buluşmaları’nın Bu Yılki Teması: “Alternatif Okullaşma”

editor
1,2K Okunma

2021 yılında kaybettiğimiz tiyatrocu, oyuncu, yayıncı ve yazar Ömer Faruk Kurhan’ın anısına bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Kültür ve Sanat Buluşmaları’nın teması “Alternatif Okullaşma” olarak belirlendi. 8 Aralık 2024 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek etkinlikte, kültür sanat alanında egemen piyasanın himayesi altında kalmadan üretim yapmanın yolları tartışılacak, “Alternatif Okullaşma” deneyimleri aktarılacak, paneller ve atölye sunumları yer alacak.

Yaşamını özgürlükçü ve kültürel çoğulcu sanat hareketlerinin oluşumuna adamış Ömer Faruk Kurhan vefatının üçüncü yılında, kendisinin önem verdiği bir tema olan “Alternatif Okullaşma” başlığı altında düzenlenecek bir dizi etkinlikle anılacak. Ömer Faruk Kurhan’ın “Alternatif Okullaşma” fikri asıl olarak bağımsız kültür sanat yapıları oluşturma düşüncesinin bir sonucu. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), Mimesis, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) ve Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü (BÜFK) tarafından ortak olarak düzenlenecek etkinlikte, Türkiye’de kültür sanat alanında alternatif okullaşmanın gereği tartışılacak. Aynı zamanda  alternatif okullaşma deneyimlerinin paylaşılacağı panellerin yanı sıra, kültürel çoğulcu dans ve müzik atölyesi sunumu da etkinlikte yer alacak. Devletin, piyasanın ya da muhalif siyasetin sınırlarına bağlı kalmaksızın, bağımsız kültür sanat yapıları ve özgürleştirici eğitim mekanizmalarının inşasının gerektiği bu dönemde, etkinliğin, özgürlükçü ve kültürel çoğulcu yaklaşımlarla “Alternatif Okullaşma”nın gerekliliği ve olanaklarını tartışmaya açması hedefleniyor.

Etkinlik Detayları

Tarih: 8 Aralık 2024, Pazar
Yer: Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Salonu

Etkinliklere katılım ücretsizdir, kayıt formu doldurulması gerekmektedir.
Kayıt Linki: https://forms.gle/sTRYFpmugJr1h9jc6

Program Akışı

13:00 Açılış Konuşması

13:30 Panel: Alternatif Okullaşma Deneyimleri – Bölüm 1

Moderasyon: İlker Yasin Keskin

Katılımcılar:

  • Zeynep Demirağ

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları

  • Ömer Faruk Yılmaz

Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü

  • Eray Mungan, Yasemin Özer

Yeditepe Oyuncuları

14:45 Ara

15:00 Panel: Alternatif Okullaşma Deneyimleri – Bölüm 2

Moderasyon: Cüneyt Yalaz

Katılımcılar:

  • Şêrko Kanîwar, Hêlîn Kılıçarslan

Ma Müzik (Diyarbakır)

  • Sevi Algan, Erol Babaoğlu

Tiyatro Araştırma Laboratuvarı

16:30 Ara

17:00 Kültürel Çoğulcu Dans-Müzik Atölyesi Sunumu:

Sevdalinka, Muwashah ve Diyarbakır Köçek Formları

Katılımcılar:

Ayhan Akkaya, Burcu Yankın, Selda Öztürk, Vedat Yıldırım, Zilan Kaki ve BÜFK

17:50 Ara

18:00 Panel: Kolektif Oyunlaştırma Deneyimleri

Moderasyon: Maral Çankaya

Katılımcılar:

  • İlker Yasin Keskin

‘Karşılaşmalar’ Deneyimi

  • İlker Ergün

‘Kara Kutu’ Deneyimi

Ömer Faruk Kurhan kimdir?

Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nde tamamladı. Aktif olarak sahne sanatları alanına Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) döneminde giriş yaptı. 1989’da yayın hayatına başlayan Mimesis’in kurucu kadrosu içinde yer aldı. 1995-2000 yılları arasında Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlendi. 2000-2005’te, Kürtçe ve Türkçe yayıncılık yapan Aram Yayınları’nda, editörlük, İngilizce’den Türkçe’ye çeviri ve redaksiyon alanlarında faaliyet gösterdi. Aynı dönemde, İstanbul Eğitim-Sen bünyesinde kurulan Tiyatro Eğitim-Araştırma Birimi’nde (Eğitim-Sen TEAB’ta), kolektif ya da açık kaynak (open source) dramaturji, oyun yazımı ve sahnelemesine odaklanacak şekilde, eğitim ve danışmanlık görevleri üstlendi. 20 yıla yayılan tiyatro deneyimini, 2006 yılında, “Tiyatroda 20 Yıl” adlı çalışmasında özetleyip kitaplaştırdı. Son yıllarda dramaturji, metin yazımı ve reji odaklı faaliyetlerini hem amatör hem profesyonel yönelimli olarak gerçekleştirdi, eğitim-araştırma çalışmalarının organizasyonunda görev aldı.

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku