Olgun Şimşek’in Hikayesi

Uğur Ozan Özen
9,9K Okunma

Bingöl’ün Karlıova ilçesinin Kale köyünde doğan Kekil Şimşek, 1962-1968 yılları arasında Erzurum Yavuz Selim İlk Öğretmen Okulu’nda eğitim görmüştür. Sınıf öğretmeni olarak ilk görev yeri ise Büyükorhan’dır. 

Olgun Şimşek o yıllarda Orhaneli’ne bağlı nahiye olan Büyükorhan’ın Yenice Köyünde 18 Şubat 1971’de doğar. Kekil Şimşek’in arkadaşı Ömer Nohutçu, Olgun adını önerir.

Ah Şu Gençler

Kekil Şimşek 1971 yılında Edremit’te askerliğini yaparken okuma yazma bilmeyen askerlere öğretmenlik yapar. Eşini ve oğlunu Edremit’e yanına getirir. Olgun Şimşek’in kız kardeşi Nilgün, Edremit’te doğar. Kekil Şimşek’in Afyon’un Dinar ilçesinin Alpaslan köyünde er öğretmen olarak tayini çıkar.

Olgun Şimşek 1978 yılında Afyon’un Alpaslan köyünde okula başlar. Kekil Şimşek arkadaşlarıyla buluştuğu zaman bir taraftan sohbet ederken bir taraftan türkü söylenir. Olgun Şimşek de her zaman babasının yanı başındadır. Babası köydeyken sürekli radyoda türkü dinler. Bu türkülerin ve buluşmaların etkisiyle evde eline süpürgeyi alıp bağlamayı çalıyormuş gibi tellerine vurarak türkü söyler. Dinleyicileri ise babası, annesi ve kardeşidir. Babası sesini kasete kaydeder. Böylece ‘sanat dünyasına’ ilk adımını da atmıştır. 

Mendilimde Gül Oya

Kekil Şimşek oğlunun eğitiminden memnun değildir. 1979 yılında Orhaneli’ne tayin olunca oğlunu Orhaneli Merkez İlkokulu’nun birinci sınıfına yazdırır. Olgun Şimşek ilkokul dördüncü sınıfındayken babasından bağlama ister. Kekil Şimşek de Orhaneli’nde bağlama satın alır. Bir gün Kekil Şimşek, İsmetpaşa Mahallesi’ndeki evin önündeki yokuşu çıkarken evden bir ses gelir. Şaşırır. “Acaba eve misafir mi geldi?” der. Eve girdiği zaman oğlunun kendi kendine bağlama çalmayı öğrendiğini görür. Oğlunun yeteneğinden etkilenir.

Olgun Şimşek Orhaneli’nde ortaokula giderken müsamerelerde görev alır. Göynükbelen köyünde düzenlenen Çilek Festivali’nde ve İzmir Fuarı’nda Akasyalar Gazinosu’nda türkü söyler. Halk çok büyük ilgi gösterir. Gazinonun sahibi Kekil Şimşek’e “Bu çocuk burada kalsın” der. Kekil Şimşek teklifi reddeder.

Kekil Şimşek 1984 yılında Mustafakemalpaşa’ya zorunlu olarak tayin edilir. Ailesi Orhaneli’nde kalır. 

Orhaneli ilkokulunda Ah Dede Vah Dede oyunu

Olgun Şimşek 1985 yılında Adapazarı’nın Arifiye Öğretmen Lisesi’nde eğitime başlar. Okulun ilk gününde öğrenci gazinosuna gider. Burada bağlama görünce çalmaya başlar. Öğrenciler arasında hemen dikkat çeker. Bir öğretmeniyle problem yaşayınca babası Olgun Şimşek’i okuldan alır. Kekil Şimşek okul müdürünün “Olgun her yerde bizi temsil ediyor” demesine kulak asmaz. Oğlunu 1986 yılında Mustafakemalpaşa Lisesi’ne kaydeder. 

Olgun Şimşek okulda müziğin dışında tiyatroyla ilgilenmeye başlar. Lise ikinci sınıfta Mendilimde Gül Oya ve Ah Şu Gençler oyunlarında rol alır. Tiyatro oyunlarında rol alması ilçede daha fazla tanınmasını sağlar. Bu arada düğünlerde türkü söyler.

Olgun Şimşek’i konservatuvara gitmesi için teşvik eden kişilerden biri İsmail Düvenci’dir. Olgun Şimşek liseyi bitirdikten sonra 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı kazanarak oyunculuk eğitimi alır. Mezuniyetinden sonra Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı Otogargara oyununda rol alır.

Keles Kocayayla şenliklerinde türkü söylerken

1990’lı yıllarda bir gün İbrahim Tatlıses Demet Akbağ’dan programda kendisine eşlik edecek birisini önermesini ister. Demet Akbağ, Olgun Şimşek’in adını söyler. İBO SHOW programında dört sene boyunca Güçlü karakterine hayat verir. Televizyon seyircisinin merakla beklediği, atışmalarının zevkle seyredildiği ikili olurlar. İbrahim Tatlıses, Olgun Şimşek’e kaset çıkarma teklifini yapar. Olgun Şimşek bu teklifi reddeder.

Şimşek, 1990’lı yıllardan günümüze kadar birçok dizi ve sinema filminde rol almıştır: Beşik Kertmesi (2002), Beyaz Gelincik (2005), Yalan Dünya (2012), Ramo (2020); Karışık Pizza (1998), Yazı Tura (2002) ve Gözetleme Kulesi (2012). 

UĞUR OZAN ÖZEN

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku