Uzun yıllar boyunca Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Devekuşu Kabare, Şan Tiyatrosu, İstanbul Tiyatrosu ve BBT gibi Türkiye’nin sanat tarihine adını altın harflerle kazıyan tiyatro ekiplerinde yer alan usta oyuncu İsmet Üstekin, şimdi Tiyatro 89’da ‘Bulaşıkçı’ oldu.
10 YIL ARADAN SONRA TEKRAR SAHNEDE!
Muhsin Ertuğrul’un öğrencisi olan İsmet Üstekin, 10 yıl aradan sonra tekrar sevenleriyle bir arada. Sanatseverler ile yeniden buluşmanın tatlı gururunu yaşayan Üstekin, enteresan bir bulaşıkhanede çalışan, 100 yaşında merdiven dayamış ‘Moss’ isimli bir bulaşıkçıyı canlandırıyor. Bodrum katındaki 3 sıra dışı bulaşıkçının hikayesini anlatan ‘Bulaşıkçılar’ oyununda İsmet Üstekin, performansıyla ayakta alkışlanıyor.
Sanat hayatına 1963’te yılında bir çocuk oyunuyla başlayan İsmet Üstekin; 1967 yılında Muhsin Ertuğrul’un önderliğinde kurulan LCC Tiyatro okulunda, Muhsin Ertuğrul, Ayla Algan, Beklan Algan, Haldun Taner, Melih Cevdet Anday gibi Türkiye’nin en değerli hocalarından eğitim aldı. TRT’nin siyah beyaz yayın döneminden başlayarak Dizilerde ve Sinema filmlerinde oynadı. Sanatçı, Peramart & Ali Sunal Oyunculuk atölyesinde eğitmenlik yapmaya devam ediyor.
Dünyanın dört bir yanında sahnelenen ve ilgiyle takip edilen “Bulaşıkçılar” oyununun ise yönetmeni Berna Adıgüzel. Dramaturgluğunu Filiz Adıgüzel’in üstlendiği ‘Bulaşıkçılar’ın, kostümleri Onur Uğurlu imzası taşırken, ışık tasarımı da Kemal Yiğitcan’a ait. Oyunun dikkat çeken dekor tasarımını da yönetmen Berna Adıgüzel üstleniyor.
Yoğun ilgi gören, kara komedi ‘Bulaşıkçılar’da, usta oyuncu İsmet Üstekin’in yanı sıra, Candaş Çetinkaya (Dressler), Ahmed Saka (Emmett) ve Arda Bozada (Burroughs) rol alıyor. Yapımını Seksendokuz’un üstlendiği oyunun takvimi ise şöyle:
2 Şubat Pazar 19:00 Kadıköy Boa Sahne
4 Şubat Salı 20:30 Akasya Kültür Sanat
18 Şubat Salı 20:30 Moda Sahnesi
Biletler Biletix, tiyatro gişeleri ve https://www.modasahnesi.com adresinde.
‘Bulaşıkçılar’ Kısa Hikaye:
Neyin önemli neyin önemsiz olduğuna; kimin başarılı kimin başarısız olduğuna; hangi mesleğin değerli hangisinin değersiz olduğuna kim karar veriyor? Doğru bilinen yanlış, yanlış bilinen doğru olabilir mi?.. Bodrum katında bir bulaşıkhane ve 3 bulaşıkçı…
Bulaşıkçıbaşı Dressler’ın, krallığını kurduğu bulaşıkhanede bu sorulara ezberlerimizi bozacak cevapları var. Paraya hızla kavuşan ve aynı hızla onu kaybeden genç Emmett ise, onun deyimiyle bu bataklığa yeni düştü. 100 yaşına merdiven dayamış Moss, kaç senedir orada çalıştığının bile farkında değil, hatta ne kadar ömrü kaldığının da.
İşte ödüllü yazar Morris Panych’in kara komedi türündeki son oyunu: “Bulaşıkçılar”.
Dressler: “İnsanın hırsı, hayatının en son dakikasında uyandığı bir rüyadır”.
Emmett: “Hayatta kim daha mutludur? Sonradan kör olan bir adam mı, yoksa doğuştan kör olan bir adam mı?”
Moss: “İnsanın serbest zamanının olması var oluşunun bir ziyanıdır.”
‘Bulaşıkçılar’ Künye:
Yazan: Morris Panych
Çeviren: Ceren Aksakal
Yöneten: Berna Adıgüzel
Dramaturg: Filiz Adıgüzel
Dekor: Berna Adıgüzel
Kostüm: Onur Uğurlu
Işık: Kemal Yiğitcan
Koreografi: Arda Bozada
Dressler: Candaş Çetinkaya
Emmett: Ahmed Saka
Moss: İsmet Üstekin
Burroughs: Arda Bozada
Yönetmen Yardımcısı: Azime Ak
Asistan: Arda Bozada
Grafik Tasarım: Mehmet Orhan Dal ( Gobi Experience Design Studio)
Yapım: Seksendokuz